nieuws22donderdag

Een aanstekelijk stuk schreef Bert van Panhuis (Trouw, 17 juli) over het fraaie landschap dat Linge en omliggend landschap bieden. Vanzelfsprekend komen het glasmuseum en Royal Leerdam ook ter sprake.

Heel jammer dat hij niet ook het Statenbijbelmuseum noemt, eveneens gelegen aan de Lingedijk, niet ver van het glasmuseum. Daar heeft een particulier met veel energie en geheel gefinancierd uit eigen zak een mooi pand ingericht met een unieke collectie Statenbijbels. Me dunkt dat de Trouw-lezer dergelijke informatie niet onthouden mag worden.

Arie Hoeflaak Leiden

Nu de PVV weer in het vizier is, komt (weer) de vraag aan CDA en VVD of ze zelfs maar geassocieerd willen worden met deze partij. Het PVV-programma (’De agenda van hoop en optimisme’) staat voor het uitsluiten van groepen en ons land afsluiten van de rest van de wereld. Net als het land doet waar de PVV in haar buitenlandbeleid een uitzondering voor maakt: Israël. Daar is apartheid voor Palestijnen.

Lees het PVV-programma: ze trekt de grens bij ’provinciale’ cultuur en vindt zorg voor dieren zo belangrijk dat er een 113-nummer moet komen. Met het afschaffen van handelsbarrières stemt ze tegen economische ontwikkeling van derde landen, en dus de rest van de wereld. Ze wil islamitische scholen sluiten, maar vrijheid van onderwijs is een grondrecht

Heinenoord Dick Gaasbeek

In Trouw van 15 juli laat Paul de Beer zich uit over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, het onderwerp van zijn specialisme. Het is jammer dat De Beer geen melding maakt van zijn artikel in de Economisch Statistische Berichten van augustus 2009, waarin hij in het voetspoor van veel andere economen en ook het CPB, zich uiterst somber uitlaat over de arbeidsmarkt. Hij voorspelde toen dat Nederland ten minste vijf jaar en wellicht zelfs tien jaar hoge werkloosheid zal kennen. Voor 2010 en 2011 ging hij uit van circa 10 % van de beroepsbevolking. De feiten geven De Beer in hoge mate ongelijk, nu de werkloosheid ruim 5% van de beroepsbevolking bedraagt. Het zou hem sieren dit te erkennen, in plaats van de meer dan meevallende ontwikkeling om te buigen naar een somber perspectief. Een specialistische benadering roept kennelijk het gevaar op van een tunnelvisie.

A. Heertje Naarden

In zijn uitnodigende artikel ’Het besef van de dood is essentieel om goed te leven’ gaat Jean-Jeacques Suurmond nogal uit van de opvatting dat religie helpt om de dood onder ogen te zien, en dat het leven een geschenk van God is.

Na lezing ervan ontstond bij mij de gedachte: ja, alles goed en wel, maar er zijn steeds meer mensen die het geloof in God voorbij zijn of die het leven nemen zoals het tot hen kom. Welke boodschap heeft de pastor dan voor hen? Heeft de pastor dan nog wel een verbale boodschap of dienen zich nieuwe vormen van troost aan zoals die van popmuzikanten als Nick Cave, Neil Young en Jeff Buckley of dichters als Kopland en toch ook Huub Oosterhuis, die een mooie mix tussen traditie en vernieuwing weten te verwoorden. En ook songs van Elvis Presley bieden velen troost, zoals ’You never walk alone’. Het besef van troostrijke muziek is dan minstens zo waardevol als het besef van de dood, want dat kan behoorlijk verlammen!

Henk Sieben Rekken

Professor Heertje ziet de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden als een effectief middel waardoor het aantal zelfmoordaanslagen is verminderd (Trouw, 20 juli). Heertje verzwijgt daarbij dat de muur niet op de grens van die gebieden gebouwd is, maar in feite grote delen daarvan annexeert. Heertje meent dat kritische deelnemers aan enquêtes niet goed op de hoogte zijn. Misschien moet hij de Verdieping over Israëlische dienstweigeraars eerst lezen.

Wat zou Heertje schrijven als Duitsland met superieur machtsvertoon een muur zou bouwen om criminelen uit Nederland buiten de deur te houden en en passant Twente, Gelderland en Limburg zou inpikken en van Nederland zou afsluiten? Stel dat Nederland dat volstrekt machteloos zouden moeten ondergaan... Zou Heertje dan eindelijk het ontstaan van extremisme kunnen begrijpen?

Amsterdam Michiel ter Horst

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden