nieuws10vrijdag

Laat boer en natuurbeheerder elkaar waarderen. ( FOTO JÿRGEN CARIS, TROUW)

Artikelen over het krijgen van een kindje via het laboratorium wekken altijd mijn interesse, omdat ik (38) zelf moeder ben van zo’n ivf-kindje (21 maanden). Het artikel van Marli Huijer (Trouw, 7 september) maakte mij echter behoorlijk aan het fronsen. Natuurlijk, al die vragen over de ethische kant van dit verhaal zijn volkomen gerechtvaardigd – het is absoluut een onderwerp om een nachtje over te slapen. Maar

dat ze mij in de laatste alinea nog even tegen de schenen schopt met de opmerking dat het ’er gewoon bij zou moeten horen, liefst zonder dat er een dokter aan te pas komt’, begrijp ik echt niet. De allesomvattende liefde voor mijn kind is volgens mij dezelfde als die van iedere andere moeder voor de hare.

Vera Westera Westervoort

Wilders kan zich zorgen maken over de instabiliteit van de CDA-fractie, met nu maar liefst twee dissidenten, maar hoe zit dat met zijn eigen fractie? De PVV is niet eens een partij maar een groep losse Tweede Kamerleden die zich om een leider verzameld hebben. Hoe stabiel is dat, vraag ik mij af. Eén dissident is er eigenlijk al: Hero Brinkman. Als Brinkman in de toekomst politiek wil overleven, zal hij zijn leider wellicht moeten trotseren om van de PVV een normale partij te maken, met een partijcongres dat hem weer op de kieslijst kan zetten. Lukt dat niet, dan rest Brinkman (en zijn eventuele medestanders) maar één ding: uit de PVV-fractie stappen en een eigen partij beginnen.

Frits Hermans Amsterdam

Ik zou het zo fijn vinden als midden in een debat in de Tweede Kamer een Kamerlid opeens een stilte zou laten vallen en zou zeggen: „Tja, daar zit wat in. Zo had ik het nog niet bekeken”. Het zou even een schok teweegbrengen. Men zou twijfelen aan het verstand en de spindoctor van het Kamerlid. Toch zou men uiteindelijk beseffen hoe waardevol het is te luisteren naar een ander en iets van de eigen waarheid te durven herzien. Gewoon omdat het leuk is om iets te leren.

Esther Visser Zwolle

’Niet elegant’ (Roemer), ’onhoffelijk’ (van der Staaij), ’schoffering van het staatshoofd’ (Rouvoet). Rutte meent deze uitspraken te kunnen samenvatten met de uitdrukking ’staatsrechtelijk ongelukkig’. Ik geef meer voor de mening van staatsrechtgeleerde Jan Vis, die stelt dat de fatsoensregels tegenover de koningin met voeten zijn getreden. Ook Rutte’s beroep op de snelheid waarmee e.e.a. zich ontwikkelt is, als excuus, uitermate zwak. Een minister-president zal meer te maken krijgen met snelle ontwikkelingen.

Peter J. van der Werff Den Dolder

De tranen sprongen in mijn ogen bij het lezen van de opvattingen van ’huisideoloog’ van Staatsbosbeheer Frans Vera (Trouw, 8 september). Boeren zet hij neer als mensen die een havik afknallen, die macht ontlenen aan grootschalig grondbezit, en zo verder. Ik ben boerin in Zeeland en weet zeker dat als mensen die het voor het zeggen hebben – zoals Vera – over boeren blijven spreken zoals in het artikel gebeurt, het de komende jaren niet meer goed komt. Ik denk dat de natuur erbij gebaat is als boeren en natuurbeheerders elkaar proberen te waarderen om wat de ander doet. We hoeven het niet eens te worden – we krijgen ons inkomen op een heel andere manier – maar we kunnen elkaar respecteren en toenadering zoeken. Omdat dat de manier is waarop je de natuur dient.

Otteline van der Torren Zonnemaire

Mijnheer Bronsema (Trouw, 7 september) meent vrouwen te moeten veroordelen die op hun vijfendertigste moeder worden. Mijn antwoord: wat heb ik genoten van de onbezorgde tijd als jong volwassene! Wat heb ik genoten van mijn twee schatten van kinderen, die werden geboren toen ik 34 respectievelijk 36 jaar was! En wat zal ik straks gaan genieten van mijn kleinkinderen als ik gepensioneerd ben en alle tijd heb om samen spannende avonturen te beleven!

Liesbeth van der Veen Hilversum

Het Jeugdjournaal wil bij rampen en grote incidenten live gaan uitzenden. Ik zie het voor me: een verslaggever geeft vanuit een achtertuin commentaar terwijl er achter zijn rug babylijkjes worden opgegraven. „Kijk, dit zijn dode kindjes; hun moeder wilde ze niet meer hebben.” Worden kinderen tegenwoordig niet meer beschermd voor het leed in de wereld? Waar is de tijd gebleven van de onbezorgde jeugd?

Neval Demois Zutphen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden