nieuws17zaterdag

In een column onder de titel Homo’s en pedo’s in Trouw van 15 april suggereert Sylvain Ephimenco een verband tussen homoseksualiteit en pedofilie. Ook het COC (de vereniging tot integratie van homoseksualiteit) krijgt ervan langs. Zo zouden wij gepleit hebben voor het verlagen van de leeftijdsgrens voor seksuele contacten naar 12 jaar.

Het COC doet dat niet. Wel stond het in 2001 achter het zogenaamde klachtvereiste. Tot 2002 bepaalde de Nederlandse wet dat seksuele handelingen door jongeren tussen de 12 en 16 jaar alleen werden vervolgd als zij daarover een klacht indienden bij justitie. Het idee achter deze wetgeving was om minderjarige hetero- en homoseksuelen enerzijds te beschermen en hen anderzijds het recht op seksuele ontplooiing te geven. Andere zaken die Ephimenco met het COC in verband brengt, zijn niet door ons bepleit.

Vera Bergkamp,vicevoorzitter COC Nederland Amsterdam

Die asregen in IJsland is vast een wraakactie van de Mammon voor de bejegening van zijn volgelingen.

Truus Jonker Nijkerk

Volgens persrechter Roessingh betekent de vrijspraak van Lucia de Berk dat iedereen kan zien dat het rechtssysteem deugt (Trouw, 15 april). Juist haar vrijspraak laat schrijnend zien hoezeer het mis kan gaan in ons rechtssysteem. Neutrale formuleringen, simpele vragen en nuchtere feiten hadden deze mevrouw destijds recht moeten doen.

Wat ze daarentegen heeft ondergaan, is een heksenjacht die tot haar veroordeling heeft geleid. ’De uitspraak toont de kracht van het middel van herziening’, zegt de persrechter. Achteraf bekeken toont het mij gebrek aan individualiteit binnen een systeem dat suggestie klakkeloos voor waar aannam, en verder enkel een heel triest verhaal.

Jannie Kloosterman Tiel

Met verbazing las ik over de zoveelste mislukte poging van premier Balkenende om internationaal een wit voetje te behalen. Het voorstel van Balkenende om een atoomtribunaal op te richten in Den Haag (Trouw, 14 april) getuigt van een weinig doordachte visie en zet Nederland internationaal weer eens voor schut.

Het tribunaal zou zich volgens Balkenende moeten richten op het vervolgen van landen die nucleair materiaal aan terroristen zouden doorverkopen. Hij gaat hiermee voorbij aan het feit dat niet landen maar individuen het grootste gevaar vormen voor het doorverkopen van nucleair materiaal.

Ten tweede kan het Internationaal Gerechtshof, ook in Den Haag, dit soort zaken prima behandelen. Niet voor niets verwees president Obama het plan meteen naar de prullenbak.

Martijn D’Hamecourt Nijmegen

Het moet niet gekker worden om nu stropdasdragers te vereenzelvigen met boeven en grote graaiers. (Brieven, 15 april). Mijn man was een echte stropdas drager; een betrouwbaarder mens als hij was er niet. Begint na het hoofddoekje nu het gezeur over de stropdas? Nee, toch? Er zijn belangrijkere onderwerpen om over te praten. Ja, toch?

J. Hartman-Jansen Putten

De laatste dagen wordt er in Trouw enige aandacht besteed aan de stropdas. Het weglaten van de stropdas betekent niet het ding domweg afdoen. Wanneer kan een man zich veroorloven geen stropdas te dragen? Dat kan alleen bij een sportief overhemd, liefst met een zogeheten button down kraag. Onder dit overhemd dient een onberispelijk T-shirt gedragen te worden en eroverheen eventueel een sportief colbert. Maar wat wij tegenwoordig zien zijn blote, gerimpelde oudemannenhalzen die uitsteken boven een verfomfaaide overhemdkraag. Geen gezicht. En wat nog erger is: wij zien een heer in een keurig pak, een zwart of donkerblauw colbert met krijtstreep, met daaronder een net hagelwit overhemd zonder stropdas. Dat kan helemaal niet. Heren, er zijn zoveel mooie en leuke stropdassen te koop – draag die alstublieft.

Jenny Muilwijk Purmerend

De langste staking uit de historie krijgt scherpe scherpe kantjes en leidt tot politieoptreden (Trouw, 14 april). Deze schoonmakersstaking is volgens dit bericht sinds de jaren dertig de langste in de Nederlandse geschiedenis.

Dat is niet helemaal waar. Als oud-diamantslijper bij Abraham Asscher te Amsterdam staakten wij van 1954 tot 1955. Men sprak toen in de pers van een ’vergeten staking’.

Het ging toen om het behoud van de 40-urige werkweek en behoud van loon, dus afschaffing van het stukloon in de diamantindustrie. Deze staking heeft het einde ingeluid van de algemene diamantbewerkersbond, de ANDB.

Geweldig is het te kunnen vermelden dat de ANDB tevens uitermate solidair was met de leden van de armere rk bond St. Eloy, die het stakingsgeld niet kon ophoesten.

F.J.M. van der Velde Heerhugowaard

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden