Nieuwe wetgeving bestrijdt spam

null Beeld

In Nederland is het vanaf vandaag verboden om ongevraagd commerciële mails naar bedrijven te sturen. Ongevraagd consumenten bellen mag ook niet meer.

Van onze internetredactie

Daarom gaan vandaag de anti-spamwet en het Bel-me-niet register waar consumenten kunnen aangeven dat ze niet gebeld willen worden door telemarketeers, van kracht.

De website van het belregister laat echter in een tekstbericht weten dat er veel bezoekers zijn en vraagt het later nog eens te proberen. Mensen die zich reeds hadden geregistreerd bij het al langer bestaande infofilter hoeven zich niet opnieuw te registreren bij Bel-me-niet. Kennelijk willen zoveel mensen geen telefoontjes meer van telefonische verkopers dat de website al na een paar uur overbelast is.

In Nederland was het verzenden van spam aan consumenten al verboden. Bedrijven konden echter nog wel ongevraagd worden lastiggevallen met spam. Door een wijziging in de telecomwet is ook dit nu afgeschaft wat betekent dat er in heel Nederland een spamverbod geldt.

Boetes voor het versturen van spam kunnen oplopen tot maximaal 450.000 euro. Telecombedrijf OPTA zal erop toezien dat de wet gehandhaafd wordt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden