nieuws09vrijdag

(Trouw)Beeld AFP

Plein 2, de rubriek met Binnenhofgeheimpjes op woensdag, lees ik altijd met plezier. Dat Van der Staaij (SGP) als opvolger van Van der Vlies voortaan ook wekelijks ’de kachel moet aanvegen’ op het Binnenhof, stemde mij vreugdevol. Kamerleden hebben kennelijk ook gewoon corveediensten te vervullen, bedacht ik. Al spoedig kwam ik tot de conclusie dat de parlementsredactie mij op het verkeerde been had gezet met een foutief stijlbloempje. Het is van tweeën één: Van der Staaij veegde ófwel de vloer aan met een voorstel, óf hij maakte er de kachel mee aan.

Bernhard Wendt Sellingen

Hartelijk dank meneer Van de Siepkamp voor uw treffend artikel in Trouw van 7 april over compassie in de hulpverlening! Het is juist díe compassie die mij – voorheen werkzaam als A-verpleegkundige in een ziekenhuis – nu fulltime moeder doet zijn, met een echtgenoot die veel in het buitenland vertoeft. Diezelfde compassie, die in onze maatschappij niet wordt gewaardeerd en óók niet in de gezondheidszorg, is aanleiding voor deze gezondheidszorg om je uit het BIG-register te verwijderen vanwege te weinig gemaakte praktijkuren. Ik zal mijn geliefde vak niet meer kunnen uitoefenen en moet me laten omscholen. Hoezo ’tekort personeel in een verschraalde gezondheidszorg’?

Esther Hermanides Krommenie

Wat jammer dat Pouwel van de Siepkamp niet ziet hoe betrokken de meeste zorgverleners zijn bij hun cliënten (Trouw, 7 april). In de dertig jaar dat ik in de zorg werk, is er op dit gebied juist veel verbeterd. De mentaliteit is anders: je hoeft je als zorgverlener niet meer voortdurend weg te cijferen. Maar de meeste werkers zijn heel gemotiveerd. Zij willen iets voor anderen betekenen en doen erg hun best om er voor hun cliënt te zijn – als zorgverlener én als medemens.

Bijna alle zorginstellingen hebben de kwaliteit van leven van hun cliënten als belangrijk uitgangspunt in hun beleidsvisie opgenomen en verwachten dat medewerkers zich hiervoor inzetten. Opleidingen besteden veel aandacht aan de houding van studenten. Je grenzen bewaken is noodzakelijk als je dagelijks omgaat met mensen met ernstige problemen. Dat doet niets af aan de warmte waarmee je voor iemand kunt zorgen.

Sietske van Herwaarden Leusden

Blijkens het artikel ’Een olympisch zwembad per jaar’, dat 6 april in de Verdieping stond, zijn wij gigantische waterconsumenten. Ik kan beter royaal onder de douche gaan dan vier koppen koffie per dag drinken. Ook van al het andere verbruik slaat de schrik je om het hart. Je verdrinkt bijna in de dagelijkse oceaan die een mens gebruikt.

Maar hoe wordt een en ander nu eigenlijk berekend? Is voor mijn portie rundvlees meegerekend wat het rund uit de sloot drinkt, en het vocht dat het dier meekrijgt met het gras? Is er rekening gehouden met het waterverbruik van het boerengezin voor bijvoorbeeld wassen en toilet doorspoelen? En vooral: is het koffiegebruik van het gezin meegeteld?

Eigenlijk weet ik niet wat ik met de wetenschap van de watervoetafdruk moet; ik durf haast geen appel of boterham meer te eten. Graag zou ik de verantwoording van de berekening van een van de producten zien uitgewerkt.

Johann ter Har Maarssen

Op Palmzondag, in zijn totnogtoe enige commentaar op het seksueel misbruik in de omgeving van de rooms-katholieke kerk, citeerde de paus woorden uit het evangelieverhaal van de overspelige vrouw: „Wie van u zonder zonde is, werpe de eerste steen.”

Dat citaat is ernaast, om twee redenen. In de eerste plaats was de context van de zonde waarom het toen ging, er niet een van institutioneel machtsmisbruik. Belangrijker nog is dat die indringende vermaning niet kwam uit de mond van de zondaar zelf; het was Jezus die deze woorden sprak.

Van daders slachtoffers maken is één ding; zelfvergiffenis nog een ander.

Bas de Gaay Fortman Ermelo

Soms blijft er niet veel meer over van bijbelse waarheden (of leugens ?) waar we altijd in geloofd hebben. Zo zou dus Maria niet door de H. Geest zwanger zijn geraakt, en is de Geest erbij verzonnen om aan te sluiten bij de Griekse mythologie waarin mensen met bijzondere capaciteiten door God zijn verwekt. Hoe dan ook, het is en blijft een moeilijke kwestie!

Hannie Piket-Schuller Dordrecht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden