Nieuwe voorman PKN trekt 100 dagen kriskras door het land

scriba | René de Reuver wil de Protestantse Kerk zichtbaarder maken. Maar de nieuwe leider moet ook de eenheid bewaren.

De komende tijd heeft René de Reuver, de nieuwe voorman van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), een volle agenda. Zo zijn er al afspraken met burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam, Aholdtopman Dick Boer en Rabobankdirecteur Dirk Duijzer. De Reuver neemt zich voor om 'honderd dagen' het land in te trekken om te peilen hoe er over zijn kerk wordt gedacht.

Morgenmiddag wordt De Reuver (1959) officieel bevestigd in zijn ambt, tijdens een kerkdienst in de Sint Janskerk in Gouda. Afgelopen week begon hij al als scriba, zoals de functie van de landelijk secretaris officieel heet.

De scriba wordt gezien als het gezicht naar de buitenwereld. Het is een taak die De Reuver uiterst serieus neemt, vandaar die honderd dagen kriskras door Nederland. "In een kerk die in zichzelf is gekeerd, voel ik me niet plezierig", vertelde hij onlangs het Reformatorisch Dagblad. Daarmee kiest de nieuwe leider een andere stijl dan zijn meer introverte voorganger Arjan Plaisier, die media en publiciteit soms bewust meed. Het vergroten van de zichtbaarheid van de kerk is moeilijk. "Als kerk hebben we nog altijd een lastige verhouding tot de seculiere media, NRC ziet de kerk niet staan", concludeerde Plaisier in een afscheidsinterview.

Het is een pijnlijk punt voor veel kerkleden. De PKN mag dan het grootste protestantse kerkgenootschap van het land zijn (bijna twee miljoen leden), het is tegelijk ook een instituut met weinig kleur op de wangen. Dat de hoogste functionaris niet kardinaal of bisschop heet maar scriba, is ook weinig bevorderlijk. Het is een functie die buiten de muren van de kerk weinig herkenning oproept.

Binnen de kerk wacht De Reuver ook een klus. Hij vindt het belangrijk dat de uiteenlopende stromingen in zijn kerk in gesprek blijven met elkaar, verklaarde hij eerder. Dat zal de nodige diplomatie vergen. De kerk kent een breed midden, maar ook een orthodoxe en vrijzinnige flank die soms lijnrecht tegenover elkaar staan.

Vanuit de twee uitersten zal het de komende tijden nog weleens kunnen gaan knetteren. Een groep liberale kerkleden wil dat het homohuwelijk opnieuw op de agenda komt. Aan het huwelijk van homo's kent de kerk een andere waarde toe dan aan een huwelijk van hetero's; ongewenst, vinden zij. Behoudende gelovigen vinden het al moeilijk te verteren dat homo's überhaupt de zegen kúnnen vragen over hun samenzijn. Homoseksualiteit is een in de kerk bijna niet te bespreken thema, verzuchtte De Reuvers voorganger Arjan Plaisier vorige week in tijdschrift De Waarheidsvriend, de spreekbuis van de behoudende gereformeerde bond in de PKN.

De Reuver wil 'terug naar waar het werkelijk om draait' in de kerk. Dit terug naar de kern is makkelijk gezegd, maar is in de praktijk een pad bezaaid met voetklemmen, zo laat de nu nog sluimerende discussie over het homohuwelijk scherp zien. Als het thema weer ter sprake komt, zei Plaisier, is de volgende stap een kerkscheuring. De nieuwe kerkleider is dus gewaarschuwd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden