NIEUWS VOOR REIZIGERS

Fietstocht voor alleengaanden

BIJDRAGEN: HENRIETTE BONARIUS; HARO HIELKEMA; JAN ZEEGERS

Gratis vliegen

In de periode van 11 juni t/m 11 september kunnen kinderen onder de twaalf jaar bij AirUK gratis met hun ouders meevliegen naar Engeland. Dit aanbod is van toepassing op de door UK officieel gepubliceerde tarieven en geldt voor alle tien directe lijnvluchten naar Groot-Brittannië vanaf Schiphol. Inf.: 020-6487102.

WEG IN EIGEN LAND

Fietsdag

Minister De Boer van Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieu geeft vandaag het startsein voor de 22ste Landelijke Fietsdag op het Domplein in Utrecht.

Onder het motto 'De boer op' stellen langs vrijwel alle routes agrariërs hun bedrijven open voor het publiek. De dag valt ook nog samen met de Landelijke Molendag. Alle molens met een blauwe wimpel zijn te bezichtigen.

Willibrordjaar

1300 jaar geleden kwam de monnik Willibrord naar Utrecht om van daaruit de Lage Landen te bekeren. Zijn komst had grote politieke, historische en culturele gevolgen. Vandaag gaat in Utrecht het herdenkingsjaar op grootse wijze van start. Utrecht is (zie boven) startpunt van de Landelijke fietsdag. De Willibrordroute die op deze dag verreden kan worden (35 km, start tot 13 uur), is een van de vele tochten die overal in het land gemaakt kunnen worden. Maar er is meer: een Willibrordmunt, het lange-afstandwandelpad van Utrecht naar Echternach, de uitgave van nieuwe fietsroutes in de provincie Utrecht en een reizende minitentoonstelling. En voor de liefhebbers is er Willibrordbier.

Zutphen op zondag

Morgen stelt de historische Hanzestad Zutphen weer een groot aantal monumenten open voor het publiek. Daaromheen worden rondleidingen verzorgd, rondritten met koetsen, exposities, muziek, dans, rolstoeldans en nog meer. Om 11 uur opent de burgemeester de dag op de Groenmarkt.

Historisch Dordrecht

Wandelen met een gids door het oude Dordrecht, dat kan tot september iedere dinsdag. Om 14 uur begint de tocht bij 't Hof. Deelnemen kost ¿6,- Inf.: VVV Dordrecht 078-132800.

Kippen knippen

Het Von Gimborn Arboretum in Doorn (de Botanische Tuinen van de Universiteit van Utrecht) houden vandaag en morgen een Voorjaarsweekend. Zowel om 11 als om 14 uur zijn er rondleidingen van ongeveer anderhalf uur langs de bloeiende bomen en struiken. Wie liever zonder rondleider loopt, kan op stap met de folder van de nederlandse bomenroute door het park. Ook is er een demonstratie buxusplanten snoeien in de vorm van kippen en andere dieren.

Watertuindag

Volgende week zaterdag is er in de Hortus Botanicus in Amsterdam een 'watertuinendag', georganiseerd in samenwerking met de RWA (Riolering en Waterhuishouding Amsterdam), de Hengelsportvereniging, Bureau Stadsecologie. De onderwerpen voor de lezingen variëren van 'moerasplanten' tot 'vis in de Amsterdamse grachten'.

BLADEN

Jachten

'M'n fiets terug' is de bekendste, maar laatst was er die man die een Duitse parkeerboete niet wilde betalen onder het motto: eerst m'n radio terug. Veel hadden de Duitsers tussen '40 en '45 uit Nederland geroofd en naar hun eigen land overgebracht. Na de oorlog zijn velerlei zoekacties georganiseerd om te zien wat er nog terug was te halen. Van een van de onbekendste verhaalt de Waterkampioen (nr 8 van 28 april): het opsporen van inbeslaggenomen jachten. Het blad sprak met de nu 83-jarige Tom Kasemier, die anderhalf jaar in Duitsland zocht naar gestolen Nederlandse schepen en er een kleine 500 van opspoorde, identificeerde en terugbracht naar het land van herkomst.

Fietsdragers

In Nederland zijn volgens schattingen al zo'n 850.000 fietsdragers verkocht voor op de trekhaak, meldt het tijdschrift Kampeer en Caravan Kampioen (KCK). Over dragers op caravan en camper zijn geen aantallen bekend, maar ook dat zullen er vele zijn. KCK besteedt in het mei-nummer uitgebreid aandacht aan de fietsdragers en testte 13 verschillende modellen. Echte conclusies trok het blad niet. Wel beveelt de redactie voor caravans lichtgewicht-dragers aan met een stabilisator-koppeling of transport van de fietsen ìn de caravan. Hoewel het voor kampeerauto's niet tot echte problemen hoeft te leiden, raadt KCK het vervoer van meer dan twee fietsen op achterdragers af: een massa boven de 100 kg beïnvloedt namelijk de rijvaardigheid, meent KCK.

Opstapjes

De Kampeer en Caravan Kampioen testte opstapjes voor caravans en kwam tot de conclusie dat lang niet elk model doet wat het moet doen. Sommige opstapjes lijken volgens het tijdschrift zelfs ontworpen om zo effectief mogelijk de enkels of het scheenbeen van degene die erop stapt te beschadigen. Andere zijn erg geschikt om ermee te gaan sleeën. Maar een opstapje dat niet wiebelt, dat grip heeft op een metalen vloer en dat ook stevig blijft op een ongelijke ondergrond, is even zoeken. Het beste model van de 17 (prijsverschil van ¿16,95 tot ¿109,-) is volgens KCK de Hiatco, een aluminium opstapje van ¿79,50. Het duurste model en alle opklapbare opstapjes worden door KCK sterk afgeraden.

Prijs voor reisgidsen

De reisgidsenreeks van Trotter heeft de Reizende Zon gewonnen, de trofee voor de beste serie reisgidsen over Europese bestemmingen. De prijs is uitgeloofd door het tijdschrift Reizen. Trotter van uitgeverij Lannoo is een reeks vertalingen van de Franse reeks Guide du Routard. De jury prees de Trotter-serie om de 'geweldige hoeveelheid praktische informatie' en haar 'geheel eigen stijl en persoonlijkheid', wat overigens ook betekent dat de gidsen onderling nogal kunnen verschillen. Ze heeft ook waardering voor het feit dat het in Trotter niet om de franje gaat, maar om originaliteit en eigen mening. Als een kerk of dorp niet mooi is, schrijft Trotter dat gewoon op. In geen enkele andere reisgids staan zoveel persoonlijke tips voor betaalbare hotels en restaurants, en dan nog speels en cabaretsk opgeschreven. Het is volgens de jury echt een gids 'ván reizigers, vóór reizigers'. Minpunten van Trotter zijn de matige kaarten, typografie en vormgeving en de slechte index. Eervolle vermeldingen gingen naar de Odyssee-reeks en de serie ANWB-VVV Reisgidsen over Nederland.

GIDS

De Rith

Zuidwestelijk van Breda ligt Effen-De Rith, een fraai natuurgebied met een rijke historie. Het ligt ingeklemd tussen het bekende Mastbos en het Liesbos en wordt doorsneden door de A 16. Peter de Jaeger schreef een aardig boekje 'Werven door De Rith' (uitgeverij De Geus, prijs ¿19,90) met een fietsroute van 18 km.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden