nieuws15donderdag

Feyenoord-fans protesteren tegen het 'uit'-verbod. (FOTO ANP) Beeld
Feyenoord-fans protesteren tegen het 'uit'-verbod. (FOTO ANP)

De oud-directeur van Natuurmonumenten Frans Evers deed gisteren in Trouw wel erg luchtig over het verdwijnen van soorten: sommige verdwijnen en andere komen.

Nou, ik heb soorten die verdwenen zijn nog nooit zien terugkomen. Kijk naar de Beierse woelmuis of de Kleine langoorbuideldas. Ze zijn weg, foetsie, verdwenen en komen nooit meer terug. Net zo min als honderden andere soorten planten en dieren die opgeofferd zijn aan zogenaamde welvaart, ongebreidelde uitbreiding van industriegebieden en alle vervuiling die dat met zich meebrengt. Natura 2000 is er niet voor niets gekomen en verdient een bijzondere plek in de beleidsuitgangspunten. Ook op lokaal niveau dient Natura 2000 vertaald te worden.

Henk Sieben Rekken

Wat een moeilijk gedoe over de bekerfinale Feyenoord-Ajax. Gewoon de eerste helft in Rotterdam, met alleen Feyenoord-supporters. En de tweede helft in de Amsterdam Arena, met alleen Ajax-supporters. Levert ook een veel grotere kaartenverkoop op.

Pum van den Berg Amsterdam

Met gevoelens van vervangende schaamte heb ik de verslagen in de kranten over de geschiedenis van Selma Engel-Wijnberg gelezen en het televisieverslag van de herdenking in Westerbork gezien. Onvoorstelbaar dat Nederland direct na de oorlog een heldhaftige Nederlandse vrouw van joodse afkomst wilde wegsturen. Het was daarom bijzonder goed dat minister Klink haar ruiterlijk excuses aanbood (de Nederlandse regering is daar niet zo sterk in) en haar, haast als pleister op de wonde, een ridderorde opspelde.

Het was mogelijk nog beter geweest als hare majesteit acte de présence had gegeven. De koningin hoort bij de herdenking van de moord op een groot deel van haar volk aanwezig te zijn.

Evert Wind Barneveld

In Trouw van 9 april staat in ’De Verdieping’ een artikel over het vertrek van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) naar Amsterdam en Groningen. Hierin wordt gesteld dat Utrecht zijn theologieopleiding verliest. Dit is onjuist. Alleen de theologieopleiding van de PThU verdwijnt uit de stad, niet die van de Universiteit Utrecht. Theo Boer meldt in het stuk dat er in Utrecht ’niet veel meer dan’ godsdienstwetenschap overblijft. Hij beseft kennelijk nog steeds niet dat bestudering van religie vanuit een niet-protestants kerkelijk perspectief meer dan de moeite waard is.

Marcel Sarot hoofd departement Godgeleerdheid van de Universiteit Utrecht

Wiljan van den Akker decaan van de faculteit Geesteswetenschappen

Adriaan Rodenburg schrijft in een reactie op de uitspraak van de Hoge Raad in de SGP-vrouwenkwestie: „Misschien gaan mijn man en ik maar eens SGP stemmen.” (Brieven, dinsdag).

Ofwel Adriaan Rodenburg is een man en homo, ofwel zij is een vrouw en laat haar man de brief ondertekenen en inzenden. In het eerste geval zou ik hem ernstig afraden op de SGP te stemmen, omdat die partij homoseksualiteit als een ziekte beschouwt en de homo nog lager op de maatschappelijke ladder plaatst dan de vrouw.

In het tweede geval, als je als vrouw zo afhankelijk van je man bent en niet in staat bent je eigen briefjes in te sturen, c.q. te ondertekenen, en je bovendien een man hebt die niet in staat is jou zodanig in je waarde te laten dat hij in elk geval doet alsof zijn vrouw de brief heeft geschreven, dan is de SGP wellicht inderdaad de beste keuze.

Myra Ronner Den Haag

Veel dank is verschuldigd aan Pieter Parmentier die in de Denktank van dinsdag eindelijk de discussie over een stropdastaks durft aan te zwengelen. Maar hij gaat (lang) niet ver genoeg.

Op persfoto’s die betrekking hebben op de kredietcrisis, staan steevast boeven in vol ornaat afgebeeld met de stropdas als in het oog springend teken van hun waardigheid. En niet alleen de grootgraaiers zijn zo uitgedost: ook politici poseren graag met dit teken van macht en onderdrukking.

De term ’stropdastaks’ is te vriendelijk. Te denken valt aan ’strotvoddentaks’. En wat mij betreft mag dit best een breekpunt worden bij toekomstige collegeonderhandelingen.

Johan Kelderman Delft

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden