nieuws03vrijdag

Burgemeester Sam Onyango Okello van de Keniaanse stad Kisumu: ¿Luo¿s zijn goede leiders.¿ (Joël van Houdt) Beeld
Burgemeester Sam Onyango Okello van de Keniaanse stad Kisumu: ¿Luo¿s zijn goede leiders.¿ (Joël van Houdt)

De nieuwe burgemeester van de stad Kisumu stroopt zijn mouwen op. De zakenman lijkt on-Keniaans efficiënt.

Over de vraag hoe de Keniaanse stad Kisumu er idealiter uitziet, hoeft burgemeester Sam Onyango Okello geen tel na te denken. „Mooie parken, een ringweg om het centrum te ontlasten, schoon drinkwater en een goed afvalsysteem in plaats van de huidige oude vrachtwagen en twee bestelwagens. Het is er veilig, en er wordt flink gehandeld, wat weer investeerders aantrekt.”

Okello was kort in Den Haag voor een burgemeestersconferentie. Eigenlijk is hij zakenman in de havenstad Mombasa. Hij heeft er warenhuizen, exporteert de beroemde Keniaanse thee en is al twee jaar voorzitter van de Rotaryclub. Maar toen premier Odinga hem eerder dit jaar vroeg over de post Kisumu na te denken, en te helpen bij opbouw van het land, was Okello snel overgehaald. Niet lang daarna werd hij door de gemeenteraad gekozen uit vier kandidaten.

In januari en februari had het land geleden onder een felle verkiezingsstrijd. Odinga, zijn partij ODM, en zijn achterban voelden zich bestolen door zittend president Kibaki. Kenia had gestemd voor verandering, was de corruptie en het bedrog beu. Toen dreigde de winst ook nog gestolen te worden. Massale protesten ontspoorden in etnische klopjachten. Net als Odinga is Okello een Luo, die zijn thuisbasis in het gebied rond Kisumu heeft.

„Luo’s zijn goede leiders”, zegt Okello, trots verwijzend naar presidentskandidaat Barack Obama, die kind is van een polygame Luo-vader. Heel Kisumu ging juichend de straat op in Obama-T-shirts toen die Hillary Clinton versloeg. „De mensen snakten naar goed nieuws.” Eerlijk antwoordt Okello op de vraag wat het beste is dat Kisumu dit jaar is overkomen: „Ik”. Lachend legt hij uit dat dat is wat de mensen zeggen. „Ik kies geen partij, onze 967 ambtenaren kunnen zich nu op het werk concentreren in plaats van om baantjes te vechten.”

Er zijn een paar afdelingshoofden die eronder lijden dat de corruptie wordt aangepakt, een paar hele erge heeft Okello over weten te plaatsen. Het op orde krijgen van het bestuur is een enorme klus. „Uitbetaling van salarissen liep maanden achter. Dat is nu opgelost. Want niemand kan het maanden zonder geld uithouden, dus dan vraag je om corruptie. Parkeerwachters snappen nu dat ze het opgehaalde geld moeten afgeven, want dat ís hun salaris. Ik werk aan een systeem dat elke functie elke dag gecontroleerd wordt.”

In speciale bijeenkomsten legde Okello de nieuwe aanpak uit aan sectorhoofden, medewerkers en inwoners. Die laatsten mochten zeggen waar ze dachten dat het gemeentegeld bleef. Kisumu heeft nu een actiecomité met 800 vertegenwoordigers van straatverkopers, fietstaxi’s, kerken, markten, banken en horeca, dat meehelpt. „Aanvankelijk waren ze kwaad en wantrouwig. De gemeenteraad was in hun ogen compleet nutteloos. Langzaam zien ze verandering.”

Toch vreest Okello dat zijn inwoners te snel te veel zullen verwachten. Maar de problemen van bijvoorbeeld waterbedrijf Kiwasco, dat zestig procent water verliest en twee jaar met de boekhouding achterloopt, zijn niet zo snel op te lossen.

Gevraagd naar de relschoppers die in Kisumu behoorlijk huishielden, zegt Okello dat vrede alleen mogelijk is als er rechtvaardigheid komt. „Leiders moeten een alternatief bieden.”

Daarom praat hij met de banken opdat zij makkelijker leningen verstrekken aan hoogopgeleide jongeren. Hij probeert de 15.000 fietstaxichauffeurs als een coöperatie bankklant te maken. „Te veel geld hier gaat buiten de banken om.”

Okello verwacht werkgelegenheid van de aanleg van een nieuw vliegveld en hoopt op investeringen in diepvriesopslag aan het Victoriameer, waaraan Kisumu ligt. „De stad moet opengebroken. We moeten vijf tot twintig jaar vooruit gaan kijken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden