nieuws09dinsdag

Is de hoogste woontoren van Nederland een verrijking? ( FOTO ANP ) Beeld
Is de hoogste woontoren van Nederland een verrijking? ( FOTO ANP )

Koningin Beatrix heeft in Rotterdam de hoogste woontoren van Nederland geopend (6 nov),’de woontoren New Orleans’. Helaas, een zandsteenkleurig gebouw. Van dichtbij mag dit warm ogen, van veraf is het snel grijs en grauw. De associatie met oude New Yorkse wolkenkrabbers lijkt nogal willekeurig. Het havengebied van Rotterdam is iets heel anders dan de binnenstad van New York. Samen met de rigide gevelindeling roept het eerder associaties op met de weinig vernieuwende hoogbouwarchitectuur uit het Verre Oosten.

Jammer dat een beroemde Portugese architect deze opdracht kreeg. Nederlandse architectenbureaus ontwierpen hoogbouwprojecten in Eindhoven en Groningen, en hadden meer oog voor de bestaande omgeving. Of de nieuwe Rotterdamse skyline een verrijking is valt nog te bezien.

Jeroen Bezuijen Groningen

Een interessant artikel, van Kuitert. Maar helpt het ons verder? In elk geval ben ik het niet eens met de stelling: er moesten eerst mensen zijn voordat God bedacht kon worden, immers de eerste die dacht was God. Natuurlijk is dat ook mensenlijk gesproken, maar wat kan anders van ons mensen worden verlangd? Dit soort artikelen is voer voor psychologen, hetgeen Kuitert overigens ook in het artikel beaamt (zie de passage over de hermeneutiek).

Jan Rensink Zelhem

God is een menselijke gedachte, schrijft Harry Kuitert in Letter en Geest (zaterdag). Mijn reactie daarop: geloven is als liefhebben. Zolang liefde slechts in je gedachten bestaat is zij een (be)denksel. Als je iemand liefhebt, wordt liefde een levende werkelijkheid. De liefde van je leven wórdt je leven.

Zo is het met het geloof in God. Zolang God slechts in je gedachten bestaat is Hij een (be)denksel. Als je Hem ontmoet wordt Hij de levende: leven van jouw leven. Ook ga je ruimer denken. Dan denkt je hart mee.

Bert Bosma Vledder

Hoe is het mogelijk, dat een landelijk ochtendblad als Trouw al jaar en dag het accent legt bij Ajax? Ajax speelt al lang geen leuk voetbal meer en ’degradatiekandidaten’ en ’middenmoters’ als Excelsior, ADO of Heracles dikwijls wel. En toch steeds weer Ajax op de voorpagina en als eerste met een uitvoerig verslag. Gevolgd door denigrerende opmerkingen over de andere topclubs: ’Twente ploetert ...’, ’PSV wint via ... slechts enkele oprispingen, ’Feyenoord knokt’. Wat negatief. Ajax is ook maar een gewoon kluppie, met een paar spelers die zo nu en dan boven de middelmaat uitschieten. Net als Twente, of PSV. En dat ADO wint dankzij Van den Brom, die ook nog wel eens bij Ajax heeft gevoetbald, is natuurlijk de onzin van een eenzijdig geïnteresseerde verslaggever. Probeer nu eens elke maandag als ’primeur’ de wedstrijd te verslaan waar dat weekeinde het leukste voetbal is vertoond.

Dan gaat het tenminste weer over teamgeest, samenspel, opvallende acties, spanning en desnoods zo nu en dan een ’superspits’ of een individuele uitschieter.

Arnold van Kalken Vlaardingen

Kinderboerderij De Oostvaardersplassen is overvol. De staatssecretaris presenteert zes opties die een oplossing kunnen bieden. Ik mis een zevende optie: als een groep te groot wordt, dan kun je die toch gewoon uitzetten? Bij deze optie is de gedoogsteun bij voorbaat gegarandeerd. En het is waarschijnlijk nog goedkoop ook. Vliegveld Lelystad is vlakbij en er staat nog wel ergens een leeg vliegtuig met bestemming Irak.

Hendrik-Jan Bakhuizen Harendermolen

Geweldig dat er mensen zijn als Jan Walburg van het Trimbos-instituut die durven zeggen dat ouderen zich nuttig moeten maken en niet steeds op pad moeten gaan. Ik zag deze week oudere mensen in het Alkmaarse ziekenhuis bedden met patiënten naar de röntgenafdeling brengen. Ik dacht: verdorie mensen, ga wat nuttigs doen!

Gistermiddag zag en hoorde ik een oratoriumkoor in Schagen, met veel grijze koppies, de sterren van de hemel zingen. Ik dacht: ga wat nuttigs doen mensen! Mijn buurman, die bijna veertig jaar timmerklusjes doet in ons dorpshuis, is deze week voor vier weken met vakantie gegaan.

Dat kan natuurlijk niet. Als hij terug is zal ik hem daarop aanspreken, is hij nu helemaal betoeterd, de nietsnut!

Johan Hoetmer Waarland

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden