nieuws07woensdag

Zwanger worden lukt niet bij iedereen. ( FOTO ANP)

Ik kreeg de schrik van mijn leven bij het lezen van de kop van het commentaar gisteren, waarbij u klatsboem aangeeft dat de mantelzorgers nog wel een stapje harder kunnen gaan werken. Gelukkig brengt u een nuancering aan door te zeggen dat zoveel mantelzorgers nu al bijna ten onder gaan aan hun zorgtaak in combinatie met andere werkzaamheden. Maar van die kop zullen veel mantelzorgers de rilbibbers krijgen. Ik verwacht een aantal verontruste en/of verontwaardigde mantelzorgers ’aan de lijn’ te krijgen, die weer gerustgesteld moeten worden. Wellicht kunt u een beetje helpen door aan te geven, dat u de uitbreiding van zorg vooral zoekt bij vrijwilligers. Mantelzorgers zijn géén vrijwilligers.

Marcel Canoy vindt de ambtelijke adviezen over bezuinigingen in de zorg goed doordacht (Trouw, 3 april). Bijvoorbeeld 5 euro eigen risico voor een bezoek aan de huisarts. Hij motiveert dit door te beweren dat de helft van de mensen die naar de huisarts gaan niets mankeert. Dat kan juist zijn. Misschien is het wel meer dan de helft. Maar hoe weet je dat deze mensen niets mankeert? Pas als je naar de huisarts bent geweest. Mensen hebben klachten waarover ze zich zorgen maken, die hen bang maken. Het is aan de huisarts om hen gerust te stellen en uit te leggen wat er aan de hand is.

Mogelijk komen ze dan een volgende keer niet meer ’onnodig’ naar de huisarts.

Volgens Marjan Born (de weekendGids, 3 april) is het blijkbaar mijn eigen schuld dat ik na vijf jaren van ’proberen’, miskramen, ziekenhuisbezoeken en behandelingen nog steeds niet zwanger ben. Eigen schuld? Of komt het door een foutje van Moeder Natuur? Juist ja, want dat laatste is hier het geval. Het ’loslaten’ is een fabeltje. Kul. Onbewezen door de wetenschap en daarom is het des te schokkender dat Born haar betoog (reclamepraatje?) mag houden. Dank voor het toepassen van ’hoor en wederhoor’: Freya, de belangenvereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblematiek, bevestigt wat al mijn lotgenoten wel weten : het ’loslaten’ heeft niks te maken met het vergroten van de kans op een zwangerschap.

Geïnteresseerd las ik het artikel ’Hoe laat je je grootste verlangen los?’, in de Weekendgids. Even dacht ik dat het stuk over het omgaan met een onvervulde kinderwens ging. Marjan Born vertelt trots dat ze gewoon haar lichaam heeft verteld dat het heel goed kan zwanger worden en voilà: een maand later was ze spontaan zwanger! En deze truc leert ze graag aan andere dames.

Dat had die hele stoet gynaecologen me in de afgelopen dertien jaar wel eens mogen zeggen. Ik maar hormonen inspuiten, mij keer op keer laten opereren, buitenbaarmoederlijk laten bezwangeren, miskramen. Ik had alleen maar hoeven ’loslaten’. Dit maakbaarheidsdenken heeft geen enkele wetenschappelijke basis, en geeft ook nog eens al die vrouwen een trap na die na jarenlang alles te proberen met lege handen achterblijven. Eigen schuld, dikke bult, al is deze beeldspraak in deze context weinig gelukkig. We waren er ’gewoon teveel mee bezig’.

Ik wijs de doelgroep graag op het lotgenotenforum www.zeerherkenbaar.nl , voor vrouwen met een onvervulde kinderwens.

Aan de deur gekocht en spijt (Trouw, 3 april). In mijn jeugd, jaren dertig, waren er kaarten te koop met de tekst: Aan de deur wordt niet gekocht. Ongevraagd drukwerk wordt niet teruggegeven. Er werd in die tijd heel veel gecolporteerd en zo’n kaart werkte wel. Je kon ze kopen in boekhandel. Maar je kunt er natuurlijk ook zelf één maken.

Het achtergrondartikel over de moeder van Nienke is een aangrijpend verhaal (Trouw, zaterdag). Geen rationele analyse, maar een door emotie doordrongen verhaal. Wat goed dat de moeder er zo mee om kan gaan. Een voorbeeld voor velen. Die drie meisjes verdienen wat mij betreft ook een bos bloemen. In een wereld waarin de ratio overheerst, zijn er gelukkig ook mensen die zich laten leiden door hun gevoel. En een dagblad waar ruimte is voor zo’n verhaal verdient een compliment.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden