nieuws09donderdag

Reizigers op station Utrecht Centraal. (FOTO ROBIN UTRECHT, ANP)Beeld ANP

Minister Leers (immigratie en asiel) vindt het lastig om ’afspraken te formaliseren’ om uitgeprocedeerde asielzoekers niet op straat te zetten bij koud weer (Trouw, 8 december). Wat krijgen we nou? Is de minister er nu juist niet voor om lastige problemen tot een goede oplossing te brengen? Daar wordt hij toch voor betaald!? En wat is het lastige aan kiezen tussen de regeltjes en de barmhartigheid, toch één van de christelijke deugden?

Bas de Haas Driebergen

Ondanks de belofte van minister Leers worden uitgeprocedeerde asielzoekers deze dagen uit de asielzoekerscentra op straat gezet, de vrieskou in. Kan dat echt niet anders? Ik schaam mij Nederlander te zijn. En ik schaam mij ervoor, dat het CDA zich nog christelijk durft te noemen.

Arie van der Zwan Zwolle

Wat een schandalige hardvochtigheid om mensen in de winter op straat te zetten! Is dit het rechtvaardige beleid van minister Leers? Is dit christelijke politiek? Ieder mens heeft de keuze om recht doen, ook een minister met een gedoogakkoord. En CDA-fractie, waar bent u? Herinnert u zich de 30 procent tegenstemmers op het congres nog, die deze regeringssamenwerking niet wilden om precies deze reden. Voorlopig gedraagt u zich evenals minister Leers als een marionet van de PVV en vervreemdt u zich in rap tempo van die achterban.

Taco Kingma Gouda

Begrijp ik het nu goed? Zonder dat er sprake is van een formele veroordeling van WikiLeaks besluiten bedrijven als Amazon, Paypal, Mastercard en Visa al om hun dienstverlening aan WikiLeaks te staken. Gebeurt dit onder druk van overheden, hetgeen schandelijk zou zijn? Het roept de vraag op welke staats-industriële netwerken er inmiddels bestaan die hun gemeenschappelijke belangen verdedigen tegenover belangen van burgers. Die laatsten zijn juist gebaat bij openheid, zeker als het gaat om het handelen van overheden.

Harry Slegh Utrecht

Onderwijsminister Van Bijsterveld wil meer tijd voor de kernvakken in het voortgezet onderwijs (Trouw, 8 december). In het basisonderwijs is die beweging al jaren gaande. Veel basisscholen zetten extra tijd en expertise in voor de kernvakken. De vorige staatssecretaris Dijksma heeft die beweging sterk bevorderd. Tegelijkertijd moeten de scholen van diezelfde overheid wel het wettelijk verplichte brede aanbod blijven realiseren. Dat kan natuurlijk nooit. Overheid: kijk eens kritisch naar dat verplichte en topzware brede aanbod, pas vervolgens de wet aan en schrap op voorhand verplichte ’exoten’ als Actief Burgerschap en Geestelijke Stromingen.

Bernhard Wendt Sellingen

Als het vliegverkeer stil ligt vanwege extreme weersomstandigheden vindt iedereen dat heel normaal. Als door gladheid op de wegen het zoveelste filerecord wordt gebroken heet het ’dat het aantal incidenten gelukkig meeviel’. Maar zodra het treinverkeer flinke hinder ondervindt van onverwacht zware sneeuwval, zoals afgelopen zaterdag, schreeuwt heel Nederland moord en brand, wordt de minister ter verantwoording geroepen en storten we ons massaal op de nationale zondebokken de NS en Prorail (Trouw, 7 december). NS en Prorail, bedankt dat jullie me elke dag weer netjes op tijd langs de files tussen Beverwijk en Amsterdam weten te pendelen. Die enkele calamiteit neem ik graag op de koop toe.

Eric Schneider Beverwijk

Niet alleen het treinpersoneel, maar ook de reizigers worden de dupe van het ontbreken van toiletten in de nieuwe stoptreinen (Trouw, 4 december). Door bestralingen tegen kanker heb ik net als duizenden lotgenoten graag een toilet in de buurt. Door het ontbreken daarvan wordt mij en al die anderen het reizen onmogelijk gemaakt. Dus niet meer naar de kinderen bij Woerden, naar mijn vrienden in de Achterhoek. En toiletten op tussenstations, zoals de NS voorstellen, zijn een slechte en dure oplossing. Het is van de gekke op een tussenstation te moeten uitstappen en dan een uur op de volgende trein te moeten wachten. Het probleem is dat vele mensen, ook om me heen, er zich voor schamen erover te praten en te protesteren.

W. van Wijngaarden Kloetinge

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden