Nieuwe voorzitter Infantino wil respect voor Fifa herstellen

Gianni Infantino.Beeld afp

De geldstromen mogen in het voetbal (en in de sport in het algemeen) steeds meer uit het oosten komen, de leiding van de wereldvoetbalbond Fifa blijft in Europese landen. Niet de veronderstelde favoriet sjeik Salman uit Bahrein, maar de Europese kandidaat Gianni Infantino werd vandaag in Zürich verrassend tot voorzitter verkozen, met in de tweede ronde een meerderheid van 115 van de 207 stemmen.

Zo werd een 45-jarige Zwitserse jurist, van wie nooit vergezichten overhet wereldvoetbal waren vernomen, de opvolger van zijn verketterde landgenoot Sepp Blatter, onder wiens leiding de Fifa door corruptieschandalen werd besmeurd.

Op het oog mag er daarmee weinig veranderen, Infantino wilde in zijn overwinningsspeech graag het tegendeel doen geloven. "We gaan het respect voor de Fifa herstellen", sprak hij. "We gaan een nieuwe Fifa bouwen."

Hervormingen
De nieuwe voorzitter verwees daarmee impliciet naar hervormingen binnen de Fifa, waarvoor de voorstellen eerder op het congres in Zürich waren aangenomen. Een belangrijke betrof de zittingstermijn van de voorzitter. Die wordt maximaal twaalf jaar. Blatter gaf bijna achttien jaar leiding aan de Fifa.

De macht van het dagelijks bestuur wordt ingeperkt. Er komt een scheiding van politieke en uitvoerende taken. Een zogeheten council van 36 leden, onder leiding van de Fifa-voorzitter, vervangt het huidige uitvoerend comité en bepaalt de koers en strategie van de bond. De dagelijkse leiding komt te liggen bij een generaal secretariaat. Voorts is het de bedoeling dat er meer vrouwen komen in het Fifa-bestuur en dat de salarissen van de bestuurders, ook dat van de voorzitter, openbaar worden.

François Carrard, de voorzitter van de commissie die de hervormingen bedacht, zei dat ze zullen zorgen voor een grondige cultuurverandering bij de Fifa. "Zij bieden de basis waarop de nieuwe voorzitter een toekomst kan bouwen met meer democratie, meer transparantie, meer vrouwen en een beter beleid."

Nieuwe toekomst
Gianni Infantino zal enkele maanden geleden ook niet hebben gedacht dat hij de voorzitter zou zijn die die nieuwe toekomst zou moeten bouwen. Als secretaris-generaal van de Uefa was hij slechts bekend van de lotingsceremonieën voor Europese toernooien. Hij werd door de Uefa naar voren geschoven na de schorsing van voorzitter Michel Platini, die een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro van Blatter ontving.

Door de winst van Infantino is het voorstelbaar dat Platini, die aanvankelijk de gedoodverfde opvolger van Blatter leek, achter de schermen alsnog invloedrijk zal zijn. De KNVB, die zonder schorsing Platini zou hebben gesteund, bracht zijn stem nu uit op Infantino en toonde zich verheugd met de uitslag. "Dit is grandioos", zei bondsvoorzitter Michael van Praag. "Dit is wat we nodig hadden om het voetbal weer vooruit te helpen", sprak KNVB-directeur Bert van Oostveen.

Groter WK
De voornaamste verkiezingsbelofte van Infantino was een groter WK, met 40 in plaats van 32 deelnemende landen. Daarnaast wil hij de bonden meer geld geven uit de rijke kas van de Fifa. Sjeik Salman, die met 88 stemmen in de tweede ronde toch minder steun bleek te hebben dan vooraf gedacht, had al geschamperd dat de Fifa aan de plannen van Infantino failliet zou gaan.

Maar Van Praag beloofde vorig jaar exact hetzelfde, een groter WK en meer geld voor de bonden, toen hij Blatter vergeefs uitdaagde. De steun van de KNVB aan Infantino en zijn mogelijk al te wilde plannen leek ook een politieke. Zo zou Van Praag zicht kunnen houden op het straks mogelijk vacante voorzitterschap van de Uefa.

Michel Platini.Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden