nieuws20donderdag

De 'brave' expositie over erotiek en krijgsmacht. (Trouw)

Naar aanleiding van de Trouw-bijlage ’schoolprestaties’ en de kanttekeningen inzake het eindoordeel van de schoolprestaties (Podium, dinsdag), voeg ik aan het debat nog iets toe. Let ook eens op de buitenschoolse activiteiten en de relevantie daarvan voor de algemene ontwikkeling van middelbare scholieren. Bijna veertig jaar lang heb ik mijn leerlingen meegenomen naar allerlei plekken in binnen- en buitenland, van de voormalige Joodse buurt van Amsterdam en het Museum Catharijne Convent te Utrecht tot aan Rome. Ook liet ik gasten, vaak universitaire docenten, spreken over kleitabletten in Mesopotamië of het Nieuwtestamentisch onderzoek naar het leven van Jezus, of bezochten we een boekpresentatie van oud-historicus Fik Meijer.

Het is niet gemakkelijk dit alles in cijfers te vatten. Wanneer ik echter nog wel eens een oud-leerling(e) tegenkom, vragen zij vaak het eerst of ik nog steeds dit soort activiteiten organiseer. Zij bleken er veel aan gehad te hebben: open vensters naar de wereld van morgen. Wat mag eigenlijk een ’schoolprestatie’ heten?

Th.A. Fafié, oud-docent godsdienst en Latijn Nieuw-Vennep

Een brave expositie, zo oordeelt Trouw over de tentoonstelling ’krijgsmacht en erotiek’ in Liberty Park Overloon (Trouw, 19 januari)

De directeur van het museum verklaart waarom hij niet wil shockeren: dan plaats je veteranen in een sfeer van bordeelbezoek en verkrachtingen en daar bewijs je het onderwerp geen dienst mee. Blijkbaar houdt hij het verschijnsel oorlog liever salonfähig. Zo’n tentoonstelling doet me eerder denken aan gesubsidieerde werving voor een krijgsmacht die kampt met personeelstekort dan aan het educatieve doel van het museum om ’jongeren goed te informeren over de verschrikkingen van oorlogen’ (website museum). Dat seks en geweld goed samengaan, wisten we al lang. Om het taboe rond de fascinatie daarvoor te doorbreken, is echter meer nodig dan braafheid. Net als in een echte oorlog.

Ciska StarkLexmond

Er bestaat bij twee moskeeën het vermoeden dat er lijfstraffen worden uitgedeeld, maar de moskeeën willen niet meewerken aan een onderzoek hiernaar (Trouw, 17 januari). Vreemd wanneer je niets te verbergen hebt, want op deze manier laad je de verdenking juist op je. De reactie van het ministerie is treurig en onbegrijpelijk: prima, we gaan wel ergens anders onderzoek doen. Ondertussen kunnen de moskeeën verder hun onbekende gang gaan. Wordt er ook zo gereageerd wanneer er het vermoeden bestaat dat een vader zijn kind mishandelt en weigert mee te werken aan een onderzoek?

A. van Doorn Veendam

Ephimenco heeft een wat verwrongen kijk op de prijs winnende tekening van Peter van Straaten. Hij gewaagt van gemakzucht van de tekenaar en acht de tekening vooral pijnlijk en kwetsend voor de slachtoffers van de pedopriesters. Hij spreekt ook van goedkope symboliek. Allemaal flauwekul! Wij hebben de afgelopen tijd kunnen waarnemen hoe de kerk omging met de aan het licht gekomen praktijken en dat stemde niet bepaald vrolijk.

Volkomen terecht dus dat Peter van Straaten het symbool bij uitstek, het kruisbeeld, aangrijpt om zijn weerzin in beeld te brengen.

Volgens onze stukjesschrijver had die onwetende Christus erbuiten gelaten moeten worden. Alsof (de naam van) deze arme drommel niet reeds talloze malen is misbruikt door de kerk en haar dienaren.

Léon Vrins Zeist

Een paar tips naar aanleiding van de berichtgeving in de krant over het afkalvend ledenaantal van clubs als Natuurmonumenten. De natuurorganisatie die parkeergeld gaat vragen voor natuurbezoek, heeft mij als lid erbij. Een ander idee: entreegeld vragen voor honden.

Eddy Steenbergen Voorst

Er komen geen homopaaltjes in het Kralingse Bos te Rotterdam, maar liggende, gekleurde boomstammen om een homo-ontmoetingsplek aan te duiden, lees ik in de krant van dinsdag. Paaltjes met regenboogkleuren zouden stigmatiserend werken. Het is toch te gek voor woorden, dat we in een land leven waarin seks in het openbaar verboden is , maar er wel dergelijke voorzieningen worden getroffen.

Eric Harmsen Wijk bij Duurstede

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden