Nieuwkomer Macron imponeert bij eerste tv-debat Frankrijk

De Franse presidentskandidaten. Van links naar rechts: Francois Fillon, Emmanuel Macron, Jean-Luc Melenchon, Marine Le Pen en Benoit Hamon.  Beeld AFP
De Franse presidentskandidaten. Van links naar rechts: Francois Fillon, Emmanuel Macron, Jean-Luc Melenchon, Marine Le Pen en Benoit Hamon.Beeld AFP

De campagne voor de presidentsverkiezingen in Frankrijk is nu echt begonnen. De partijloze Emmanuel Macron maakte veel indruk bij de aftrap.

Kleis Jager

Nog nooit eerder is in Frankrijk een tv-debat gehouden met meerdere kandidaten voor het Elysée. De kiezers zijn gewend aan een confrontatie tussen de twee finalisten aan de vooravond van de beslissende tweede ronde. Maar maandagavond stonden de vijf belangrijkste deelnemers aan de eerste ronde op 23 april naast elkaar.

Er werd vooral uitgekeken naar Emmanuel Macron (39), die geen enkele ervaring had met dit soort exercities. Bovendien had hij als favoriet voor de eindzege het meest te verliezen. Maar Macron stond er alsof hij nog nooit iets anders had gedaan. Toen Marine Le Pen opmerkte dat hij de belangen dient van zijn geldschieters en alles dankt aan zijn old boys network, wees hij haar haar plaats.

Ook François Fillon, de geplaagde kandidaat van rechts, en de socialistische voorman Benoît Hamon konden Macron niet van zijn stuk brengen.

Vaagheid

Maar tegelijk trad ook een zekere kwetsbaarheid aan het licht bij de relatieve nieuwkomer in de politiek. Macron probeert kiezers van links en rechts te verleiden en die strategie dwingt hem vaak tot vaagheid. “Meneer Macron is een fenomeen”, zo vatte Le Pen samen. “Hij kan zeven minuten aan het woord zijn maar ik zou het niet kunnen samenvatten. Het is een beetje van dit en een beetje van dat, hij kiest nooit ergens voor.”

Macron is zo zeer bezig met het verbreden van zijn electoraat, dat hij niet alleen inboet aan duidelijkheid maar ook aan durf. Zo noemt hij zichzelf een hervormer, een sociaal-liberaal, maar de pensioengerechtigde leeftijd blijft met Macron 62 jaar. Ook aan de 35-urige werkweek als wettelijke norm komt hij niet.

Ondanks die handicap wint Macron, een paar jaar geleden alleen nog maar de economische adviseur van president Hollande, in de ogen van de publieke opinie aan geloofwaardigheid. Kijkers wezen hem als winnaar aan van het debat. De kans dat zijn voorspelling uitkomt dat de traditionele partijen − de socialistische PS en de partij van Fillon, Les Républicains − imploderen, neemt door zijn virtuele succes almaar toe.

De weg is nog lang, er zijn 33 dagen te gaan voor de eerste ronde. Fillon en Le Pen zijn nog lang niet verslagen. Fillon zal alles doen om duidelijk te maken dat hij behalve meer ervaren ook coherenter en moediger is dan Macron. Maar door de affaires die hem achtervolgen tekent zich een finale tussen Macron en Le Pen af.

Die eindstrijd tussen een ‘patriot’ en een ‘mondialist’ moet Macron volgens de peilingen met een aanzienlijk verschil kunnen winnen. Er zal veel opluchting zijn over ‘een nieuwe ­nederlaag van het populisme’, ten ­onrechte. Want de score van Le Pen (tussen de 35 en 45 procent) is de vertaling van massale onvrede in het provinciale Frankrijk met het liberale model dat een vrij verkeer van personen en goederen aanmoedigt. En dat probleem blijft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden