Nieuwe wegen, klassiek parcours

PARIJS - Het showelement bleef beperkt tot een promofilmpje van het departement waar volgend jaar de 86e Tour de France van start gaat. De presentator van dienst liet na de onthulling van het etappeschema zelfs na om Marco Pantani en andere wielercoryfeeën te vragen hoe ze hun kansen op de eindzege inschatten.

JOHMAN WOLDENDORP

Daar ging het gisteren in het Palais des Congres in Parijs ook niet om. Wel hoe de komende Ronde van Frankrijk gevrijwaard blijft van dopingschandalen en politie-invallen.

Daartoe heeft wedstrijddirecteur Jean-Marie Leblanc de voorwaarden om deel te mogen nemen aan 's werelds grootste en zwaarste wielerkoers danig aangescherpt. Niet alleen sportieve argumenten (zestien ploegen op basis van het UCI-klassement op 1 januari 1999 en vier wild cards, die op 15 juni worden vergeven) tellen nog, iedere renner of ploeg die de regels van de ethiek - in het bijzonder op het gebied van dopegebruik - schendt, kan onverwijld worden uitgesloten. “De Tour de France zal nooit het symbool van doping zijn”, stelde Jean-Claude Killy, algemeen directeur van de sportdivisie van de persgroep Amaury waar de Tour onder valt, in zijn toespraak vast. “Maar hij is wel het instrument van de strijd tegen de doping.” De vraag is alleen, hoe het kwaad kan worden uitgebannen.

Killy heeft zijn hoop gevestigd op de internationale dopingconferentie die het IOC begin februari in Lausanne organiseert. Daarvan verwacht Killy een heldere en 'definitieve' omschrijving van het begrip doping, het creëren van een richtinggevend anti-dopinginstituut onder de vleugels van het IOC en een sportwet, die een krachtige paragraaf over anti-doping bevat en op wereldwijde erkenning kan rekenen. Het papier is echter geduldig. Het is niet aannemelijk dat de aanbevelingen van 'Lausanne' de volgende zomer al zijn geeffectueerd.

Leblanc wil er in ieder geval niet op wachten. Hij heeft de ploegleiders onder druk gezet een anti-dopingcode te ontwerpen die renners en ploegen dienen te onderschrijven, willen zij welkom worden geheten in de Tour de France en de Giro d'Italia. Zijn Italiaanse collega Castellano zit op dezelfde lijn. Woensdagavond boog de internationale organisatie van ploegleiders, de AIGCP, zich over de ontwerp-tekst van een dergelijk manifest.

Spijkers met koppen werden nog niet geslagen. Met name de Spaanse ploegleiders, die Manolo Saiz (Once) als opvolger van de Fransman Roger Legeay in de voorzittersstoel zagen belanden, lagen dwars. Ze raken in conflict met de wetgeving in hun land, wanneer een renner door een langdurige schorsing niet actief met zijn sport bezig kan zijn. De Spaanse wet erkent het recht op arbeid voor willekeurig welke werknemer, onder alle omstandigheden. “Onzin”, zo bericht Adri van Houwelingen (Rabobank) uit de vergadering, “iedere ploegleider heeft het recht een renner niet op te stellen.”

Huiswerk

De concessies die over en weer werden gedaan, vonden geen genade in de ogen van de geachte afgevaardigden, zodat een ieder zonder een pakket maatregelen, maar wel met een tas vol huiswerk de zaal verliet.

In zijn maidenspeech kondigde Saiz aan zich hard te willen maken voor een uniforme, Europese regelgeving. Dat is ook nodig om Leblanc en Castellano als de grote leiders (in de dagelijkse praktijk althans) van het internationale cyclisme tevreden te stellen. Op het punt renners bij de eerste overtreding op dopinggebruik te schorsen, vindt Leblanc ook UCI-voorzitter Hein Verbruggen op zijn weg. De Nederlander loopt evenzeer voorop in de strijd tegen doping, is een voorstander van strenge sancties, maar toont zich tegelijkertijd ook beducht voor de juridische consequenties.

“Stel dat een renner bij de contra-expertise onschuldig is, wat wel voorkomt, wie stelt hem dan schadeloos?” Om dezelfde reden ziet Verbruggen niets in verlenging van de termijn van arbeidsongeschiktheid, wanneer bij een coureur een te hoge hematocriete waarde (wat kan duiden op het gebruik van Epo) wordt gemeten. Nu wordt hij om gezondheidsredenen vijftien dagen uit koers genomen. Met name de Fransen willen daar twee maanden van maken. “Wanneer je een renner die na twee weken alweer werkbekwaam is twee maanden van de straat houdt, gaat het kort gedingen regenen. Die termijn is geen werkonderbreking meer, maar een sanctie.” De UCI-voorman verwacht dat Spanje overstag gaat, zodat de juridische hobbels zijn genomen.

De Franse ploegleiders kan het allemaal niet snel genoeg gaan. “Die wilden de code al tekenen, voordat die in behandeling was genomen”, vertelt Van Houwelingen. Zij willen kennelijk hoe dan ook voorkomen dat justitie ook de Tour de France van 1999 tot pilot project verheft. Op 18 november stemt de Franse Tweede Kamer over de sportwet van minister Buffet. Twee weken geleden pleitte president Chirac in Europees verband voor harmonisatie van maatregelen om doping uit te bannen.

In die context vindt de Franse wielerbond dat de UCI te halfslachtig optreedt door de maximale duur van uitsluiting tot een half jaar te beperken en de medische controles in eigen hand te willen houden. “Het irriteert mij dat Frankrijk zich profileert als het land dat het op het gebied van dopingbestrijding zoveel beter doet dan anderen. Ik werp dan tegen dat mijn en jouw landgenoot Lon Schattenberg (voorzitter van de, zeg maar ethische commissie van de UCI - red) op uitnodiging van de Franse bond uiteen heeft gezet hoe de medische onderzoeken in hun werk gaan. Vervolgens verkochten de Fransen dat alsof zij het hadden bedacht.” De UCI hanteert overigens een beduidend strengere strafmaat dan maximaal zes maanden. En Verbruggen blijft voorstander van justitieel ingrijpen, wanneer het om het verhandelen en vervoeren van dopinggeduide middelen gaat: “Ik heb nooit kritiek gehad op het feit dat Festina werd aangepakt.”

Op zijn manier deed Leblanc renners en ploegleiders handreikingen voor een menselijker Tour. Het schema voor volgend jaar voorziet in twee rustdagen. De wedstrijdleider kan er ook mee leven als de renners met een gemiddelde snelheid van 37 km/uur Parijs halen. Daar ligt volgens Verbruggen niet de crux. “Wanneer je me vraagt of je op boterhammen met pindakaas de Tour kunt uitrijden, zeg ik ja als blijkt dat iedereen boterham met pindakaas eet.” De Tour, want daarvoor waren de vertegenwoordigers van ploegen en journalisten toch ook naar Parijs gereden, volgt van 3 tot en met 25 juli de wijzers van de klok. Er zijn vier zware bergetappes (23 cols van de tweede, eerste en buiten categorie), drie aankomsten bergop (Alpe d'Huez, Sestrieres en Piau-Engaly) en tijdritten van 56 en 54,5 km. De Tour de France slaat in 1999 nieuwe wegen in, maar wel op een klassiek parcours.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden