Zorg

Nieuwe zorgvergelijker dwingt ziekenhuizen opener te zijn

De nieuwe vergelijkingssite Ziekenhuischeck.nl.Beeld -

De nieuwe ziekenhuisvergelijker Ziekenhuischeck.nl oefent zachte dwang uit op ziekenhuizen om opener te zijn naar patiënten.

Welk ziekenhuis in de buurt van Nijmegen is het beste in knieoperaties? Kun je als inwoner van Barendrecht met een aneurysma beter naar Dordrecht of naar Rotterdam? Vanaf vandaag is er een nieuwe zorgvergelijker van ziekenhuizen en universitaire medische centra zelf die daar antwoord op geeft: Ziekenhuischeck.nl.

Patiënten hebben behoefte aan zo’n vergelijker met duidelijke cijfers, merkte initiatiefnemer Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Zo kan de inwoner van Barendrecht met een aneurysma in de buik zien dat patiënten in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam vaker complicaties krijgen na een operatie aan de buikslagader dan in Dordrecht. Ook overlijden er meer patiënten aan een aneurysma. Oftewel: de Barendrechter is beter af in Dordrecht.

Nou, niet per se. De cijfers suggereren dat inderdaad, maar er kan een goede reden zijn voor de hogere sterftecijfers en complicaties in Rotterdam. “De patiëntenpopulatie kan bijvoorbeeld complexer zijn”, zegt NVZ-bestuurslid Christianne Lennards. Als patiënten er slechter aan toe zijn, stijgt het aantal complicaties en de sterfte.

Nut van cijfers

Wat heb je als patiënt dan aan die cijfers? “Je moet weten dat er een verhaal achter zit”, zegt Lennards. “Dat verhaal kunnen ziekenhuizen zelf invoeren op de site.”

Dat ‘kunnen invoeren’ waar Lennards over spreekt, is eigenlijk een vorm van zachte dwang; ziekenhuizen zullen zich genoodzaakt zien om een slechte score toe te lichten, een verklaring te geven voor hun cijfers. Veel patiënten uit kwetsbare groepen is zo’n verklaring. “Het kan natuurlijk ook zijn dat in een ziekenhuis bepaalde zaken voor verbetering vatbaar zijn”, zegt Lennards. “Het is goed als patiënten vragen stellen over de cijfers, want dat motiveert ziekenhuizen om zich te verbeteren.”

Patiënttevredenheid

Ziekenhuischeck.nl is niet de eerste vergelijker van ziekenhuiszorg. Kiesbeter.nl van Zorginstituut Nederland is er ook een, al is deze minder gebruiksvriendelijk dan de website van de NVZ. Ook ontbreekt daar de mogelijkheid voor een toelichting van ziekenhuizen op de scores en zijn er geen patiënttevredenheidcijfers.

Patiënttevredenheid is een voorbeeld van een uitkomstindicator. Dat is een term die in de zorgsector geregeld valt. Een uitkomstindicator zegt iets over het effect van een ingreep. Incontinentie bijvoorbeeld na een prostaatoperatie. Dat soort informatie is belangrijk voor een patiënt, voordat hij de keuze maakt voor een ingreep.

“In de toekomst willen we meer van dat soort uitkomstgerichte indicatoren opnemen in de Ziekenhuischeck”, zegt Lennards. “Dan is een patiënt beter in staat een keuze te maken over een behandeling, omdat hij weet wat een ingreep betekent voor de kwaliteit van leven of de levensduur.”

Lees ook:

Hoe artsen zich kunnen verbeteren en de zorg verbeteren

In de discussie over zorg speelt geld een te grote rol, vindt Douwe Biesma. Hij is voorzitter van de Santeongroep, waarin zeven ziekenhuizen onderling hun behandelingen vergelijken. 'Dat bleek in het begin best confronterend voor onze specialisten.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden