Nieuwe werkgeversvoorman: 'Sociaal akkoord lijkt nergens naar'

Hans de Boer Beeld Werry Crone
Hans de BoerBeeld Werry Crone

De nieuwe voorzitter van werkgeversvereniging VNO NCW, Hans de Boer, neemt afstand van het sociaal akkoord. Hij is het niet eens met de afspraken die zijn voorganger Bernard Wientjes heeft gemaakt met de vakbonden en het kabinet. In een vraaggesprek vandaag in Trouw stelt hij: "Het lijkt gewoon nergens naar. Er staat een handtekening, maar als de politiek dit nog een keer flikt, zeg ik: zoek het maar uit."

Het sociaal akkoord is de basis voor een aantal grote veranderingen in het ontslagrecht, de duur van de WW, tijdelijke banen, pensioenen en werk voor arbeidsgehandicapten. Op al deze terreinen heeft het parlement de afgelopen maanden wetten aangenomen. Het kabinet vond steun van werkgevers en werknemers van levensbelang.

Maandag treedt De Boer aan. Wientjes uitte zich na het afsluiten van het akkoord, in april vorig jaar, steeds positief en steunde ook de wetten die daaruit voortkwamen. Formeel onderschrijft VNO NCW nog steeds de afspraken, maar Hans de Boer denkt anders over de uitwerking: "Je moet geen knollen voor citroenen verkopen."

De Boer bekritiseert de Participatiewet die banen regelt voor arbeidsgehandicapten. Het plan is dat de sociale werkplaatsen geleidelijk dicht gaan; wie niet zelfstandig een baan kan vinden wordt met subsidie aan de slag geholpen bij een regulier bedrijf. De werkgevers hebben in het sociaal akkoord beloofd daarvoor 100.000 arbeidsplaatsen open te stellen. Het kabinet dreigde het aannemen van arbeidsgehandicapten op te leggen en De Boer vindt dat 'chantage'. Hij denkt dat werkgevers gewone werknemers ontslaan en in plaats daarvan met subsidie arbeidsgehandicapten aannemen. "Dus of dit allemaal wijs is?"

Hij pleit er ook voor om sociale werkplaatsen in een nieuwe vorm te handhaven. "Ik denk dat we anders het kind met het badwater weggooien."

Flexwerken
De nieuwe voorzitter kraakt verder de afspraken over tijdelijke contracten. In het sociaal akkoord is afgesproken dat nog maar drie tijdelijke contracten mogen worden aangeboden in twee jaar. Dat is nu nog drie contracten in drie jaar. Minister Lodewijk Asscher van sociale zaken heeft dit in een wet vervat in de verwachting dat bedrijven vaker flexbanen omzetten in vaste banen.

De Boer: "Dat gaat zo niet werken. Vaste banen zijn een leugen." Als er geen werk is, raken vaste arbeidskrachten ook hun baan kwijt, is zijn redenering. "Over een tijdje kijken wij wat de wet heeft opgeleverd en dan komt er weer iemand anders en die verzint weer een andere wet."

Het sociaal akkoord stelt dat de WW-uitkering niet meer geldt voor drie, maar voor maximaal twee jaar. Over de uitkering in het derde jaar zouden werkgevers en werknemers afspraken maken in cao's. Tot op heden is daar nog bijna niets van terechtgekomen en De Boer geeft de vakbonden geen hoop. "Het is niet de bedoeling dat het derde jaar er weer in wordt gebracht."

Abonnees van Trouw lezen vandaag het uitgebreide interview met Hans de Boer: 'Vaste banen zijn een leugen'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden