Nieuwe wet maakt transgender nog niet geliefd

India gaf de 'derde sekse' speciale rechten, maar dat leidt niet tot meer sociale acceptatie. 'Alsof we nu legaal zijn, maar geen seks mogen hebben.'

MARONA VAN DE HEUVEL

MUMBAI

Padmini Prakash werd geboren als jongetje in de Zuid-Indiase provincie Tamil Nadu. Dertig jaar later is hij een tv-ster in vrouwenkleren. De in sari geklede transgender is rijkelijk behangen met grote glimmende sieraden, ze draagt lipstick en heeft geëpileerde wenkbrauwen. Maar het gaat haar niet om de buitenkant. "Ik wil een goede lerares zijn voor andere transgenders", zegt ze met zwoele stem.

Padmini Prakash is de eerste transgender-nieuwslezeres in India. Sinds half augustus presenteert zij elke avond tussen zeven en half acht het Lotus Nieuws, een regionale zender in Tamil Nadu. "Ik kreeg veel positieve reacties toen ik deze baan kreeg", vertelt ze enthousiast. "Sinds de uitspraak van het Hooggerechtshof in april zijn sommige dingen verbeterd." India is een van de eerste landen die transgenders rechten geeft, onder andere met een speciale status in hun paspoort.

Toch blijft een tv-ster als Padmini een uitzondering, in een land waar de sociale acceptatie van transgenders, in India ook wel hijra's genoemd, nog ver te zoeken is. Ouders schamen zich en zetten hun zoon het huis uit als zij merken dat die de sari's van zijn zus aantrekt. "Toen mijn ouders erachter kwamen dat ik eigenlijk een meisje wilde zijn, sloegen ze me", vertelt Shanaya Gaura (24) uit Bangalore.

Hijra's dragen vaak sari's, oorbellen en make-up, de een ziet er nog vrouwelijker uit dan de ander. Omdat niet veel mensen geneigd zijn ze een baan te geven of een huis te verhuren, werken ze vaak in de prostitutie of bedelen ze op kruispunten. Er wordt wel gezegd dat hijra's magische gaven hebben en pasgeboren baby's kunnen zegenen. Maar vaak geven mensen alleen maar geld omdat ze bang zijn anders het boze oog te krijgen.

Veel transgenders verhuizen naar een andere stad om hun familie niet te schande te maken. Zo ook Sowmya Gupta (35). Ze kwam vanuit Zuid-India naar Mumbai en begon een nieuw leven. Gupta draagt een beige jurk, rode shawl, gouden oorbellen en armband en ziet er verzorgd uit. "Eerst was het zwaar en hielp niemand me", vertelt ze.

Via nieuwe vrienden kon ze zich aansluiten bij een gharana, een transgender-gemeenschap die functioneert als een soort familie met aan het hoofd een goeroe. Gupta begon te werken als ervaringsdeskundige en werd 'peer-educator' over hiv, een infectie die veel voorkomt onder transgenders. Ze werkt bij de Humsafar Trust, een organisatie in Mumbai die zich inzet voor zogenoemde LGBT's, een afkorting waarmee lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders worden aangeduid. Sowmya Gupta is haar nieuwe naam, haar oude wil ze niet vertellen. "Dat wil ik mijn ouders niet aandoen."

Een deel van de transgenders ondergaat een illegale sekse-operatie en hormoonbehandeling rond hun veertiende. Dit is meestal een speciaal ritueel dat wordt uitgevoerd in de gemeenschap. "Maar bij castratie bestaat een groot gevaar voor infectie", vertelt Sonal Giani, collega van Gupta bij Humsafar. "En sommigen willen geen sekse-verandering, want die zijn alleen overdag transgender en gaan 's avonds weer terug naar hun familie."

Met de uitspraak van het Hooggerechtshof moet het allemaal beter worden voor de hijra's. Sowmya van Humsafar Trust is blij met de wetgeving, maar vindt dat er nog niet veel is gedaan om het in de praktijk te brengen. "Ik ken geen enkele hijra die sindsdien een nieuw paspoort heeft", zegt ze. Ook werkt er nog geen transgender als ambtenaar.

De nieuwe wetgeving heeft nog niet geleid tot meer sociale acceptatie. "Bovendien is het beruchte artikel 377 nog geldig", zegt Sowmya's collega. Dit houdt in dat 'tegennatuurlijke' seksuele activiteiten strafbaar zijn. Dit artikel dateert nog uit de Britse koloniale tijd. "Alsof we nu legaal zijn, maar nog steeds geen seks mogen hebben."

Volgens een officiële telling zijn er bijna 500.000 transgenders in India. Volgens activisten ligt dit aantal op vijf miljoen. In april 2014 deed het Hooggerechtshof een baanbrekende uitspraak, transgenders worden sindsdien officieel erkend. In hun paspoort kunnen ze het hokje 'derde sekse' aankruisen. Ook kregen ze rechten, zoals toegang tot overheidsbanen en het onderwijs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden