Nieuwe Windows 95 forceert verkoophausse computerindustrie

AMSTERDAM - Over een kleine 24 uur moet een aanzwellend lawaai hoorbaar worden waar de computerwereld, maar niet alleen zij, al maanden reikhalzend naar uitkijkt: het geluid van rinkelende kassa's. Als de voorspellers gelijk krijgen, gaat de verkoop van Microsofts nieuwste programma, Windows 95, vanaf morgen wereldwijd voor miljardenwinsten zorgen.

VINCENT DEKKER

De introductie van Windows 95 wordt door Microsoft zelf de belangrijkste gebeurtenis in de automatiseringswereld genoemd sinds de verkoop van de eerste personal computer in 1981. De uitspraak lijkt pure hoogmoed van Microsoft, het bedrijf waarmee de Amerikaan Bill Gates zich voor zijn veertigste tot rijkste man ter wereld heeft gemaakt. Maar vriend en vijand geven hem in feite gelijk: nog nooit is er zoveel te doen geweest om een nieuw produkt. Nog voor het eerste exemplaar is verkocht, weet iedereen het eigenlijk al zeker: Windows 95 wordt de nieuwe standaard. Binnen een jaar zullen er tientallen miljoenen exemplaren van zijn verkocht. Microsoft houdt aan elke verkoop vermoedelijk een kleine honderd gulden over, ofwel enkele miljarden alleen al in het eerste jaar.

Maar het is lang niet alleen Microsoft die aan Windows 95 goud denkt te verdienen. Boekenuitgevers bijvoorbeeld mogen binnenkort vermoedelijk een standbeeld voor Gates oprichten. Zij laten om te beginnen 450 titels verschijnen over hoe je het makkelijkste, het beste of het slimste met Windows 95 kunt werken. En volgend jaar verschijnen gegarandeerd de opvolgers met 'alles over Windows 96'. De tientallen miljoenen mensen die met het programma van Gates aan de slag gaan, hebben ongetwijfeld wel een paar tientjes over voor een boek dat wat meer uitleg en tips geeft dan de papieren gebruiksaanwijzing van Microsoft zelf.

Het meeste baat bij Windows 95 heeft, na Microsoft uiteraard, echter ongetwijfeld de computerindustrie. Het programma vereist een krachtige PC met veel intern geheugen en een grote harddisk. De PC's die twee jaar geleden nog voor thuisgebruik werden aangeprezen, voldoen eigenlijk niet meer. Er moet voor een paar honderd gulden aan extra geheugenchips in, voor een zelfde bedrag een krachtiger centrale processor (de chip die het eigenlijke rekenwerk verricht) en voor nog eens vijfhonderd gulden een grote harddisk. In veruit de meeste gevallen zal het slimmer zijn dan maar een geheel nieuwe computer te kopen, en dan meteen een die 'op de toekomst gebouwd is', ofwel 4 000 gulden mag kosten. De grote computerfabrikanten voorzien dan ook een ware hausse aan verkopen. Dank zij Bill Gates en zijn Microsoft gaan zij recordomzetten tegemoet.

Windows 95 is 'slechts' een besturingsprogramma, het programma dat op een PC absoluut nodig is maar zelf nog vrijwel niets bruikbaars doet. Daarvoor zijn specifieke toepassingsprogramma's nodig, variërend van de tekstverwerker Wordperfect tot tekenprogramma's en zoiets handigs als de Reisplanner van NS. Om daarmee alle voordelen van Windows 95 te ervaren, moeten er aangepaste versies van worden gebruikt. Met de produktie daarvan zijn de softwarebedrijven dan ook al meer dan een jaar druk doende; de komende maanden zal ook bij hen de kassa moeten gaan rinkelen. Microsoft heeft vanzelfsprekend zelf al aangepaste versies van zijn populairste programma's klaarliggen. Met een prijs van honderden guldens per exemplaar zouden die nog meer miljarden kunnen opleveren dan Windows 95 zelf.

Het nieuwe programma zal de komende maanden niet alleen winnaars opleveren. Twee grote verliezers zijn bij voorbaat aan te wijzen, zo verwacht menig deskundige: IBM en Apple. IBM probeert met zijn tegenhanger van Windows 95, OS2-Warp, al sinds bijna een jaar de hegemonie van Microsoft te breken. Ook al is Warp minstens zo goed als Windows 95 en ook al had IBM een jaartje voorsprong, dan nog lijkt het ooit oppermachtige concern nu bij voorbaat verslagen.

Voor Apple zijn de druiven zo mogelijk nog zuurder. Apple levert bij zijn Macintosh-computers al tien jaar een programma dat net zo gebruiksvriendelijk is als het nieuwe Windows. Maar de wereld verkoos de goedkopere PC's waarop wel de programma's van Microsoft kunnen werken en niet de betere produkten van Apple. Volgend jaar komt Apple vermoedelijk met een ingrijpend vernieuwd besturingssysteem. Het zal wellicht weer een stuk beter zijn dan het produkt van Microsoft, maar Windows 95 staat tegen die tijd waarschijnlijk op 90 procent van alle nieuwe PC's. Tegen die overmacht is dan geen kruid meer gewassen.

En dan te bedenken dat Windows 95 slechts een 'tussenoplossing' is. Microsoft en alle anderen die nu aan Windows 95 hopen te verdienen, schenken daar begrijpelijker wijze niet veel aandacht aan, maar over een paar jaar moet de 'ultieme' Windows in de winkel liggen. Microsoft werkt onder de codenaam Caïro aan een besturingssysteem dat zowel geschikt moet zijn voor thuisgebruik als voor de meest veeleisende bedrijfstoepassing. Nu levert Gates die laatste versie nog apart onder de naam Windows NT. Dat programma is in feite veel vernieuwender dan Windows 95 en vooral veel bedrijfszekerder. Banken gebruiken het bijvoorbeeld op computers die geen moment mogen uitvallen.

Met Windows NT gaat Microsoft de concurrentie aan met programma's als Unix, waarmee menig bedrijf zijn kritische bedrijfprocessen laat draaien en waarvoor duizenden in plaats van honderden guldens worden betaald. Om de integratie van Windows 95 en NT alvast te bevorderen, heeft Microsoft een leuke truc bedacht: alle software-leveranciers die het zo gewilde stempel 'geschikt voor Windows 95' op het programma willen zetten, moeten daarvan ook een versie voor Windows NT maken. Dat geeft Microsoft een belangrijk wapen in de strijd met Unix-leveranciers en vergelijkbare concurrenten. Bovendien vergemakkelijkt Gates zo bij voorbaat de overstap van Windows 95 naar Caiïo, dat dan wellicht als Windows 97 of -98 voor de volgende miljardenmarkt mag gaan zorgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden