nieuws18maandag

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

De bijlage Letter & Geest van afgelopen zaterdag opent met een bruine omslag en de tekst ’Blij met Bruin 1’. In het volgende artikel van Henri Beunders is van deze aanhef niets terug te vonden. Volgens mijn woordenboek staat ’bruin’ onder andere voor „behorend tot, eigen aan, sympathiserend met het nationaal-socialisme”.

Ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking, die in juni haar stem uitbracht, deed dat op VVD, PVV of CDA. Deze kiezers zullen daar hun redenen voor gehad hebben, maar sympathie voor het nationaal-socialisme zal er, uitzonderingen daargelaten, niet in hebben meegespeeld. Het is ook bepaald niet mijn kabinet, maar de suggestie die hier wordt gewekt, gaat mij veel te ver, is onbeschaamd te noemen en Trouw onwaardig.

Klaas van der Veen Hoofddorp

Of Wilders nooit moslims heeft willen beledigen? Kom uit die ivoren toren, OM. Was de film ’Fitna’ niet beledigend bedoeld, of heeft u daar gemakshalve maar niet naar gekeken? Over welke maatschappelijke discussie waaraan Wilders zou hebben meegedaan, heeft het OM het? Wilders ging de discussie altijd uit de weg. Die discussie is er dus nooit geweest; alleen de linkse en echt liberale krachten in Nederland hebben met moslims gediscussieerd. In de woorden van Wilders heet zoiets ’theedrinken’.

Piet Brontsema Nieuwolda Oldambt

Ik kan me voorstellen dat Wilders boos uitriep dat als hij niet wordt vrijgesproken, er velen teleurgesteld zullen zijn in de Nederlandse rechtspraak. Maar ik ben ervan overtuigd dat nog veel meer mensen teleurgesteld zullen zijn in diezelfde rechtspraak als hij wel zou worden vrijgesproken. Hopelijk weten de rechters in ons land wél wat ’belediging’ is.

Gerrit Berveling Zwolle

Wilders mag van het OM de islam bekritiseren, zolang hij maar geen islamieten discrimineert of aanzet tot haat tegen islamieten. Zo blijft hij binnen de vrijheid van meningsuiting: de godsdienst op de korrel nemen mag, de mensen niet. RPF-politicus Leen van Dijke vergeleek homo’s met dieven (1996); imam El Moumni zei dat homo’s minder dan varkens en honden zijn en dat homoseksualiteit een ziekte is (2001). Beiden mikten dus wel duidelijk op mensen, in tegenstelling tot Wilders. Toch werden ze vrijgesproken op grond van de vrijheid van meningsuiting. Het OM schept eindelijk duidelijkheid in het debat over botsende grondrechten: mensen mogen niet gediscrimineerd worden met een beroep op godsdienst. Het verbod op discriminatie is een kwestie van respect voor andersdenkenden en gaat daarom boven de vrijheid van meningsuiting, inclusief godsdienstige meningen. Ik hoop van harte dat de rechter de redenering van het OM overneemt. Het zou een zegen voor de integratie zijn, want het maakt eindelijk duidelijk hoe wij in Nederland met onze normen en waarden omgaan.

Diederick Sprangers Nijmegen

Als babyboomer ben ik (op)gevoed met verhalen over bloembollen eten en de norm ’eet je bord leeg’. Ik kook gezond maar zonder liflafjes en voor twee dagen tegelijk – dat spaart energie. Eten weggooien kan ik niet. Wat ik zie, is een doorgeschoten kookcultuur dankzij honderden kookboeken en tv-koks. Dat levert koelkasten vol ongebruikte dure restjes, maar restjesdagen kennen die tv-koks niet. De oplossing: weg kookboeken en -programma’s, en hou het simpel. En wat over-de-datum betreft: alles is bruikbaar zolang je neus zegt dat het nog goed is. Blikjes, dranken, pasta, etc. zijn meestal nog jaren na datum bruikbaar. En bedorven eten hoort in de compostbak, niet bij het restafval.

Martin Kroon Leiden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden