nieuws05vrijdag

Buiten roken op de Grote Markt in Groningen. (FOTO ANP)

Beatrijs Ritsema, schrijfster van de rubriek Moderne Manieren, vertelt dat zij een homoseksueel het advies heeft gegeven vreemd te gaan, omdat dit voor homo’s „nu eenmaal makkelijker is” (Trouw, 3 november). In een heteroseksuele relatie zou dit volgens haar een problematische affaire opleveren. Mevrouw Ritsema heeft blijkbaar weinig kennis van homoseksuele relaties. Haar zienswijze, waarin zij homoseksuele relatietrouw ongelijkwaardig stelt aan heteroseksuele, is zeer kwetsend. Het feit dat zij meent hiermee de hedendaagse omgangsvormen te kennen is triest. Een respectvolle krant als Trouw kan vast iemand met een betere visie vinden om haar lezers te vertellen hoe moderne manieren (horen te) zijn.

P. van Dijk Utrecht

Aysel Erbudak merkt op er in haar eerste baan bij de gemeente Amersfoort nooit bij gehoord te hebben (Trouw, 30 oktober). Dat lag niet (alleen) aan haar Turkse afkomst. Haar beeld van toen: ze paste niet in het team, er was geen uitdaging, ze ging nog liever dood dan tot haar 65ste bij de gemeente te blijven. Erbudak is inmiddels voorzitter van de raad van bestuur van het Slotervaartziekenhuis. Zij zet hier een beeld neer van gemeenten als organisaties waar jonge mensen met ambitie maar beter niet kunnen werken. Ik betreur die beeldvorming (van 25 jaar geleden) zeer en neem dat haar, een bekend rolmodel vooral voor allochtone jongeren, kwalijk. Het klopt volstrekt niet. Zelf ben ik al jaren werkzaam bij gemeenten. Juist ook jongeren ervaren het werken bij gemeenten als buitengewoon boeiend, maatschappelijk betekenisvol en afwisselend.

Herman Zwart Dalfsen

Wethouder Norder van Den Haag luidt de noodklok over een ’tsunami van Oost-Europeanen’. Maar minister Donner antwoordt in al zijn wijsheid vanuit het Binnenhof, dat er bij hem geen signalen zijn binnengekomen (Trouw, 3 november). Dit is niet nieuw. Jaren geleden, toen de eerste gastarbeiders naar Nederland kwamen, ontstonden er na enkele jaren problemen in verschillende steden. De Haagse politiek heeft toen nooit maatregelen durven nemen. Dat de PVV nu zo groot is geworden is het gevolg van Haagse politiek die mensen van zich vervreemdt. Zoals de opmerking van Donner.

K.G. van Leeuwen Hengelo

Dat roken op veel plekken zelfs buiten verboden zou moeten worden, zoals Noks Nauta vindt (Trouw, 3 november) gaat veel te ver. Weet je waar ik last van heb? Uitlaatgassen! Slecht voor mijn longen en voor het milieu. Hou op met zeuren over een beetje sigarettenrook buiten.

F. Toet Enschede

Als ik bij mijn moslimvrienden op bezoek ben en ze spreiden hun gebedskleedjes om te gaan bidden, doe ik mijn handen samen en mijn ogen dicht en bid met ze mee. Hoezo: God en Allah zijn niet dezelfde? Wie zegt dat? God of de PKN?

Jannie Willemsen Opperdoes

De Rijksdienst voor het Wegverkeer heeft bijna kentekens met de combinatie ’NSB’ uitgegeven. Oei, een ramp is net voorkomen. Er blijken meer taboes te zijn in kentekenland. Het toppunt is wel dat de letters PSV verboden zijn. Ajax-supporters zouden dat wel eens niet zo leuk kunnen vinden. Geven we dan in alles toe aan de humorloosheid van vandalen? Zouden Kerkradenaren wel een nummerbord met MVV moeten accepteren? Maak toch niet overal zo’n punt van.

Hans Ouwersloot Maastricht

Gelukkig worden de Iraakse vluchtelingen voorlopig niet teruggestuurd naar Irak, nu het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dit verboden heeft. Toch is het bedroevend dat het kabinet en een meerderheid van de Tweede Kamer blijkbaar niet het principe hanteren om bij twijfels over de veiligheid geen vluchtelingen terug te sturen. Talloze rapporten maken duidelijk dat de situatie niet veilig is. Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) wees er terecht op dat het vreemd is dat voor Nederlanders een negatief reisadvies geldt voor Irak, maar dat het blijkbaar wel veilig genoeg is voor Iraakse vluchtelingen. Premier Rutte heeft in de regeringsverklaring aangegeven dat ons land vluchtelingen zal blijven opvangen en beschermen, zoals het Vluchtelingenverdrag vereist. Laat het alsjeblieft niet zo zijn dat deze laatste toevoeging betekent dat andere landen of Europa Nederland steeds opnieuw op die verdragen moeten wijzen.

Frans Kraan Haarlem

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden