nieuws03donderdag

Staatssecretaris Bleker te midden van twee Frau Antjes. (FOTO EPA) Beeld EPA
Staatssecretaris Bleker te midden van twee Frau Antjes. (FOTO EPA)Beeld EPA

Opvallend dat de reacties op de vraag van Wilma Kieskamp (Trouw, gisteren) zo negatief waren over de natuurorganisaties en de manier waarop zij werken aan het behoud van de natuur in het dichtstbevolkte land van Europa. Kunnen we ons nog wel een voorstelling maken van hoe Nederland eruit zou zien als Thijsse niet in 1905 door oprichting van Natuurmonumenten gezorgd had dat het Naardermeer géén vuilstort werd? Als het liberale kabinet-Pierson niet in 1899 besloten had om van grond die ongeschikt was voor landbouw, ’natuur’ te laten maken door oprichting van Staatsbosbeheer?

Corrie Hermann Castricum

Lezers spuwen hun gal over de ’natuurlobby’ in de Antwoorden op de vraag van Wilma Kieskamp (Trouw, gisteren). Waar komt het waanbeeld vandaan dat natuur- en milieuorganisaties het beleid bepalen en terug zouden willen naar een of andere oernatuur? Die vraag is makkelijk te beantwoorden: de landbouwlobby. Jarenlang hebben zij hun stempel weten te drukken op het beleid, met als meest tastbare gevolg de uitverkoop van het buitengebied. Overigens gaan jaarlijks vele hectares ’kostbare’ landbouwgrond op aan de aanleg van wegen, woonwijken en bedrijventerreinen, en geen haan die ernaar kraait. Gaat het echter om natuurontwikkeling in Zeeland, dan huilt half Nederland krokodillentranen. Nuchterheid over natuur? Graag, maar dan wel in het juiste perspectief.

Henk Krajenbrink Arnhem

Een lezer schrijft in de krant van maandag over Anne Frank, Sahar en het beleid van minister Leers. De bewindsman verdient een pluim. Hij pakt eindelijk het probleem van de langdurig illegaal in ons land verkerende buitenlanders bij de wortel aan.

Natuurlijk is het onmenselijk om een meisje als Sahar na ruim tien jaar terug te sturen naar haar geboorteland. Dat wil Leers ook eigenlijk niet, maar hij moet de wet uitvoeren en die zegt dat afwijzing na proces op proces op proces betekent: uitzetting. Die wet deugt dus niet, en die wil Leers veranderen, zodat het binnen een jaar duidelijk is of iemand mag blijven of niet. Dan worden hartverscheurende taferelen als die met Sarah voorkomen. Daar wil Leers voor knokken, hulde minister en houd vol.

L. Bakker-van den Berg Den Haag

Boer Bleker kreeg subsidie. Boer Bleker had recht op subsidie, anders zou hij het niet gekregen hebben. Nu hij staatssecretaris is, wordt recht geen onrecht.

Henk de Boer Amsterdam-Zuidoost

Met veel genoegen las ik het interview met de 100-jarige Johan van Hulst (Trouw, 28 januari). Het ging vooral over zijn politieke loopbaan, maar hij is toch in de eerste plaats bekend geworden als hoogleraar pedagogiek/psychologie aan de VU. Van Hulst maakte vooral school door zijn boeiende colleges. Hij stond midden in zijn tijd, de roerige jaren zestig en zeventig. De professor was breed georiënteerd en ging het gesprek aan met wetenschappers op allerlei terreinen.

Hij werd een pleitbezorger van onderwijsvernieuwing,waarbij termen vielen als ’de wereld van het kind’. Want een kind mocht bij hem een echt kind zijn. „Het kind is volwassen voor de leeftijd die het telt”, is een uitspraak die ik nooit zal vergeten. Wij zijn hem veel dank verschuldigd.

Bert Jansen Apeldoorn

Geert Wilders reageert ’verontwaardigd’ na de ’laffe executie’ van Zahara Bahrami en wil dat de Iraanse ambassadeur direct wordt uitgewezen. Ondertussen is bekend dat Bahrami twee paspoorten heeft en wegens drugshandel in Nederland is veroordeeld. Volgens de normen die Wilders veelvuldig heeft geventileerd, had haar Nederlands paspoort allang afgenomen moeten worden en had ze het land uitgezet moeten worden.

Harry Rijpkema Amsterdam

De moord op Zahra Bahrami is verschrikkelijk. Maar ik begrijp ook niet dat mensen die ooit voor hun leven uit hun land gevlucht zijn, daarnaar terugkeren. Hoe begrijpelijk ook vanwege mogelijke heimwee en familiebanden, maar je moet toch weten dat dit een regime is dat nergens voor terugdeinst en nergens respect voor heeft.

Aafke Klopman Leeuwarden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden