nieuws13dinsdag

Pleidooi tegen kolencentrales zoals deze bij Geertruidenberg. (FOTO ANP ) Beeld
Pleidooi tegen kolencentrales zoals deze bij Geertruidenberg. (FOTO ANP )

De oude elite getraineerd

Prachtig dat Herman Wijffels openlijk pleit om geen kolencentrales bij te bouwen (Trouw, 10 juli). Ik hoop dat hij dit pleidooi ook nog eens voor kerncentrales gaat voeren. Dat duurzame energie de toekomst heeft, is natuurlijk ontegenzeggelijk waar. Maar boeiend is de opvatting van de heer Wijffels wanneer hij schrijft dat duurzame ontwikkeling wordt tegengehouden door een bestuurlijke elite die oude verworvenheden in stand wil houden. Met andere woorden: er wordt bewust gesaboteerd, getraineerd, tegengewerkt en bewust gewerkt aan verloedering van het milieu. Ik ben uiterst benieuwd wie Wijffels op het oog heeft met de oude elite en door wie wij ons steeds op dwaalsporen laten zetten. Ook ben ik benieuwd hoe hij deze elite op andere gedachten wil brengen. Dat hier nog een schone taak ligt, is zonneklaar.

Henk Sieben Rekken

Een mooi sfeerplaatje, ’Op zoek naar Rosenbooms Angelen’ (Trouw, 10 juli), ten dele in de woorden van Rosenboom zelf. Als geboren Millingenaar zag ik echter een paar storende fouten gemaakt. Zo is het plaatsnaambordje ’Angeren’ niet goed gelezen, want er staat tot tweemaal toe ’Angerden’. Erger is de fout even verderop (en die wel uit een van de VVV-gidsjes zal zijn geplukt, waar je hem veelvuldig kunt vinden): aan de overkant van Pannerden (en verderop tot tegenover Tuindorp toe) ligt niet de Ooijpolder. Die is te vinden direct ten oosten van Nijmegen, in de eerste Waallus. Dan volgt, tot aan Kleef toe, de grote, internationale Duffeltpolder.

Willem Spann Tilburg

Markuszower (Trouw, 10 juli) noemt het ’verraad’ om de eigen groep af te vallen. Hij steunt daarom alle acties van Israël tegen de Palestijnen. Hij pleegt zelf echter een veel ergere vorm van verraad: het niet staan voor humanitaire waarden waar het Jodendom eeuwenlang voor opkwam. De acties van de Israëlische regering (en volgers daarvan wereldwijd) zijn zo fundamenteel in strijd met deze waarden dat een bekend Joods auteur (en Auschwitz-overlevende) er een boek aan wijdde: ’Het einde van het Jodendom’. Markuszower zou dat eens moeten lezen.

Jan Elshout Wervershoof

Als mensen het contact met hun ware God kwijtgeraakt zijn, gaan zij allerlei substituut-goden uitvinden. Dat is precies op dit moment in Nederland zichtbaar: die totale sportverdwazing, het verafgoden van sport en sporthelden als de nieuwe opperwezens. Ik ben buitengewoon pessimistisch over de huidige spirituele vitaliteit van Nederland.

A.G. van Vijfeijken Eersel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden