Nieuwe zikatest stelt snel diagnose

De snelle en goedkope zikatest. Beeld Youtube

De zika-epidemie is een 'wereldwijde gezondheidscrisis' volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Maar vaststellen of iemand het virus onder de leden heeft, was een tijdrovende en prijzige aangelegenheid. Een nieuwe test moet het stellen van de diagnose vereenvoudigen en leiden tot meer inzicht in de schaal van het probleem.

Ruim vier miljoen mensen in 49 landen wereldwijd zijn geïnfecteerd met het zikavirus, dat vooral gevaarlijk lijkt te zijn voor zwangere vrouwen. Tot nu toe kon alleen een gespecialiseerd laboratorium op basis van een bloedmonster vaststellen of iemand geïnfecteerd is. De uitslag kon soms dagen op zich laten wachten.

Wetenschappers aan de universiteit van Harvard ontwikkelden een snelle en goedkope test waarbij aan de hand van bloed, urine of speeksel binnen enkele minuten kan worden vastgesteld of het om zika gaat. Omdat de test werkt met verkleurend papier, is deze bovendien niet duur en geschikt om op grote schaal in te zetten, ook in armere landen.

Zika wordt overgebracht door de mug Aedes aegypti, beter bekend als de tijgermug. Mensen die worden gebeten door een besmette mug lopen kans het virus op te lopen. De ziekte was al langer bekend, maar sinds vorig jaar lijkt er vooral in Zuid-Amerika een epidemie te zijn. Inmiddels zijn ook gevallen van zika geconstateerd in onder meer Vietnam en de Filippijnen. De tijgermug komt in nog meer landen voor, onder andere in Afrika en in Europa in de landen rond de Middelandse Zee.

Microcefalie
De symptomen van zika lopen uiteen van een milde griep tot ernstig ziek met hoge koorts. In een enkel geval kan iemand erdoor overlijden. Wetenschappers denken bovendien dat er een verband is met microcefalie: een aandoening waarbij kinderen worden geboren met een groeiachterstand van de hersenen. Zwangere vrouwen die besmet worden met het zikavirus hebben een verhoogde kans op een kind met microcefalie.

Een vaccin tegen het virus is nog niet gevonden, maar wetenschappers hopen met de nieuwe test meer inzicht te krijgen de verspreiding van het virus en betere preventieve maatregelen te treffen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden