nieuws17donderdag

Garnalenvisserij kent een grote bijvangst. (FOTO KOEN SUYK, ANP) Beeld
Garnalenvisserij kent een grote bijvangst. (FOTO KOEN SUYK, ANP)

– - Het pleidooi van Niek Klazinga in Trouw van 11 juni voor meer aandacht voor preventie in de gezondheidszorg lijkt het ei van Columbus, maar het is een te simpele oplossing voor veel mensen. De voorwaarde voor een gezond leven behelst meer dan een keuze voor gezondheid. Iedereen weet dat sigaretten, alcohol, drugs en bepaalde eetgewoonten slecht zijn. Mensen weten meestal ook wat een gezonde levensstijl of gezonde voeding is. Maar er zijn meer zaken die invloed hebben op keuzes die mensen maken. Soms is het rationeel te kiezen voor vergetelheid en genot in het hier en nu, soms hebben mensen er gewoon de energie niet voor om voor gezond te gaan.

Nederland kent een toenemend leger van werkende armen die geen verwachtingen hebben voor een beter bestaan. Ze moeten in het hier en nu alle zeilen bijzetten om hun hoofd boven water te houden en de toekomst biedt weinig perspectief. Preventie kan werken voor mensen met een leuk bestaan en een toekomst met mogelijkheden. Armen vragen zich eerst en vooral af hoe ze zich moeten redden.

Petronella van de HamsvoordAmsterdam

Het laatste kabinet-Balkenende werd demissionair omdat de PvdA-ministers uit het kabinet stapten. De politieke steun liep toen terug van 80 zetels naar 47. Maar het kan altijd nog demissionairder: het rompkabinet van CDA en ChristenUnie beschikt in de nieuwe Kamer nog maar over 26 zetels. Als je dan ook nog bedenkt dat vijf ministers en twee staatssecretarissen een zetel gaan innemen in de Tweede Kamer, terwijl ze ook in het kabinet blijven zitten, en dat die zeven toch niet heel actief zullen zijn om het kabinet ter verantwoording te roepen, dan blijven er maar 19 kamerleden over om echte politieke steun te geven aan dit kabinet. Dit is werkelijk het allerdemissionairste kabinet dat we ooit gehad hebben.

Christiaan Roorda Utrecht

Een prachtige foto in de krant hedenmorgen,van een stukje Fries landschap. Komt dat niet door de vertederende lammetjes?

Friesland de mooiste provincie, zegt de vereniging Nederlands Cultuurlandschap. En Flevoland de lelijkste. De keus van de (zogeheten) deskundigen. Bij een enquête onder de bevolking zou de uitslag er wel eens heel anders uit kunnen zien: een landbouwpolder in mei en juni is prachtig. Zelf geboren in Drenthe en gewoond hebbende in meerdere provincies, zijn voor mij de Achterhoek en de rivieren als landschap

nog steeds favoriet.

Jan Kuipers Elburg.

Hans Beek wil ten strijde trekken tegen het stoffige imago van het kerkorgel en het organistentekort. Hij constateert dat de afstand groot is tussen wat de meeste kerkgangers mooi vinden en wat de kerkmusici spelen. Hij wil het probleem oplossen door de organisten meer uitleg te laten geven over waarom sommige muziek klinkt zoals zij klinkt.

Precies hier gaat het fout. Zolang organisten zichzelf wijs maken dat alleen zij weten wat goed is voor de gemeente, moeten ze niet raar staan te kijken van het onbegrip uit diezelfde gemeente. Sta open voor geluiden uit de gemeente over je spel, vooral als ze het woord ’stoffig’ gebruiken. Verzin volgende week iets leukers! De organist beroeps of amateur is er voor de gemeente, niet andersom. Anders gezegd: een organist - een uitvoerend orgaan is ’t !

Chris van der Ouw Koudekerk a/d Rijn

Als een van de 85 procent Nederlandse amateur-kerkorganisten, doet het pijn om te lezen dat ons orgelspel geclassificeerd wordt als ’het betere breiwerk’.

Addo Dam Nieuwerbrug

Maar liefst 600 gram garnalen heb je nodig voor het recept van 15 juni. Momenteel lees ik ’Dieren eten’ van Jonathan Safran Foer. Ik citeer: „Garnalen maken per gewichtseenheid slechts 2 procent uit van de wereldwijde zeevisserij, maar de garnalenvisserij is verantwoordelijk voor 33 procent van de bijvangst.” Omgerekend wordt er 5 à 6 kilo vis dood of stervend overboord gegooid voor de garnalen die u voor dit recept gaat gebruiken. ’t Is maar dat u het weet.

Anneke Popkema Ede

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden