Nieuwe wet kost veel zzp'ers werk

Door de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie komen veel ZZP'ers in de problemen. Beeld ANP
Door de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie komen veel ZZP'ers in de problemen.Beeld ANP

ABN Amro, brancheorganisatie ABU voor uitzendondernemingen en zzp-belangenclubs zien dat zzp'ers opdrachten verliezen of zelfs hun ondernemerschap vaarwel moeten zeggen. De boosdoener: de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) die vandaag zes maanden bestaat. Ondertussen lijkt staatssecretaris Wiebes onvoldoende oog te hebben voor deze bevindingen. Waar gaat het mis?

Jeannine Julen

Stel je die vraag aan Maarten Post, dan komt er een fel antwoord. De voorzitter van Stichting ZZP Nederland, belangenorganisatie voor zelfstandigen, is sinds de wet in werking trad betrokken bij de uitvoering ervan. Als klankbordlid gaf zijn stichting aan waar er bijgestuurd moest worden. Maar die uitvoering, in handen van de Belastingdienst, heeft jammerlijk gefaald, concludeert Post inmiddels.

"Staatssecretaris Wiebes heeft te weinig regie over de Belastingdienst. Die vaart zijn eigen koers en communiceert onduidelijk. Antwoorden op vragen komen er niet of zijn verwarrend. Dat zorgt voor veel onrust bij opdrachtgevers. Ondertussen wordt een groep zelfstandige ondernemers brodeloos gemaakt", zegt Post.

Schijnzelfstandigheid

Toen staatssecretaris Eric Wiebes in september 2014 een wetsvoorstel indiende om de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) af te schaffen, was de achterliggende gedachte om schijnzelfstandigheid de kop in te drukken. Met de VAR-verklaring hadden bedrijven die met zzp'ers werkten, geen omkijken naar schijnzelfstandigheid. Fikse boetes en naheffingen kwamen alleen op het bordje van de zelfstandige als bleek dat zijn arbeidsrelatie te veel op een loondienstverband leek. Vanaf de intreding van de wet DBA op 1 mei dit jaar zijn zowel de opdrachtgever als de zzp'er verantwoordelijk voor schijnzelfstandigheid en lopen beiden kans op boetes en naheffingen.

Maar dat risico op naheffingen maakt bedrijven zzp-schuw, is de kritiek. Ook echte ondernemers zouden daardoor opdrachten verliezen. Voorzichtige bewijzen daarvan zijn te zien in cijfers van het economisch bureau van ABN Amro. In het tweede kwartaal waren er 5000 zelfstandigen minder aan het werk dan een jaar geleden. "Dit is wel heel opvallend. De laatste daling was vijf jaar geleden", zegt onderzoeker Madeline Buijs.

Opvallender onderzoeksresultaten werden de afgelopen maanden door spelers uit het veld gepresenteerd. Zo berekende zzp-expert Pierre Spaninks in samenwerking met onderzoeksbureau Intelligence Group dat 47.000 zelfstandigen hinder ondervinden van de nieuwe wet. Uit onderzoek van de ABU, brancheorganisatie voor uitzendondernemingen, bleek weer dat vier procent van de zzp'ers opdrachten verloor door de wet. En Stichting ZZP Nederland kwam afgelopen vrijdag na het uitzetten van een enquête met een hoger percentage: meer dan 10 procent.

Staatssecretaris Eric Wiebes. Beeld anp
Staatssecretaris Eric Wiebes.Beeld anp

Onrust

Ondertussen probeert de staatssecretaris de kritiek van zzp'ers, opdrachtgevers, belangenclubs en Tweede Kamerleden te trotseren. De nieuwe wet, hield hij lang vol, brengt veel verschillende vormen van schijnzelfstandigheid naar boven. "En dat brengt onrust met zich mee." Om die onrust toch in kaart te brengen, opende hij afgelopen maand een meldpunt en ging met een aantal bedrijven om tafel om de kou uit de lucht te halen. In diverse media gaf hij nog eens zijn advies aan zzp'ers: kies een modelovereenkomst en ga aan het werk.

Alleen laten die modelovereenkomsten, waarin zzp'ers en hun opdrachtgevers met elkaar overeenkomen dat er geen sprake is van schijnzelfstandigheid, lang op zich wachten. In augustus lagen er nog 1964 stuks ter goedkeuring bij de Belastingdienst. En ook daar doet de staatssecretaris te weinig aan, vindt Maarten Post. "De staatssecretaris probeert het oplossen van de problemen vooruit te schuiven. Want als de verkiezingen zijn geweest, komt hij ermee weg. Ondertussen zijn er mensen in onze achterban die faillissement moeten aanvragen." De belangengroep begon daarom afgelopen vrijdag een petitie tegen de handelwijze van de Belastingdienst rondom de Wet DBA. Die is al door 3000 mensen ondertekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden