nieuws11donderdag

'Wat zeuren jullie nou over die verbindende bruggen'' (FOTO WERRY CRONE)

Wat was ik zaterdag blij met het opiniestuk van Hans Dieleman, Nederlands hoogleraar in Mexico-Stad. Na alle stemmingmakerij van de laatste maanden over immigranten, integratie en identiteit was dit zeer verfrissend. Migratie valt door de globalisering niet te stoppen, schreef hij uit eigen ervaring. Culturele verschillen moet je daarom niet verdoezelen, maar omarmen. Ik ben geen migrant, maar ik ben wel verschillende keren (soms niet vrijwillig) verhuisd. Steeds probeerde ik in te burgeren, maar zelfs binnen dit land viel dat niet altijd mee. Ik ga het artikel gebruiken om de mensen om mij heen een ander geluid te laten horen.

Jan Draaijer Aalten

Staatsecretaris Bleker vindt dat er sinds 1990 al genoeg grond is aangekocht voor de ecologische hoofdstructuur, het netwerk van de natuur (Trouw, 9 november). 92 procent is klaar. Dan moet je volgens hem niet ’millimeteren’ over de laatste hectares (Trouw, 9 november) Alleen bij natuurbeleid kun je je zo’n absurde redenering blijkbaar veroorloven. Stel je een wegenbeleid voor met die visie. Een bewindsman die zegt: „De wegen zijn toch klaar, wat zeuren jullie nou over die verbindende bruggen?”

Gerrit Krajenbrink De Heurne

Met verbazing las ik dat lezer Arnold van Kalken klaagt dat Trouw zoveel aandacht aan Ajax besteedt. Ik houd al langere tijd een plakboek bij over deze club, met artikelen uit Trouw, waarbij het mij juist vaak opvalt hoe negatief Ajax wordt beschreven in vergelijking met clubs als PSV of FC Twente. Ik heb wel eens het idee dat Trouw extra kritisch op Ajax is, omdat de krant niet te veel blijk wil geven van de Amsterdamse identiteit. Jammer!

Thijmen Tiersma Honselersdijk

Ik vind het onbegrijpelijk dat de orthodoxe predikant Bram Weegink enerzijds zegt dat ’het bestaan van God’ in de kerk niet ter discussie staat, en anderzijds van de heren Ter Linden wél accepteert dat God niet ’bestaat’ maar ’gebeurt’. Als je het maar netjes verpakt, zegt Weegink. Maar van ruwe bolster Klaas Hendrikse accepteert hij zo’n uitspraak niet. Ik ben blij dat Hendrikse duidelijk is. Meer duidelijkheid, ook vanaf de kansel, kan alleen maar (weer) meer mensen in de kerk brengen. De discussie zal niet stoppen en dat is maar goed ook.

Jan Salomons Almelo

Wat een prachtige foto in Trouw op dinsdag 9 november! Twee mannen (David Van Reybrouck en Tom Lanoye), die elkaar als schrijver zichtbaar het beste gunnen. Dat is de eerste prijs met z’n tweeën ’gedeeld’!

Peter Derks Dongen

Een prachtig voorbeeld van geslaagde inburgering. In plaats van mensen met dwang en een hoop geld inburgeringscursussen door de strot te duwen en een schuldgevoel aan te praten, worden mensen door de actie ’Schoon Genoeg’ strijdbaar en vol zelfvertrouwen. Geen slachtoffer van de omstandigheden, maar mondige burgers die voor hun rechten weten op te komen. Kan het Nederlandser? En je verdient er ook nog een paar extra centen mee. PvdA, doe er je voordeel mee!

Embert van Vegchel Utrecht

Dat de PKN niet meer samen bidden wil, is om je rot te schamen. En bovendien een typisch staaltje overregulering. Waarom moet zoiets vastgelegd? Waarom toch de identiteit benadrukken in de verschillen, en niet in de overeenkomsten? Wat je aandacht geeft groeit: besteed aandacht aan de overeenkomsten. Ik ben weer eens erg blij dat ik bij een klein kerkgenootschap hoor, dat geen deel uitmaakt van de kerkpolitieke ellende van RK en PKN.

Geertrui Meinema-Linders (remonstrant) Amersfoort

Er lijkt een grote tegenstelling te bestaan tussen thuisbevallingen, begeleid door de verloskundige, en de ziekenhuisbevalling. Maar die twee gaan helaas steeds meer op elkaar lijken. Het verloskundigensysteem is medischer en onpersoonlijker geworden, met groepspraktijken waar je elke keer een ander ziet en waar veel nadruk ligt op risico’s en wat er mis kan gaan, in plaats van op vertrouwen in het lichaam en de intuïtie van de zwangere zelf. Het is de taak van verloskundigen om weer bij het begin te beginnen: de wijsheid van de vrouw.

Anna Myrte Korteweg Zutphen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden