Nieuwkomer Kimetto heeft zijn grens nog niet bereikt

Keniaanse boerenzoon sprint in zes jaar naar het wereldrecord op de marathon in Berlijn

Zes jaar geleden werkte hij nog op de boerderij van zijn ouders in Kapngtuny, in het westen van Kenia. Dennis Kimetto wisselde het zware werk in het veld af met ontspannen joggen rond zijn dorp. Op een dag werd zijn manier van lopen opgemerkt door Geoffrey Mutai, de bekende marathonloper die zijn basis had in het nabijgelegen Eldoret. Hij nodigde Kimetto uit een keer langs te komen, een invitatie die de boerenzoon accepteerde.

Daarna is het snel gegaan met Kimetto als hardloper. Zondag werd hij in Berlijn de eerste marathonloper die de klassieke afstand aflegde binnen de twee uur en drie minuten: 2.02,57. Een geweldige prestatie van de Keniaan, die in de Duitse hoofdstad pas zijn zesde marathon liep. En die zijn grenzen nog niet heeft bereikt. Op de vraag of hij misschien nog sneller kon, zei hij zelfverzekerd: Yeah!

Kimetto, die wordt bijgestaan door de Nederlandse manager Gerard van de Veen, is gezegend met veel talent, maar ook met een geweldig doorzettingsvermogen en een enorme discipline. Hij kan zich vastbijten in het leveren van topprestaties. Kimetto had het wereldrecord in Berlijn min of meer aangekondigd, mits de omstandigheden goed waren, en die waren zondag perfect.

Met zijn triomf onder de Brandenburger Tor streek Kimetto 120.000 euro op, waarmee hij zijn toch al goed gevulde bankrekening verder spekte. Ondanks die nieuwe welvaart zal hij zijn afkomst nooit verloochenen. De armoede waarin hij opgroeide heeft hem de vechter gemaakt die hij nu is. Met dank ook aan zijn ouders, die de nederige boerderij in Kapngtuny verruild hebben voor een riante villa in Eldoret.

De kwaliteiten van Kimetto werden in 2012 voor het eerst buiten Kenia opgemerkt. Niet toevallig ook in Berlijn, sinds jaren de hardloopstad van de wereld. Onder de naam Koech won hij destijds de halve marathon in 59.14, een tijd die als jeugdwereldrecord werd geregistreerd. Maar dat moest worden gecorrigeerd, toen bleek dat in zijn paspoort twee fouten stonden. Hij was geen 18 maar 28 en zijn naam was niet Koech maar Kimetto.

In datzelfde jaar liep de nu 30-jarige Kimetto, ook in Berlijn, zijn eerste marathon. Met de tweede plaats in 2.04,16 werd hij de snelste debutant ooit. Vorig jaar zegevierde hij in Tokio en Chicago, waar hij zijn persoonlijk record aanscherpte tot 2.03,45. Afgelopen zondag haalde Kimetto daar maar liefst 48 seconden vanaf, waarmee de vraag werd opgeworpen of een tijd onder de twee uur in de toekomst tot de mogelijkheden behoort. Het antwoord zal nog wel enige tijd op zich laten wachten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden