nIEUWS IN HET KORT

Berg en Dal te laat


De verkiezingsuitslag van de gemeente Berg en Dal, vlakbij Nijmegen, wordt pas morgenochtend bekendgemaakt. Het handmatig tellen van de stemmen kost meer tijd en capaciteit dan digitaal het geval zou zijn, twittert de gemeente. Ook Berkelland, in de Achterhoek, komt pas vandaag met de uitslag.


Diyanet-vlag uit stemlokaal


De gemeente Amsterdam heeft een poster en een vlag van moskee-koepel Diyanet laten verwijderen uit een stemlokaal dat was gevestigd in een Turkse moskee. Die waren 'niet strikt in strijd met de regels, maar hadden niets te maken met onze verkiezingen', aldus burgemeester Van der Laan.


Bord stembureau gestolen


Een wijkagent in Amersfoort is gisteren achter een jongen aan gegaan die fietste met een officieel bord van een stembureau in zijn hand. De vijftienjarige jongen mocht mee terug naar het stembureau om het bord weer in te leveren. Hij kan een boete of een Halt-maatregel tegemoetzien.


Stemmen op twintig hoog


Veel Amsterdammers brachten gisteren hun stem uit in het hoogste stemlokaal van Nederland, op de twintigste verdieping van de A'DAM Toren op de noordoever van het IJ. Kort voor 9.00 uur stond er al een rij van minstens honderd stemmers. Normaal kost een bezoekje aan het uitkijkpunt 12,50 euro.


Warm bad Van der Weijden


Zijn rol als lijstduwer voor de VVD voelde gisteren als warm bad voor Maarten van der Weijden. De olympisch kampioen op de tien kilometer open water bij de Spelen van 2008 kreeg via sociale media voortdurend berichtjes doorgestuurd dat mensen op hem hadden gestemd.


Kamerlid laat kind stemmen


Tweede Kamerlid Michiel Servaes van de PvdA heeft zijn stem gisteren door zijn dochter laten uitbrengen. Dat blijkt uit een bericht van de politicus op Twitter. Bij een foto van een kind die het stembiljet inkleurt, schreef PvdA'er Servaes: 'Met een beetje hulp van m'n meisje'.


Kleinste stemlokaal druk


Het kleinste stembureau van Nederland, in het woonhuis van Elly en Wim Westhoff in Marle (provincie Overijssel), kende een hoge opkomst. Gistermiddag vroeg waren er al 54 kiezers langs geweest. Dat is meer dan het aantal mensen dat dit bureau als dichtstbijzijnde stemlocatie aangewezen had gekregen, namelijk 45.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden