nieuws14dinsdag

Geert Wilders 'beperkte de schade' zaterdag in New York. (FOTO MARCEL ANTONISSE, ANP) Beeld ANP
Geert Wilders 'beperkte de schade' zaterdag in New York. (FOTO MARCEL ANTONISSE, ANP)Beeld ANP

Een bevreemdende bijdrage van Matthias Smalbrugge aan Letter & Geest (Trouw, 11 september). Zijn kritiek op het Europese pessimisme en pleidooi voor een nieuw geloof in de mens leiden tot een gekortwiekt christendom. Een christendom zonder zonde, offer, kruis en doop, mét een ongemankeerde Jakob en een Petrus uit één stuk. Ondertussen zien we overal om ons heen de gevolgen van ongebroken narcisme en zich uitlevend vitalisme. Smalbrugge lijkt daarvoor blind en borduurt rustig verder op de erfenis van Nietzsche door het bewieroken van het vieren van het leven en het genieten van jezelf. Dat stemt allerminst optimistisch.

E. van der Veer Kampen

„Iedereen in Nederland haalt opgelucht adem”, becommentarieert Trouw (13 september) de gematigde toespraak van Geert Wilders in New York. Op één na: ik had het wel verwacht.

Abr. Blaak Hoogezand

Van harte eens met het uitgesproken commentaar (Trouw, 13 september). Wilders matigde in New York zijn woordkeus, maar als vanouds overgoot hij alle moslims met hetzelfde sop. En rechts Nederland maar opgelucht ademhalen, blij dat de schade beperkt is gebleven. CDA Tweede Kamerlid Joop Atsma denkt zelfs dat veel mensen het met deze toespraak eens waren. Het geeft nog eens aan, hoever de politieke moraal is opgeschoven onder invloed van opportunistische formatiebesprekingen.

Eppie Dam Kollum

In de recensie ’Hilversum moet naar de omroeppsychiater’ (Trouw, 10 september) staat de zinsnede „...lijkt te zijn samengeraapt door een ontsnapte schizofreen”. Dit impliceert dat elke schizofreen opgesloten hoort te zijn, hetgeen mij als moeder van een zoon, met de diagnose schizofrenie, diep heeft geraakt. De ziekte schizofrenie heeft niets te maken met een zogenoemde ’gespleten persoonlijkheid’, maar kenmerkt zich door het optreden van psychoses, al dan niet in combinatie met hallucinaties en/of waandenkbeelden.

Ik zou u willen verzoeken om de term schizofreen te vermijden in niet relevante situaties, zodat het stigma rond deze ziekte eindelijk wordt opgeheven.

Mary van het Nederend Nijkerk

Meneer Stoop uit Santpoort is geschrokken van het artikel over kardinaal Daneels (Trouw, 11 september). Hij vindt het een taak van Daneels de kerk te beschermen.

Maar waarom beschermen van een kerk waarin dergelijke gruwelijkheden kennelijk aan de orde van de dag zijn, terwijl die kerk zo lang mogelijk probeert alles te ontkennen? Slachtoffers hebben groot gelijk als zij zelf bewijzen gaan verzamelen. Dat voorkomt nieuwe leugens en ontkenningen van de zijde van de kerk.

Het is goed dat Trouw zo duidelijk en genuanceerd publiceert over deze misdrijven.

C. Bolier Zuidoostbeemster

In het artikel ’Verzet tegen koranverbranding’ (Trouw, 9 september) wordt de Amerikaanse predikant Terry Jones omschreven als leider van een protestantse congregatie. Dit zou bij zowel protestantse als rooms-katholieke lezers tot verwarring kunnen leiden. In het artikel is het bedoeld als een Nederlandse vertaling van het Engelse ’congregation’. Maar in het Nederlands is ’congregatie’ een woord voor drie soorten van rooms-katholieke kerkelijke verenigingen of bijeenkomsten. In het Engels is ’congregation’ een ruimer begrip: de drie rooms-katholieke betekenissen, alsmede het protestantse woord ’gemeente’, vergelijkbaar met het rooms-katholieke woord ’parochie’. In het artikel had het niet ’congregatie’ moeten zijn, maar ’gemeente’.

Voor alle duidelijkheid, Terry Jones’ gemeente maakt geen deel uit van enig kerkgenootschap.

Jan Hofland Hillegom

Karin Melis stelt (Trouw, 11 september) dat ’het feminiene een gevaar vormt’. Waar is zij bang voor? Voor de overdosis zelfbevestiging die wel tot crimineel gedrag moet leiden, beweert ze. Ik denk dat het niet zo’n vaart loopt. Laten we blij zijn dat vrouwen eindelijk in beeld komen op vele plaatsen in het bedrijfsleven, in de politiek, in de rechtszaal, in het onderwijs, etcetera. Kun je dat scharen onder een vorm van overheersing, van machtsovername? Nee, het is een doorbraak in deze eeuw. Het heeft niets te maken met de ondergang van het vrouwelijke, zoals Melis beweert.

Hannie Blonk-Guleij Krommenie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden