Nieuwe wet verbiedt Franse supermarkten eten weg te gooien

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Frankrijk gaat de strijd tegen voedselverspilling aan met een wet die moet voorkomen dat supermarkten nog langer eetbaar voedsel weggooien. De wet is gisteravond unaniem door het Franse parlement aangenomen.

Gabriella Codonesu

"Het is schandalig dat eetbaar voedsel in de prullenbak ligt met een laag bleekmiddel eroverheen", aldus voormalig minister van landbouw en initiatiefnemer Guillaume Garot, van de Franse socialistische partij PS. Veel voedsel dat niet meer aantrekkelijk is voor de supermarktconsument belandt nu nog in de prullenbak. Supermarkten spuiten er vervolgens bleekmiddel overheen om te zorgen dat het volledig ongeschikt is voor consumptie.

Maar daar komt nu verandering in. Supermarkten moeten voedsel dat over de datum is, maar wel nog prima te eten is, aan een goed doel zoals de voedselbank geven, of doneren zodat er dierenvoedsel of compost van gemaakt kan worden. Ze moeten bovendien een contract met een liefdadigheidsinstelling aangaan om het doneren van voedsel makkelijker te maken. Het Franse parlement hoopt de voedselverspilling met de nieuwe wet in 2025 gehalveerd te hebben.

Niet doeltreffend genoeg
De vraag is alleen hoe haalbaar dit is. Volgens Jacques Creyssel, directeur van de Federatie voor Handel en Distributie, is het niet genoeg om alleen supermarkten aan te pakken, omdat die voor slechts vijf procent van de totale voedselverspilling in Europa verantwoordelijk zijn. Bovendien hebben veel supermarkten volgens hem al overeenkomsten met goede doelen om hun voedsel af te staan: zo'n 4500 supermarkten zouden dit al doen.

Ook Toine Timmermans, programmamanager duurzame voedselketens aan de Wageningen Universiteit, twijfelt of de wet veel nut heeft. "In de praktijk zijn de meeste producten die supermarkten weggooien over de datum, en daar kan een organisatie als de voedselbank bijvoorbeeld ook niets mee." Veel producten mogen daarnaast ook nog verkocht worden als de houdbaarheidsdatum is versteken, "maar daar doen de supermarkten niets mee omdat de verantwoordelijkheid hiervoor dan bij hen komt te liggen, dus dan gooien ze de producten alsnog weg."

Supermarkten zijn verantwoordelijk voor slechts 5 procent van de totale voedselverspilling. Beeld Trouw
Supermarkten zijn verantwoordelijk voor slechts 5 procent van de totale voedselverspilling.Beeld Trouw

Pak de consument aan
Bovendien is de consument de grootste schuldige wat betreft voedselverspilling: zo'n 42 procent van de Europese consumenten gooit eetbaar voedsel weg. Die situatie wordt in Frankrijk met de nieuwe wet niet aangepakt.

"Je moet het altijd breder bekijken. Het beste is om ons te richten op de consument, zodat we die kunnen helpen zo min mogelijk te verspillen", aldus Timmermans.

Mogelijkheden voor Nederland
Volgens de Nederlandse organisatie Damn Food Waste is het juist niet zo'n slecht idee om eerst bij de supermarkten te beginnen. "De consument blijft de grootste verspiller op het gebied van voedsel, maar het is goed om de hele voedselketen aan te pakken."

De organisatie ziet een soortgelijke wet dan ook wel zitten voor Nederland, mits er duidelijke richtlijnen komen voor de rest van de voedselindustrie. "Het is goed om nog een keer kritisch naar de wetgeving in Nederland te kijken. Het moet voor de hele voedselketen makkelijker worden om minder voedsel te verspillen", aldus een woordvoerder.

Wereldwijd probleem
De verspilling van voedsel is wereldwijd al langer een groot probleem. Volgens de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties wordt elk jaar wereldwijd 1,3 miljard ton aan voedsel weggegooid nog voordat het de consument bereikt. Dit is eenderde van de totale voedselproductie. Europa staat in de top drie van grootste voedselverspillers: 95 kilo per persoon per jaar. Alleen in de Verenigde Staten en Oceanië wordt meer voedsel verspild.

Ook in Nederland gooien consumenten ieder jaar voor zo'n € 2,5 miljard aan voedsel weg. Dat is ruim € 150 per persoon. Ofwel zo'n 50 kilo. Nederlandse producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten verspillen ook nog eens € 2,5 miljard aan voedsel per jaar. Slechts 2 procent van het overgebleven eten van supermarkten en restaurants gaat naar de voedselbank.

De consument is verantwoordelijk voor het grootste deel van de voedselverspilling. Beeld thinkstock
De consument is verantwoordelijk voor het grootste deel van de voedselverspilling.Beeld thinkstock

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden