nieuws16vrijdag

Dochter Fabiënne omhelst haar moeder Lucia. (FOTO VINCENT JANNINK, ANP)

Na de terechte vrijspraak van Lucia de Berk hebben alle juridische hoogwaardigheidsbekleders hun openlijke excuses gemaakt. Echter, rond de instantie waarmee de hele affaire is begonnen, heerst een oorverdovende stilte: de directie van het Juliana Kinderziekenhuis. Tenzij ik iets heb gemist. Openlijke schuldbekentenis en excuses zouden het minste moeten zijn. Of hoort dit niet tot het zorgpakket of de taken van het management?

Willem Bezemer Driebergen-Rijsenburg

Heel blij ben ik met de erkenning van de fouten die gemaakt zijn bij het proces tegen Lucia de Berk. Het moet vreselijk zijn, om onschuldig zes jaar opgesloten te worden. Wat mij echter heel erg stoort in de verslaggeving, zijn de illustraties, zoals er donderdag ook weer een in de Verdieping stond. Lucia is getekend als een dader. Je kunt bijna aan het gezicht zien dat zij zoiets gedaan kan hebben. Hard, lelijk en koud. Maar op tv zag ik een aardige, enigszins verlegen vrouw. Het plaatsen van dergelijke vooringenomen tekeningen lijkt mij onterecht en beledigend en dient volgens mij geen enkel maatschappelijk belang.

T. Henstra Heiloo

Met verbazing en bewondering las ik het opiniestuk van twee jonge SGP-vrouwen (12 april). Respect voor hun stelling dat er met twee maten gemeten wordt in de reacties op fundamentalisme bij christenen of moslims. Ook ik vraag me af waarom de emancipatiebeweging zich niet stort op de fundamentalistische moslimzusters. Sowieso gaat het niemand iets aan wanneer een jonge vrouw uit volle overtuiging voor de SGP kiest. Toch wil ik de twee dames vragen of zij zichzelf serieus ondergeschikt vinden aan mannen. In deze tijd, waarin elders in de wereld nog echte strijd geleverd wordt door vrouwen om gelijk behandeld te worden? En op wat voor gronden vinden de SGP-vrouwen zich niet gelijkwaardig? Ik kan er niet bij dat een jonge vrouw, met naastenliefde hoog in het vaandel, zo denkt.

Misschien moeten de twee eens een kijkje te nemen op de site van www.mybody.nl, om te zien dat er nog veel werk valt te verzetten in de emancipatie, maar dan echt werk, over de grens.

Carina Lodder Utrecht

Lezeres Myra Ronner heeft mijn brief van dinsdag over de SGP niet helemaal begrepen. Natuurlijk vind ik het vrouwenstandpunt van de SGP achterhaald en ik weet hoe er binnen die partij over homoseksualiteit wordt gedacht en geoordeeld. Dat ik schreef dat mijn man Rik en ik overwegen om op de SGP te stemmen was dan ook prikkelend bedoeld. Geen misverstand: ik ben man en homo.

Adriaan Rodenburg Haringhuizen

Slecht voorbeeld doet slecht volgen.

Er is een overeenkomst tussen de minister van justitie en Peter R. de Vries. Beiden lappen een uitspraak van het civiel recht aan hun laars. De minister om opvang te realiseren voor kansloze illegale kinderen. Peter R. schendt de privacy van een gedetineerde. Misschien zijn beide heren gevoelig voor een maatregel van dertig dagen gijzeling. Dat dwangmiddel wordt wel vaker toegepast. Eén maand zonder een demissionair minister, dat kan het land wel aan. En dertig dagen geen Peter R. op de buis –wat een rust.

Ruud van Sijl Drempt

De videotapes die Peter R. de Vries uitzond van Koos H. hebben wel degelijk een maatschappelijk belang. De 12-jarige Tialda Visser, die vermoord is, was in 1979 een leerling van mij aan de vooropleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ik zag haar de dag van haar vermissing met haar zware John Travolta schooltas langs het water lopen. Ik heb me jarenlang schuldig gevoeld omdat ik haar niet heb kunnen beschermen en ben me altijd blijven afvragen wat er met haar gebeurd is. De uitzendingen van Peter R. de Vries zijn daarom voor mij van onschatbare helende waarde. Bij de uitzending van zondag zal ik weer op het puntje van mijn stoel zitten.

Fred Rohde Leiden

’Amsterdam is toe aan een vrouw’ kopt Trouw in een interview over de sekse van een nieuwe burgemeester. Het valt me op dat het bij een kandidaat-man nooit over zijn sekse gaat. Vrouwen moeten zich altijd verdedigen als ze ergens kandidaat voor willen zijn. Het enige juiste antwoord op de vraag ’waarom een vrouw?’ is de tegenvraag: ’waarom niet?’ Pas als we geleerd hebben die vraag serieus te nemen is de emancipatie geslaagd.

S. de Jong (m) Zuidlaren

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden