Nieuwe vogelgriep gevallen in China, Vietnam en Japan

(Novum/AP) - China en Vietnam hebben vrijdag allebei nieuwe gevallen van vogelgiep bevestigd en Japan zei in verband met een vermoedelijke uitbraak 180.000 kippen te ruimen.

De Aziatische Ontwikkelingsbank waarschuwde ten overvloede dat een grieppandemie in Azië drie miljoen levens zou kunnen kosten en de wereld in een recessie storten.

Door de nieuwe uitbraak in China, de vierde in drie weken tijd, stierven 8.940 kippen. Om verdere verspreiding te voorkomen lieten de autoriteiten in het dorp Badaohao in de provincie Liaoning 390.000 andere vogels afmaken, aldus het ministerie van landbouw. Hongkong heeft de import van pluimvee uit de ten oosten van Beijing gelegen provincie onmiddellijk gestaakt.

De Chinese regering heeft deze week een werkgroep voor bestrijding van de vogelgriep gevormd en twee miljard yuan (tweehonderd miljoen euro) opzij gezet om de benodigde maatregelen te bekostigen. Ziekenhuizen hebben opdracht gekregen hun gegevens over vogelgriep dagelijks aan de regering door te geven. In China is nog geen vogelgriep geconstateerd bij mensen, maar de autoriteiten zeggen dat dat onvermijdelijk zal gaan gebeuren als de ziekte niet snel tot staan wordt gebracht.

In Vietnam werden nieuwe uitbarstingen gemeld in drie dorpen in de provincie Bac Giang, ongeveer zestig kilometer ten noordoosten van Hanoi. Ruim drieduizend stuks pluimvee stierven of werden afgemaakt, zei provinciebestuurder Nguyen Dang Khoa. In een van de dorpen, Van Trung, gingen medewerkers van de veterinaire dienst vrijdag de huizen langs om alle vogels die daar nog werden aangetroffen dood te slaan.

De Vietnamese autoriteiten zeiden te verwachten dat de vogelgiep ook in andere provincies zal opduiken, omdat het koelere weer de verspreiding van het virus gemakkelijker maakt. Vietnam is in augustus begonnen zijn pluimveestapel in te enten tegen de vogelgriep, maar wegens een tekort aan uit China geïmporteerde entstof zal het streven om de vaccinatie van 150 miljoen vogels voor half november te voltooien waarschijnlijk niet worden gehaald.

In Japan zeiden de autoriteiten dat tachtig kippen op een boerderij in de prefectuur Ibaraki aan een virus van het type H5 blootgesteld blijken te zijn geweest en dat 180.000 tot 300.000 stuks pluimvee op de boerderij voor alle zekerheid zullen worden geruimd.

De commissaris voor gezondheid van de Europese Unie, Markos Kyprianou, gaat 6 november naar Zuidoost-Azië om zich op de hoogte te stellen van de maatregelen die daar worden genomen tegen de vogelgriep, die inmiddels ook Europa heeft bereikt. Kyprianou zal Vietnam, Thailand, Cambodja en Indonesië bezoeken . Hij zei dat de EU inziet dat de vogelgriep een internationaal probleem is en zal doen wat zij kan om de getroffen landen in Zuidoost-Azië te helpen.

Door het virustype H5N1 zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie in Azië zeker 62 mensen omgekomen, van wie 41 in Vietnam. De gezondheidsautoriteiten vrezen dat de situatie echt gevaarlijk wordt als het virus muteert en ook gemakkelijk van mens op mens kan worden overgedragen, waardoor een wereldwijde grieppandemie kan ontstaan.

Het staatsgeneesmiddelenconcern in Thailand zei vrijdag dat men daar in februari hoopt te kunnen beginnen met de productie van Oseltamivir, een eigen versie van het antivirale middel Tamiflu, een virusremmer die wordt gemaakt door de Zwitserse firma Roche. Roche bevestigde dat er in Thailand geen patent rust op Tamiflu en zei Thailand zijn expertise te hebben aangeboden om ertoe bij te dragen dat de wereld zo goed mogelijk is voorbereid op de verwachte pandemie. Dat Cambodja het middel hard nodig heeft blijkt uit de bekendmaking van het ministerie van volksgezondheid dat er op dit moment slechts voor honderd mensen Tamiflu beschikbaar is.

De Aziatische Ontwikkelingsbank zei in een donderdag uitgebracht rapport dat Azië, als er inderdaad een pandemie uitbreekt, 235 miljard euro - 6,5 procent van zijn bruto binnenlands product - aan consumptie, handel en investeringen zal derven en nog eens 14,2 miljard door uitval en sterfte onder zijn werknemers. De groei in Azië zou daardoor tot stilstand komen en tengevolge daarvan zou de wereld waarschijnlijk in een recessie terechtkomen, aldus de bank. In dit scenario zou 20 procent van de Aziatische bevolking met vogelgriep besmet raken en 0,5 procent eraan doodgaan. Hongkong, Singapore, Maleisië en Thailand zouden waarschijnlijk het hardst worden getroffen.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan drong er bij regeringen op aan betere systemen op te zetten om boeren van wie pluimvee geruimd wordt, te compenseren. "Als zij niet worden gecompenseerd gaan ze u niet vertellen of hun vogels ziek zijn", zei Annan. "Als andere pandemieën ons één ding hebben geleerd dan is het dat zwijgen dodelijk is."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden