nieuws13woensdag

Bianca Balkenende trad zelden op als 'de vrouw van'. (FOTO \)

Waarom komen er geen allochtonen in het kabinet? Zou het werkelijk zo zijn dat Rutte en Verhagen bij hun personeelsbeleid het criterium ’geen allochtoon’, en dan natuurlijk ook het criterium ’geen moslim’, hebben gebruikt? Op z’n minst hebben ze de schijn tegen. Alleen al deze schijn van discriminatie is onacceptabel. Tegen Rutte en Verhagen moet daarom een aanklacht wegens discriminatie worden ingediend. De rechter kan dan beoordelen of zij inderdaad een strafbaar feit hebben begaan.

Jos van der Panne Otterlo

Maandagochtend moest ik even mijn ogen uitwrijven bij een citaat uit Halsema’s lezing in Trouw: „Veel progressieven hebben last van terughoudendheid als het gaat om de orthodoxe islam. Het is een kwetsbare groep.” Laat ik nou denken dat ze met die kwetsbare groep de progressieven bedoelde. Dat leek me niet onlogisch omdat die elders in haar lezing last blijken te hebben van ongemakken als ’eenzijdig gerichte hartstochten’ en ’zich snel in het defensief laten drukken’. Even was er verwondering over een wonderbare ommekeer bij Halsema. Nauwkeuriger lezend moest ik concluderen dat de orthodoxe islam de kwetsbare groep is. Ik moet bekennen dat het nog niet echt went, dit nieuw verworven inzicht.

Bernhard Wendt Sellingen

Victoria Koblenko slaat in haar column zelf ’een akkoord uit de toon’, wat het ook mag betekenen (Trouw, gisteren). Als laatste first lady wordt de vrouw van Balkenende niet genoemd. Omdat zij als enige een belangrijke baan heeft en die niet opzegt om ’de vrouw van’ te worden? Zij bleef tamelijk onzichtbaar en dat is haar goed recht als vrouw die op haar capaciteiten afgerekend wil worden. Er wordt geklaagd dat er te weinig vrouwen in het kabinet zitten. Als je zo denkt, worden vrouwen weer op hun oude plaats gezet, namelijk als accessoire van de man.

Ineke Remijnse Edam

Respect is het enige wat Indonesië vraagt, schrijft de woordvoerder van de president. Moet zo’n land nog om respect vragen? Toen wij in 1962 uit Nieuw Guinea moesten vertrekken, liet het aan de hele wereld weten dat het de Papoea’s gelegenheid zou geven voor onafhankelijkheid te stemmen in 1969? Wassen neus! Papoea’s zijn systematisch vermoord. En moet dit land dan om respect vragen? Ik loop niet weg met de actie van de Molukkers maar ik veroordeel ze ook niet. Ze laten hierbij aan de wereld zien dat het op de Molukken zo gaat, zoals Indonesië het wil.

Ad Heesakkers Maarheeze

Bij het verhogen van de maximumsnelheid op bepaalde trajecten van 120 naar 130 kilometer per uur zijn bijna alleen nadelen te noemen. Meer mensen pakken de auto, dus meer files, meer verkeersslachtoffers en een verdere toename van CO2-uitstoot. Er staat alleen een beperkte tijdwinst tegenover. Een vrij overbodig voornemen uit het regeerakkoord derhalve. Echter niet verwonderlijk voor de drie verantwoordelijke partijen, die de automobilist heilig hebben verklaard.

Klaas van der Veen Hoofddorp

Twee hoogbejaarde mensen vinden elkaar opnieuw (Trouw, maandag). Ja, er is een probleem ontstaan: ’zij’ is gaan dementeren en ’hij’ wil graag blijven zorgen, doch kan dat misschien niet helemaal zoals dat moet. Maar rechtvaardigt dat zo’n kil en rigide beleid door de bewindvoerder en de mentor?

De bewindvoerder (neef van ’haar’) stelt niet te spelen met het welzijn van zijn tante. Dat wil ik wel aannemen. Maar hij speelt wél met het welzijn van de vriend van haar, door hem informatie te onthouden, geen uitleg te geven, geen overleg met hem te voeren en niet naar een goede oplossing te zoeken.

Jaap Remmelzwaal Amersfoort

De hel van een meisje uit Moldavië (Trouw, maandag). Het verbaast mij dat men ach en wee blijft roepen over de gevolgen van mensenhandel in de prostitutie. Pak het eens van de andere kant aan: Vraag mannen waar zij het recht vandaan denken te halen om vrouwen te vragen handelingen te verrichten zodat zij aan hun gerief kunnen komen. Dan blijft het stil. Uit een onderzoek van een paar jaar geleden bleek dat van de mannelijke bezoekers van prostituees 10 procent seksverslaafd was, 10 procent een contactstoornis had en 80 procent er gebruik van maakte omdat het er was. Wat is de reden dat het probleem niet bij de bron wordt aangepakt?

Corrie Scholtheis Wijster

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden