Nieuwe wet moet voorkomen dat Nepalezen ongestelde vrouwen verbannen

Laxmi Tamatta, 20, moet in een schuur verblijven als ze ongesteld is. Volgens de Nepalese 'Chaupadi Pratha'-traditie brengt het ongeluk als vrouwen tijdens hun menstruatie het huis betreden.Beeld EPA

Zou het de Nepalese regering lukken om vrouwen tijdens hun menstruatie binnenshuis te houden? Een nieuwe wet verbiedt een oud hindoeïstisch gebruik: afzondering in hutjes.

Veel hindoeïstische vrouwen in de bergstaat vertrekken iedere maand voor een paar dagen naar een hut, stal of andere schuilplek. Een vorm van religieuze ballingschap. Zo lang ze vloeien, zijn ze onrein, en dus mogen ze niet in de buurt komen van mannen, niet-ongestelde vrouwen, voedsel en hun eigen huis.

Is dat contact er toch, dan roept dat volgens het volksgeloof onheil af. Het menu tijdens die zogeheten ‘chhaupadi’ bestaat meestal uit rijst, water en zout, en de hutjes zijn vaak nauwelijks geïsoleerd. Comfort heeft geen prioriteit. Meestal krijgen ze letterlijk alleen een doekje voor het bloeden.

Een schending van mensenrechten, vindt de Nepalese regering. Begin dit jaar nam ze een wet aan die betrokkenheid bij chhaupadi verbiedt. Mannen die vrouwen nog naar de hut sturen, riskeren een geldboete van 3000 Nepalese roept, ofwel 40 euro. Deze maand werd die van kracht.

Dodelijke afzondering

Het maatschappelijk verzet tegen het gebruik groeit al enkele jaren, maar dat het nu ook verboden wordt, heeft waarschijnlijk te maken met enkele tragische gevallen waar veel media-aandacht voor was. Dit jaar overleden tenminste twee vrouwen: één werd doodgebeten door een slang, de ander stikte in de rook van het vuurtje waarmee ze haar hut warm probeerde te stoken.

Ongestelde meisjes en vrouwen moeten ook afgezonderd zitten tijdens de viering van festivals of wanneer er rituelen worden uitgevoerd.Beeld EPA

Dat de chhaupadi gevaarlijk is, weten de meeste Nepalezen al langer. Vrieskou en hoge temperaturen kunnen uiteraard leiden tot ziekte, en ’s nachts kunnen de vrouwen ten prooi vallen aan dieren. Wie in een afgelegen hut verblijft, loopt het risico verkracht te worden.

Toch is het sterk de vraag of de dreiging van boetes mannen kan afschrikken. Hulporganisaties die strijden voor afschaffing van de praktijk, zijn blij met het verbod. Maar, zeggen zij, een diepgeworteld gebruik is hiermee natuurlijk niet direct uit het straatbeeld verbannen. Dat kan pas gebeuren als mannen kritischer worden. In dagblad South China Morning Post vertelde een jongerenwerker in februari dat hij zijn hele dorp zover had gekregen dat ze stopten met de chhaupadi. “Maar toen gingen er zomaar ineens dieren dood en gaf iedereen mij de schuld. Zelfs mijn moeder.”

Een financiële prikkel is er in ieder geval niet. Ondanks alle restricties mogen vrouwen tijdens de chhaupadi wel gewoon werken op het land.

Lees ook:

Ook op de Dag van de Vrouwelijke Hygiëne moeten veel meisjes nog met een sok in hun onderbroek naar school

Menstruatie moet niet langer gepaard gaan met schaamte, zegt onderzoekster Anna Dahlqvist. Het is vandaag de Dag van de Vrouwelijke Hygiëne en die is volgens Dahlqvist hard nodig om het zwijgen over menstruatie te doorbreken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden