nieuws28donderdag

Een Irakese vlucht in paniek terwijl Amerikaanse soldaten haar man en zoon onder schot houden. (FOTO AFP)Beeld AFP

Snoeien om te bloeien, helemaal mee eens. Wees dan ook solidair en snoei bij iedereen evenveel in plaats van vooral op de zwaksten, mensen in de bijstand en gehandicapten. Dat is asociaal. Als iedereen 1 procent inlevert, haal je meer op dan alleen bij de zwaksten. Dit kabinet moet zich schamen. Rutte laat het bankwezen ongemoeid, terwijl dat de crisis veroorzaakt heeft. Doe wat aan innovatie, dat verdien je dubbel terug. Je creëert werkgelegenheid en het milieu wordt ontlast!

Angela Alink Eefde

Wie weet heeft het kabinet-Rutte toch iets te bieden. Het zou heel goed iets op kunnen leveren als mensen inderdaad hun eigen verantwoordelijkheid nemen, niet meer klagen en niet langer om hulp uit Den Haag vragen. Hoogstens Den Haag even meedelen hoe ze hun zaakjes hebben opgelost.

In sectoren zoals de gezondheidszorg, het onderwijs en de politie lopen alle deelnemers al jaren vast in een papieren rompslomp die hen van hun eigenlijke werk afhoudt. Geen mens zal eraan twijfelen dat er binnen deze organisaties genoeg slimme geesten zijn die in een halve week de hele administratieve bedoeningen tot een redelijk minimum terug kunnen voeren. Vervolgens kunnen ze met opluchting en algemene instemming in praktijk gebracht worden.

Premier Mark Rutte zal blij verrast zijn.

Aggie van der Meer Bolsward

Gaan ontslagen ambtenaren en andere boventallige werknemers straks in rook op? Zo niet, dan blijven ze geld kosten; alleen drukken ze dan op een ander ministerie. Is het niet veel zinniger alle salarissen naar beneden bij te stellen met een bepaald percentage?

Marjan Groeneveld-Sitsen Den Haag

Als ik ’s morgens Trouw opsla, wil ik graag weten welke jas er aan moet, dus ik kijk naar het weerkaartje.

Op pagina 2 is de minimumtemperatuur lager dan het maximum, vrij logisch. Dan kijk ik naar het grote weerbericht in de Verdieping, en daar is het precies andersom: ’s nachts altijd warmer dan overdag? Vreemd land, Nederland: ’t kan vriezen, ’t kan dooien. Gelukkig ben ik in het bezit van meerdere jassen.

E. Tamminga Haren

De rooms-katholieke en oosterse bisschoppen pleiten voor een tweestatenoplossing voor het Heilige Land: een Palestijnse naast een Joodse staat (Trouw, dinsdag). Ook wordt vermeld dat „voor Joodse aanwezigheid hier (in de Palestijnse staat) geen rechtvaardiging is”. Wordt hier inderdaad Joden het recht ontzegd te wonen in die steden waar eeuwenlang Joodse gemeenschappen hebben gewoond, zoals in Nabloes, Gaza, Hebron en Oost-Jeruzalem?

A. Vos Veere

Over het aantal burgerdoden dat in Irak is gevallen, schrijft u dat het vaktijdschrift The Lancet in 2006 een ’geheel statistisch onderzoek’ publiceerde waarin gesteld werd dat er 655.000 Irakezen door geweld waren omgekomen (Trouw, dinsdag). Dat klopt niet helemaal. Er was sprake van twee onderzoeken, uitgevoerd in 2004 en 2006. Deze waren gebaseerd op veldonderzoek, waarbij op basis van steekproeven een deel van de bevolking werd ondervraagd over hun gestorven familieleden.

Het onderzoek werd opgezet door epidemiologen van Johns Hopkins universiteit, die op grond van de enquête beneden- en bovengrenzen van het aantal burgerdoden berekenden. Dat waren in het tweede onderzoek een minimum van 392.000 en een maximum van 942.000, waarbij 655.000 doden het meest waarschijnlijk was.

Een derde onderzoek, van Opinion Business Research, kwam op 1 miljoen doden door geweld tot augustus 2007.

Een onderzoek van het Iraakse ministerie van zorg, gepubliceerd in het New England Journal of Medicine en gebaseerd op een grotere steekproef dan het Lancet-onderzoek, schatte 151.000 doden tussen maart 2003 tot juni 2006.

Hoewel de gebruikte methoden en de omvang van de steekproeven in de verschillende onderzoeken uiteenlopen, lijkt het ’nieuwe’ cijfer van 66.000 burgerdoden op grond van de zojuist onthulde Wikileaks-dossiers nog steeds ver onder het werkelijke aantal te liggen.

Karel Koster Wetenschappelijk bureau SP, Rotterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden