nieuws14donderdag

Mais bestemd voor biobrandstof. (FOTO BLOOMBERG) Beeld Bloomberg
Mais bestemd voor biobrandstof. (FOTO BLOOMBERG)Beeld Bloomberg

Op de pagina Religie & Filosofie wordt gesuggereerd dat ’reli-games’ vooral gaan over het naspelen van bijbelse verhalen of het verkondigen van het evangelie (Trouw, gisteren). Religie kan inderdaad zo gebruikt worden in games, maar dit is zeker niet de enige manier. Religie komt ook veel voor als ’sfeervol decor’ voor digitale gevechten: kaarsen, wierook, monnikengezang, enzovoort. De derde – en meest boeiende – manier is om religieuze elementen in de verhaallijn van de games te verwerken. Zo moet de speler in het ’profane’ spel ’Fallout 3’ vrijwillig zijn leven opofferen om de bijna door eigen zonden gestorven mensheid een tweede kans te geven. Dat noem ik nog eens een reli-game.

Frank G. Bosman cultuurtheoloog Vlijmen

Jan Panneman schrijft dat de hoeveelheid maïs die nodig is om een tank biobrandstof te maken evenveel is als een kind in Mexico in een jaar eet (Brieven, dinsdag). Ik dacht in eerste instantie hetzelfde, maar mijn vrouw wees mij er terecht op dat er, twee jaar na de piek van de voedselcrisis, weer ruime voedseloverschotten zijn. Het probleem is dan ook niet dat maïs in een tank wordt gestopt, maar dat het beschikbare voedsel niet op de juiste plekken terechtkomt. Stoppen met de ontwikkeling van alternatieven voor fossiele brandstoffen betekent niet dat er minder kinderen van de honger zullen sterven.

Maarten Wolzak Amsterdam

Ephimenco schrijft in zijn zeer lezenswaardige column van dinsdag over de reacties die Femke Halsema met haar lezing over de Derde Weg heeft losgemaakt. Eén daarvan vinden we in diezelfde krant als kleine advertentie: Groen Links Bussum roept iedereen op om donderdag bloemen naar de moskee te brengen, ’als een gebaar naar onze moslim-medeburgers’. De twintig jaar oude sketch van de Zusjes Veenendaal (Van Kooten en De Bie) met exact hetzelfde avontuurlijke plan wordt na al die tijd werkelijkheid! Met spanning wacht ik af of ik binnenkort in de kerk verrast wordt met een Groen-Links bloemetje.

M. de Jonge Bennekom

Wat een opluchting bij het lezen van Ephimenco (Trouw, dinsdag). Dit zijn geluiden waarmee we als samenleving verder komen. Eindelijk eens een debat over de inhoud en niet de oeverloze discussie of je nu wel of niet islamofoob bent, of je wel of niet tegen Geert Wilders bent. Het wordt hoog tijd dat de Derde Weg serieus wordt onderzocht. Een debat over de reële problemen zonder te verzanden in de wij-zij discussie. Niet meer voor de problemen weglopen uit angst te discrimineren, maar ze met een reële blik tegemoet treden. Daarmee doe je recht aan die mensen die vanuit een grote onvrede PVV hebben gestemd, maar ook aan de moslims die hun best doen om medelander te zijn.

Anne-Marie van der Wilt Capelle aan den IJssel

Erdal Balci ( Trouw, dinsdag) hoeft voor mij niet te bidden. Hij is de ’ochtendzon’ in mijn brievenbus. Niet alleen in de krant maar ook met zijn boeken zet hij je aan het denken, ontroert, laat je glimlachen en neemt je mee op reis. Ik leer van hem, steeds weer.

Ada van Rooijen Bergambacht

’De verre trompet was uitermate ontroerend... In het ’O Mensch’, voegden de jongens- en dameskoren met pure schoonheid in het muzikale weefsel... In het laatste deel wist Nézet-Séguin de extase naar een nog hoger plan te tillen.’

Drie fragmenten uit de recensie van Peter van der Lint in Trouw van (4 oktober) over de uitvoering van de derde Mahler door het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De dag erna keek ik rond in de wederom bijna volledig gevulde Rotterdamse Doelen. Was ik omringd door de linkse elite, door grachtenbewoners of de rijken uit Kralingen en Wassenaar?

Welnee: tweeduizend gewone Rotterdammers, hardwerkend of gedurende tal van jaren hard gewerkt hebbende, genoten van een nog intensere uitvoering van Mahler dan de avond ervoor.

De plannen van het komende kabinet leiden tot een kaalslag van de (muziek-)cultuur van ongekend formaat. Orkesten die in de wereld volstrekt uniek zijn als het Metropole Orkest, verdwijnen. Cultuur kan niet zonder subsidie van de overheid.

Ernst van Win oud-bestuurslid Rotterdams Philharmonisch Orkest

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden