nieuws18dinsdag

'Loonsverhoging na vuilnisstakingen wekt verbazing.' (FOTO ANP) Beeld
'Loonsverhoging na vuilnisstakingen wekt verbazing.' (FOTO ANP)

In de brief van de hoofdredactie

(zaterdag 15 mei), over de moeizame overwegingen om de foto van Ruben niet te laten zien, herkende ik de integere krant waarop ik al vele jaren geabonneerd ben. Maar toen las ik over het aftreden van Jack de Vries. De krant schrijft dat ’de Nederlands Gereformeerde drummer van een gospelband niet de ideale schoonzoon bleek waar velen in de partij hem voor hielden’. Erg suggestief. Gereformeerd is een suggestie van antiquiteit. Nederlands Gereformeerd is een nominatie die waarschijnlijk bij 95 procent van de lezers onbekend is. En drummer van een gospelband? Dan moet je ongeveer wel aan de coke zijn. Ik heb geen moeite met het feit dat De Vries niet te handhaven is, als de zoveelste politicus die geen voorbeeldfunctie aankon. Maar ik mis hier wel de redactionele zorgvuldigheid die ik zo geprezen heb.

Piet Houmes Sassenheim

Ik was blij met het hoofdredactioneel commentaar over de mediahysterie, zaterdag. Heel goed dat de journalistiek zelf oproept tot kritische reflectie. U wijt de ongeremde ’journalistieke gretigheid’ rondom ’Tripoli’ echter aan een gebrek aan feiten, waardoor media gaan zoeken naar andere informatie. Ik vraag me af of het echt daaraan ligt; het fenomeen berust eerder op een combinatie van commercie en gebrek aan kritisch vermogen. Daardoor kreeg ook Maria Mosterd in vele media alle ruimte, en wordt nu weer het onderzoek van Peter R. de Vries naar Maria als ’de’ waarheid gepresenteerd. Men loopt klakkeloos achter beweringen aan omdat het kijkers en lezers trekt. In deze turbulente tijden heb ik geen behoefte aan journalisten die speelbal worden van opzienbarende gebeurtenissen en commerciële motieven.

Harry Slegh Utrecht

Een geweldig compliment voor Herman Engbers voor zijn foto van Plopsaland, zaterdag. Fantastisch hoe de vaders erop staan. Orenpulkend, nagelbijtend, frisdrankpakjesfrummelend. Zich afvragend waarom ze kinderen hebben verwekt. Moeders druk met kinderen troosten en in de gaten houden. Stress alom. Een superfoto!

Elly Elskamp Noordwijkerhout

’Wie de standpunten van de CU rond thema’s als abortus, euthanasie, homoleraren of zondagssluitingwet niet onderschrijft, zal niet op de CU stemmen’, zo stelt Ephimenco in zijn column van zaterdag. Maar ik weet er tenminste toch één die dat wel doet: Willem Aantjes, die zich op sociaal-economische thema’s momenteel sterker herkent in de CU dan het CDA.

En Aantjes staat niet alleen. Ephimenco zou toch moeten weten dat er altijd christenen zijn geweest voor wie met name de sociaal-economische stellingname van partijen doorslaggevend is. Of er één kiezer is die zich volledig kan vinden in alle standpunten van een politieke partij, kun je betwijfelen.

En zo te lezen lukt dat ook Ephimenco niet.

G.L. Kruizinga Dalfsen

Met verbazing las ik dat er voor gemeenteambtenaren, na de vuilnisstakingen, een loonsverhoging van 1,5 procent komt; en dat men voor 2011 kijkt naar extra 1 procent loon in 2011.

Voorts krijgen gemeenteambtenaren aan het eind van dit jaar een eenmalige uitkering van 5,5 procent met een minimum van 1750 euro. En wij maar denken dat in heel Nederland de broekriem aangehaald moest worden.

Nooit is, zo blijkt maar weer, de kloof tussen burger en (onbetrouwbare) overheid groter geweest dan nu. Veel mensen zullen nu niet meer weten waarop en op wie te stemmen.

Marinus van Rheenen Voorthuizen

’Allochtonenstop is al een feit in Blerick’, meldt de kop boven een kort interview met mij als voorzitter van deze Venlose voetbalclub (Trouw, 10 mei).

Het woord ’allochtonenstop’ vind ik echter niet juist. Deze term suggereert dat SV Blerick geen allochtonen meer toelaat. Dat is, zoals ook in het artikel naar voren komt, geenszins het geval. Jaarlijks worden allochtonen ingeschreven als lid. En zo hoort het ook, want een vereniging hoort net als de samenleving te bestaan uit zowel allochtonen als autochtonen.

Door koppen ’Waar mogen Hassan en Ali nog voetballen’ en ’Belt Mohammed dan is de club vol’ boven de artikelen te zetten, plaatst de krant zowel Quick 1888 Nijmegen (80 procent allochtonen) en SV Blerick (bijna 30 procent allochtonen) in een verkeerd daglicht.

Paul Lenders Venlo

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden