Update

Nieuwjaarsnacht: hulpverleners bekogeld, vuurwerkgewonden, branden

Vreugdevuur op het strand in Scheveningen. Beeld anp
Vreugdevuur op het strand in Scheveningen.Beeld anp

In heel Nederland was het in de nacht van donderdag op vrijdag onrustig. Op verschillende plekken zijn hulpverleners bekogeld met vuurwerk. De brandweer moest talloze keren uitrukken voor branden. In Haarlem is vrijdagochtend één 22-jarige inwoner bij een steekpartij om het leven gekomen, meerdere mensen raakten gewond.

redactie

De steekpartij vond plaats aan de Zomerkade in Haarlem. Het is nog niet duidelijk wat precies is voorgevallen. Er zijn vijf mensen uit Haarlem aangehouden die mogelijk iets met de dodelijke steekpartij te maken hebben.

In Rotterdam liep een agent mogelijk gehoorbeschadiging op nadat hij was bekogeld met vuurwerk. Er zijn geen aanhoudingen verricht. In de stad werden wel drie andere mensen gearresteerd die vuurwerk gooiden naar hulpverleners, ook in Dordrecht werd daarvoor een aanhouding verricht.

In een woonwijk in Ridderkerk is in Nieuwjaarsnacht een vuurwerkbom ontploft. De 51-jarige man die de bom aanstak is aangehouden. Hij stapte zelf op de agenten af, die ter plekke kwamen na het ontploffen van een stuk vuurwerk. Vier omstanders raakten gewond door de verwoestende klap. Twee moesten naar het ziekenhuis ter controle. Ook raakten twaalf auto's en vijf woningen beschadigd door de explosie. Door de klap vlogen de ramen eruit en raakten dakpannen los.

'Brandweer belaagd'
In Ede werd donderdagavond de deur van een woning met vuurwerk opgeblazen. Volgens een wijkagent liggen de gang en stoep bezaaid met glas en puin. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en zoekt de daders.

Volgens RTV Utrecht zijn Amersfoortse brandweerlieden donderdagavond bekogeld met vuurwerk toen ze probeerden een autobrand te blussen. De politie moest de brandweer beschermen tegen een groep jongeren die rotjes gooiden. In Utrecht moesten brandweerwagens uitrukken voor tientallen auto- en containerbranden.

De Rotterdamse brandweer die op een brand in een slagerij aan de Goudse Rijweg af ging, werden door omstanders bestookt met vuurwerk. De politie moest daar het publiek op afstand houden. De bewoners van enkele woningen boven de slagerij moesten tijdelijk hun huis uit.

Sprinklersysteem
Het aantal branden lag in de nacht van donderdag op vrijdag hoger dan in andere nachten. Zo'n 150 woningen in Enschede zitten voorlopig zonder water nadat bij een brand in de afvalkoker van de flat het sprinklersysteem niet uit ging. Daarop besloot de brandweer het water af te sluiten.

Bij een brand in het flatgebouw aan de Poolster in Veenendaal raakte een 16-jarige jongen gewond. Hij woont een huis verderop en probeerde zijn buurman te redden. De 57-jarige man overleed vrijdagmiddag alsnog aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. Dat meldt de politie vrijdag. De jongen liep brandwonden op. Hij kon na behandeling in het ziekenhuis dezelfde nacht weer naar huis.

De Veiligheidsregio meldde vrijdagochtend al dat de 57-jarige man was overleden, maar de politie meldde later dat de man nog in leven was. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Pallets in lichterlaaie
Ook door een brand in Rijswijk moesten woningen worden ontruimd. In de Zuid-Hollandse plaats stortte een brandende gymzaal in. Bewoners van de twintig portiekflatwoningen moesten hun huis verlaten. De woningen worden niet bedreigd door de vlammen, maar staan wel vol in de rook. Bij museum Kaap Skil in Oudeschild op Texel heeft ook brand gewoed. Het is nog onduidelijk of de collectie rook- of waterschade heeft opgelopen. Het vuur woedde bij de zijgevel van het museum van jutters en zeelui. De rest van het gebouw aan de Heemskerckstraat is volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio behouden gebleven.

Bij een bedrijfspand in De Lier (Zuid-Holland) is donderdagavond laat een grote brand uitgebroken. Volgens een woordvoerster van de brandweer staan grote hoeveelheden pallets in lichterlaaie bij twee loodsen. De brandweer is met groot materieel uitgerukt om te voorkomen dat het vuur overslaat naar de omliggende gebouwen. Een graafmachine moest de stapel pallets zoveel mogelijk uit elkaar trekken.

Politie bij de vuurwerkshow in Rotterdam. Beeld anp
Politie bij de vuurwerkshow in Rotterdam.Beeld anp
Een patiënt wordt het Oogziekenhuis in Rotterdam binnengereden. Beeld anp
Een patiënt wordt het Oogziekenhuis in Rotterdam binnengereden.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Feestvierders in Den Haag. Beeld anp
Feestvierders in Den Haag.Beeld anp
null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden