nieuws15donderdag

Volgens Berlusconi?s redenering won Oranje drie keer het WK. (FOTO ANP) Beeld
Volgens Berlusconi?s redenering won Oranje drie keer het WK. (FOTO ANP)

Volgens Berlusconi is ook Italië kampioen (Trouw dinsdag). De Italiaanse premier meent dat ook zijn land de wereldtitel won, omdat Spanje een land aan de Middellandse Zee is, ’zoals wij’. De claim heeft iets weg van Mussolini’s mare nostrum-droom: een Middellandse Zee-gebied beheerst door Italië, waarin Spanje dan mag figureren als Italiaanse provincie.

Redeneren we eensluidend dan ontstaat overigens ook voor Nederland een eervol perspectief. We spreken een Germaanse taal, zijn cultureel-historisch met deze oosterbuur vervlochten en etnische verschillen ontbreken. We hebben veel meer gemeen met Duitsers dan Italianen met Spanjaarden. In dat geval zijn we al enkele malen wereldkampioen geweest. En stonden we in ’74 zelfs twee keer in de finale van het WK.

Wie doet dat na?

Baart Koster Uithoorn

Volgens curiekardinaal Walter Kasper is het huwelijk geen paradijs (Trouw, dinsdag). Ook al is dat een waarheid als een koe – hoewel er gelukkig nog veel goede huwelijken zijn –, kan op grond daarvan het celibaat toch niet worden gelegitimeerd? Je kunt toch niet zeggen: omdat het huwelijk geen paradijs is, zal het celibaat niet verdwijnen?

Dat is toch een hele domme en kromme redenering?

Erger nog is de redenering dat als een priester heeft wat zijn hart begeert maar een vrouw mist, verdieping nodig heeft. Welke? Kan dat ook seksuele verdieping zijn?

Kortom, met hangen en wurgen wordt het celibaat in het zadel gehouden.

Het huwelijk zou best eens paradijselijker kunnen zijn dan het celibaat, gezien het vele seksuele misbruik onder de geestelijken.

Jan van Drie Oss

U rapporteerde afgelopen dinsdag over het proces op aandrang van een Russisch-orthodoxe organisatie tegen wat zij noemen ’verboden kunst’. Op de bijgevoegde foto zag ik een man met voor mij eng aandoende, zwarte kleding, op z’n borst doodskoppen en beenderen geflankeerd door de spreuk – in Russisch en Grieks: ’orthodoxie of dood’.

Ik kan me voorstellen dat iemand de bewerkte reclames voor McDonald’s en Coca-Cola met verwijzingen naar de christelijke avondmaalsviering smakeloos vindt, maar deze tegendemonstrant vind ik minstens even smakeloos.

Het roept ook het bekende optreden van de nazi’s tegen de zogeheten Entartete Kunst in de herinnering. Kunnen mensen elkaar niet respecteren?

Gerrit Berveling Zwolle

In de krant van dinsdag valt in een artikel over de zorg te lezen: „De vier Paars-plus partijen zijn het eens dat bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen voortaan de woon- en servicekosten zelf betalen. Wie dat niet (helemaal) kan, krijgt huurtoeslag.” Hier wordt een volstrekt verkeerde voorstelling van zaken gegeven, geaccentueerd door het woordje ’voortaan’. Bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen worden afgeschilderd als klaplopers, die niet eens hun woonlasten betalen.

Niets is minder waar, de woonlasten zijn onderdeel van de integrale vergoeding die de AWBZ-instellingen ontvangen en is daardoor onderdeel van de eigen bijdrage AWBZ die bewoners betalen. Door dit principe los te laten, ontstaat bovendien een enorme bureaucratische rompslomp. Immers, voor een correcte toepassing zal de kwaliteit van het ’wonen’ in acht moeten worden genomen. Het zal toch wel verschil maken of de bewoner het wonen moet delen met anderen (twee- of driepersoonskamers) of dat men in nieuwbouw woont, dan wel al tien jaar op een door de inspectie afgekeurde afdeling.

D.P. den Os Leiden

Gelet op het bericht in Trouw van maandag ’RTL-nieuws: Kroonprins toch in omstreden villa Mozambique’, lijkt het mij verstandig als de nieuwe regeerders tijdig de bevoegdheden van onze toekomstige koning onder de loep nemen , zodat wij geen Willem III toestanden krijgen onder Willem IV.

Willem-Alexander en Máxima lijken me een uitstekend ceremonieel koningspaar, maar minder geschikt voor serieuze staatszaken. Regeren is vooruitzien, het is nu nog niet te laat om de bevoegdheden van de troonopvolger te beperken.

Krijn Coppoolse Wijhe

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden