Nieuwe wet koopzondagen komt er niet

Het initiatiefwetsvoorstel van D66 en GroenLinks over koopzondagen heeft geen kans van slagen. Beide partijen willen gemeenten laten bepalen hoe vaak ondernemers de deuren op zondag mogen openen, wat waarschijnlijk zou leiden tot een toename van het aantal koopzondagen.

"We gaan heel lang doen over het beantwoorden van de vragen", zei Boris van der Ham (D66) gisteren na afloop van het eerste deel van het Kamerdebat over de koopzondagen. Zo lang, dat er deze kabinetsperiode niet over het wetsvoorstel wordt gestemd. Want uit de inbreng van de verschillende Kamerfracties blijkt dat het voorstel het nu niet redt, maar ook dat er onder een ander kabinet - dat geen afspraken over koopzondagen in het regeerakkoord heeft staan - wel degelijk een meerderheid kan zijn.

VVD-leider Mark Rutte maakte het vlak na de presentatie van het regeer- en het gedoogakkoord vorig jaar al duidelijk: zijn partij kon de twee zetels van de SGP wel eens nodig hebben. Mede daarom staat er in het regeerakkoord expliciet dat er niets verandert aan het aantal koopzondagen, zoals de SGP wenst.

Volgens VVD-Kamerlid Ziengs was het het CDA dat de handhaving van het huidige koopzondagenbeleid in het regeerakkoord wilde. Vicepremier Verhagen zei gisteren echter dat hij daar niet expliciet op heeft aangedrongen. "Daarvoor moet u bij de formateur zijn." CDA-Kamerlid Verburg liet gisteren de mogelijkheid open dat haar partij voor het wetsvoorstel zou stemmen als daarover geen afspraak in het regeerakkoord zou staan.

De PVV is niet gebonden aan het regeerakkoord en in het gedoogakkoord staat niets over koopzondagen. Toch stemt ook de PVV-fractie niet in met het wetsvoorstel, om de coalitie en de SGP ter wille te zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden