nieuws08zaterdag

Groot is de verontwaardiging van het publiek op de alcoholmaatregel van de gemeente Rotterdam bij de voetbalwedstrijd Feyenoord-Ajax. Niemand heeft het erover dat het het gedrag van de supporters van Feyenoord is dat de gemeente Rotterdam tot deze maatregel dwingt. Waarom kan het niet gezellig zijn zonder alcohol, maar met een frisdrankje? Alcohol bewerkstelligt vaak helemaal geen gezelligheid, dat blijkt maar al te vaak bij voetbalwedstrijden.

Aafke Klopman Leeuwarden

„Er is iemand onwel geworden”, daarmee werd het angstaanjagende van de schreeuwende man en de daaropvolgende gebeurtenissen op 4 mei tijdens de Dodenherdenking op de Dam weggenomen. Dat kon omdat er begrip voor deze geïsoleerde en vervreemde man in doorklonk. Met die woorden van de ceremoniemeester kan het contact tussen hem en de gemeenschap, waarvan hij kennelijk buitengesloten is, hersteld worden. De behoeders van de ceremonie en orde en veiligheid toonden begrip, en daarmee wat beschaving is. Bovendien deden ze uitstekend hun werk, want het publiekelijk veroordelen van deze man had de angst en tweedeling in de samenleving alleen maar bevorderd.

Geer Salet Macharen

Zo veel mensen bij de Dodenherdenking op de Dam. Ook talloze jongeren en ouders met hun kinderen. Als die kinderen kort geïnterviewd worden, blijken ze drommels goed te weten waarom zij daar staan. Voor mijn vader en al die anderen die omkwamen in een oorlog die nooit meer gebeuren mag. Het ontroert me, naarmate ik zelf ouder word, steeds meer. Er is dus hoop. Zij die het leven lieten: hun offer niet vergeefs gebracht.

Job Dienske Uithoorn

Het was het woord ’fout’ in de Verdieping van 4 mei dat bij me bleef hangen. In combinatie met het levensverhaal van een vriend dat hij op latere leeftijd aan ons toevertrouwde: „Ik ben een kind van ’foute’ ouders....” Wat moet dat woord ’fout’ steeds weer hard aankomen bij deze ’kinderen’. Hun hele leven, steeds opnieuw, geconfronteerd met dat ene woord: ’fout’. Uit de verhalen kwam prachtig dat vaak flinterdunne vlies tussen ’goed’ en ’fout’ naar voren, maar dat werkt niet zo voor wie met dat woord als een stempel moet leven. Je kunt niet álle woorden wegen op een goudschaaltje, maar toch.

Hetty de Bondt Zeewolde

Andrea Bosman (Trouw, 1 mei) en Carla Rus (Trouw, 6 mei) zijn als de meeste latergeborenen: ze hebben er geen flauwe notie van dat kort na de oorlog vrijwel alles anders was dan nu. Er heerste bittere armoede bij het merendeel van de bevolking en er was een groot gebrek aan veelzijdig voedsel, aan kleding, verwarming, woningen, vervoer, enzovoorts. Dat verklaart de harde opstelling toen van de Nederlandse overheid.

Gehuwde vrouwen hadden in die tijd nauwelijks rechten. Ze mochten niets zelf beslissen en moesten hun man gehoorzamen, dienen en volgen. Daartoe verloren ze bij hun huwelijk dan ook hun eigen nationaliteit en verkregen de zijne. Als ze erin slaagden te scheiden, herkregen ze hun eigen nationaliteit niet of slechts na veel moeite. Pas goed dertig jaar geleden is deze kwestie behoorlijk geregeld, zodat vrouwen nu bij hun huwelijk hun nationaliteit behouden.

Dat alles ligt en lag niet aan typisch Nederlandse bekrompenheid, maar gold en geldt in heel Europa, Amerika, enzovoorts; en geldt nu nog in belangrijke delen van de wereld. De rechteloosheid van vrouwen is nog lang niet overal uitgebannen.

Hieke Snijders-Borst Den Haag

Peter Derks stoorde zich eraan dat het ANP op Radio 1 meldde dat „wetenschappers het er vrijwel over eens zijn dat de lijkwade van Turijn nep is” (Brieven, 4 mei). Het is algemeen bekend dat de lijkwade jonger is dan 2000 jaar. Mij stoort het daarom dat de rk kerk niet erkent dat de lijkwade van Turijn niet de lijkwade van Jezus kan zijn.

S.P. van der Zee Middelburg

Als VVD-leider Rutte het heeft over lik-op-stukbeleid voor allochtone jongeren, noemt Evert van der Zweerde dit discriminerend (Religie & filosofie van gisteren). Daar zit wat in. In ieder geval had Rutte wat duidelijker kunnen zijn. Sinds we weten dat er meer dan twintig ’ Marokkanengemeenten’ zijn in Nederland en deze term ook door de overheid wordt gebruikt, weten we over wie Rutte het heeft. Blijft het probleem van discriminatie. Tegenover de 10 procent zich misdragende jongeren staat nog altijd 90 procent Marokkaanse jongeren die wel normaal doen. Bij het voetbal worden de hooligans onderscheiden van de overige voetballiefhebbers. Misschien is het een idee om voor de 10 procent probleemjongeren ook een duidelijke naam te bedenken, waarmee we ze van (het overgrote deel) normale Marokkaanse jongeren kunnen onderscheiden.

Arie Theisens Zeist

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden