Nieuwkomer Achilles mikt hoog

voetbal | Acht vrouwenteams beginnen vrijdag aan hún eredivisie. Eén ervan is Achilles '29, debutant op het hoogste niveau. Alleen maar meedoen is voor de Groesbekers niet genoeg.

JOB VAN DER PLICHT

Het zijn roerige tijden in Groesbeek. De plaatselijke voetbalclub Achilles '29 is in een paar jaar tijd van een amateurvereniging uitgegroeid tot een club die een stabiele factor is in de Jupiler League, het tweede professionele niveau van Nederland. Daar is vanaf dit seizoen de vrouwentak bij gekomen. Vrijdag gaat de eredivisie voor vrouwen van start en gisteren presenteerden de acht teams uit die klasse zich op het terrein van de voetbalbond in Zeist. Achilles was er als nieuwkomer ook bij.

Vorig jaar al diende de mogelijkheid zich voor Achilles aan om met een vrouwenteam toe te treden tot de eredivisie. Maar omdat de voorbereidingstijd op het nieuwe seizoen op dat moment slechts een paar maanden was, zagen ze het in Groesbeek niet zitten om direct al de stap richting het hoogste niveau te maken.

Want bij Achilles '29 wordt de laatste jaren al veel gevraagd van de organisatie. Neem bijvoorbeeld het drukken van kaartjes voor wedstrijden. Toen Achilles nog bij de amateurs speelde was het zo dat vrijwilligers een paar uur voor de wedstrijd de kaartjes maakten, maar tegenwoordig is er een heel systeem dat op maandag al in werking treedt voor een wedstrijd waarvan vrijdagavond pas de aftrap is.

Dit jaar is de club wel klaar om de stap naar de Eredivisie Vrouwen te maken. Meer dan een jaar lang heeft Achilles onder leiding van Judith Thijssen speelsters gescout die pasten in het team dat vrijdag begint met een uitwedstrijd tegen PEC Zwolle. Daarnaast heeft Thijssen talentvolle meisjes begeleiding gegeven, om zo het vrouwenvoetbal in Groesbeek op een hoger niveau te krijgen. Het maakte allemaal deel uit van een nieuw beleid van Achilles om zowel in de jeugd als in de eredivisie vrouwenvoetbal op hoog niveau te hebben.

Vrouwenvoetbal staat voor Achilles '29 gelijk aan mannenvoetbal, geeft Thijssen aan. "Natuurlijk speelt het eerste mannenteam in de Jupiler League en heeft daardoor meer naamsbekendheid, dat werkt nu eenmaal zo. Maar voor het bestuur staan de mannen gelijk aan de vrouwen. Alles wat voor hen wordt gefaciliteerd, krijgen wij met de meiden ook."

Toch is er een onderdeel waarin de vrouwen niet op gelijke voet staan : de salarissen. "Daar geldt dat inderdaad niet voor, maar het mannenvoetbal genereert ook meer geld", weet Thijssen.

De coach van de debutant in de eredivisie is tevreden met de selectie die ze heeft samengesteld. Er staat een jong elftal, maar Thijssen ziet het zitten om de strijd met grote clubs als Ajax, PSV en FC Twente, de landskampioen van afgelopen seizoen, aan te gaan. "Ik ben benieuwd wat voor stappen we nog moeten maken om op het niveau van die clubs te komen."

undefined

Spannend

Een van die jonge speelsters van Achilles is Melanie Bross (19). Als amateur speelde ze tot afgelopen zomer voor CTO (Centrum voor Topsport en Onderwijs) Eindhoven en nu ze prof is moet ze nog even wennen aan de vele aandacht die er bij het spelen in de eredivisie komt kijken. "Het is wel spannend allemaal, ja. Al die camera's en interviews, dat ben ik niet gewend. Ook een wedstrijd tegen een club als Ajax zal wennen zijn, met veel toeschouwers en media-aandacht. Maar ik kijk er wel naar uit."

Alleen maar meespelen op het hoogste niveau is voor Achilles niet voldoende. De kersverse eredivisionist heeft direct de ambitie uitgesproken om bij de bovenste vier te eindigen. Die eerste vier plaatsen geven recht op deelname aan de play-offs, waarvan de winnaar zich kroont tot kampioen. Of dat een haalbaar doel is durft Thijssen nog niet te zeggen. "Maar ik vind dat je jezelf doelen moet stellen die moeilijk te halen zijn, maar toch een uitdaging zijn. Tijdens het seizoen zullen we er dan wel achter komen of dat realistisch was of niet."

undefined

'vrouwenvoetbal nog steeds in de lift'

Met het aansluiten van Achilles '29 telt de Eredivisie Vrouwen acht clubs. De andere zijn FC Twente, Ajax, PSV, ADO Den Haag, Telstar, sc Heerenveen en PEC Zwolle.

Volgens Bram Groot van de KNVB is het vrouwenvoetbal de snelst groeiende groep binnen de KNVB. "Het vrouwenvoetbal zit nog steeds in de lift. Met Achilles hebben we er weer een ploeg bij in de eredivisie en daarnaast hopen we dat het EK, dat we volgend jaar in eigen land organiseren, het vrouwenvoetbal een boost geeft."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden