Nieuwe wet Afghanistan: man kan ongestraft zijn gang gaan

Kindbruidje Sahar Gul werd gemarteld en opgesloten door haar man en schoonfamilie. Enkele daders konden worden opgepakt en veroordeeld voor de gruwelheden die ze haar hadden aangedaan. Beeld kos

Afghanistan staat op het punt om een nieuwe wet aan te nemen die slachtoffers van geweld het zwijgen oplegt. Hierdoor kunnen mannen hun vrouwen, kinderen en zussen aanvallen zonder dat ze hoeven te vrezen voor straf. De kleine wijziging in het wetboek van strafrecht zal grote gevolgen hebben in het land waar eerwraak en gedwongen huwelijken wijdverbreid zijn.

Het invoeren van de wet betekent het einde aan de langzame vooruitgang in de jarenlange strijd tegen het geweld in het land dat getekend wordt door eerwraak, gedwongen huwelijken en ernstig huiselijk geweld.

Zwijgen opgelegd
De kleine, maar belangrijke, wijziging in de Afghaanse strafvervolging, verbiedt familieleden tegen een verdachte te getuigen. Het meeste geweld tegen vrouwen in Afghanistan vindt binnen de familie plaats, dus slachtoffers en vaak belangrijke getuigen zullen het zwijgen worden opgelegd.

De Britse hulporganisatie Oxfam maakte in 2012 bekend dat 87 procent van de Afghaanse vrouwen aan fysiek, seksueel of psychisch geweld te hebben ervaren of gedwongen een huwelijk te zijn aangegaan.

De wet is aangenomen door het parlement en is enkel nog in afwachting van de handtekening van president Hamid Karzai.

'Schandalig'
'Het is schandalig dat dit gebeurt,' vindt Manizha Naderi, directeur van de stichting Women for Afghan Women. 'Dit maakt het onmogelijk om mensen die geweld tegen vrouwen gebruiken te vervolgen. De meest kwetsbare mensen zullen geen gerechtigheid kennen.'

Human Rights Watch roept Karzai op om de wet te verwerpen. 'President Karzai moet de wet die vrouwenmishandelaars vrij spel zou geven niet invoeren,' stelt directeur Brad Adams.

HRW waarschuwt dat als de wet wordt ingevoerd, vrouwen geen bescherming meer genieten tegen huiselijk geweld, gedwongen- en of kindhuwelijken. Slachtoffers zal het zwijgen worden opgelegd omdat familieleden die het misbruik zagen daar niet meer over kunnen getuigen in een strafzaak.

Uitgehongerd in de kelder
Als de nieuwe wet van toepassing is, zullen aanklagers nooit een zaak hebben als in het geval van de 31-jarige Sitara. Eind vorig jaar werd bekend dat de neus en lippen van de vrouw waren afgesneden door haar man.

Ook de mishandelaars van kindbruidje Sahar Gul zouden dan niet gestraft kunnen worden. Het verhaal van het 15-jarige meisje kwam in 2011 naar buiten en schokte de wereld. Haar schoonfamilie trok haar haren en vingernagels uit. Ook werd ze met vuur bewerkt en geslagen.

Gul zat enkele maanden opgesloten in de kelder van het huis van haar man en schoonfamilie. Zijn familie wilde haar laten werken als prostituee. Toen zij dat weigerde, werd ze opgesloten en gemarteld. De zaak kwam aan het licht toen de politie de tiener uit het huis redde. Ze troffen haar uitgehongerd en zwaar gewond aan.

De tiener was zeven maanden getrouwd met een 30-jarige man. Ze was 14 jaar toen ze werd uitgehuwelijkt. Haar ouders namen contact op met de politie nadat ze hun dochter enkele maanden niet hadden mogen zien.

10 jaar straf
In 2012 veroordeelde een rechtbank in Afghanistan haar schoonvader, schoonmoeder en schoonzuster tot en gevangenisstraf van 10 jaar wegens de martelingen. De echtgenoot van het meisje en een zwager, die ook werden aangeklaagd voor hun aandeel, waren nog op vrije voeten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden