NieuweMesdag

Prille voorbode van zijn latere zee- en strandgezichten

Het is vandaag honderd jaar geleden dat de schilder Hendrik Willem Mesdag stierf. Het Nationaal Archief in Den Haag staat daar bij stil met de presentatie van een tot nu toe onbekend werk van deze kunstenaar, dat bij toeval is ontdekt. Het gaat om een piepkleine aquarel (5,4 cm x 2,9 cm) van een riviergezicht. Op de achterkant schreef Mesdag een gedicht.

Een medewerker van het Nationaal Archief vond de aquarel tijdens een onderzoek in het archief van Samuel van Houten, de zwager van Mesdag. Ook kwamen twee schetsen en een brief van de schilder voor de dag.

Het werk komt niet voor in Mesdags oeuvreoverzicht en is niet eerder beschreven. Onderzoek heeft aangetoond dat het om een origineel werk van de schilder gaat. Ook de voor hem karakteristieke lichtval op het water wijst daarop.

Het riviergezicht is een vroeg werk uit 1854. In het begin van zijn carrière schilderde Mesdag vooral landschappen, stillevens, interieurs, portretten, straten en huisjes. Pas later volgden de Noordzeegezichten en strandtaferelen waarmee hij beroemd is geworden. Deze aquarel zou gezien kunnen worden als de prille voorbode van zijn grote oeuvre zee- en strandgezichten.

Het gedicht doet vermoeden dat Mesdag deze aquarel schilderde voor Sien van Houten, met wie hij in 1856 trouwde. Het schilderijtje is tot en met zondag te zien in het Nationaal Archief in Den Haag.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden