Nieuwe vragen PvdA en SP over 'Teeventap'

Jos van Rey, die 50 minuten lang met Fred Teeven zou hebben gebeld. Beeld anp
Jos van Rey, die 50 minuten lang met Fred Teeven zou hebben gebeld.Beeld anp

De PvdA en de SP gaan opnieuw opheldering vragen aan de minister van Veiligheid en Justitie over de zogenoemde Teeventap. Dat is de mislukte opname van een telefoongesprek dat toenmalig staatssecretaris Fred Teeven van Justitie in 2012 voerde met de van corruptie verdachte VVD'er Jos van Rey uit Limburg.

Aanleiding daarvoor is de twijfel die twee hoogleraren zaterdag in het radioprogramma Argos hebben geuit over een storing in de centrale tapapparatuur, die ertoe zou hebben geleid dat de tap niet werd opgenomen. De storing duurde 50 minuten en kwam pas aan het licht toen de advocaat van Van Rey informatie opvroeg over het bewuste gesprek.

De rijksdienst Audit heeft de oorzaak van de storing niet kunnen achterhalen, maar de hoogleraren zetten veel vraagtekens bij het onderzoek. Ze sluiten opzet niet uit. De gang van zaken past eerder bij 'dat iemand iets heeft gedaan dan dat er toevallig een storing was', zei hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen.

Diepgravend
De SP wil dat er 'een diepgravend en onafhankelijk' onderzoek komt. Volgens SP'er Michiel van Nispen is het ernstigste scenario dat de geluidsopname wel is gemaakt, maar onder druk van mensen op belangrijke posities niet is bewaard. 'Het gaat over de integriteit van de opsporing en de zorgvuldigheid van de bewijsgaring. Ik verwacht dat minister Ard van der Steur zelf ook precies wil weten hoe dit zit.'

Argos achterhaalde dat de leverancier van het tapsysteem het Amerikaans-Israëlische bedrijf Verint is. Dat bedrijf beroept zich volledig op geheimhouding.

Tapsysteem
Ook blijkt dat het tapsysteem niet is gereset door de politie maar door dat bedrijf zelf. Dat gebeurde tegen de regels in zonder dat de politie daarvan wist, waardoor ook allerlei andere gegevens verloren konden gaan, aldus Van Koppen. Op het moment van de storing liepen er landelijk tweeduizend taps.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt wil weten waarom het systeem volledig werd gereset en waarom de politie niet betrokken was bij de herstart. Hij vindt dat ontoelaatbaar. De politie moet volgens hem altijd gaan over de eigen tapgegevens en niet een bedrijf.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden