Nieuwe vogelgids richt zich op soorten in Nederland

VAN ONZE REDACTIE GROEN

En wéér is er een nieuwe vogelgids! De 'Zakgids Vogels van Nederland' van Ger Meesters beschrijft de ruim driehonderd in ons land voorkomende soorten.

De vraag is of de beginnende vogelaar op zo'n nieuwe gids zat te wachten. De 'Nieuwe zakgids vogels' van Peter Hayman voldoet prima in de handen van amateurvogelaars, en de 'ANWB-vogelgids van Europa' en de gids van Lars Jonsson en De Peterson bedienen de professionals.

Misschien moet de gids het hebben van de beperktheid. Het boekje van uitgeverij KNNV richt zicht specifiek op vogels die in Nederland voorkomen, en behandelt daarom veel soorten juist niet. Naast de prima illustraties staan op dezelfde pagina het verspreidingsgebied, de herkenningspunten, het gedrag en het geluid dat de vogel uitbrengt.

Aardig in deze gids (en nieuw voor gidsenland) zijn de specifieke kijktips. Zo is de ruigpootbuizerd te zien als overwinteraar op de Waddeneilanden en de Oostvaardersplassen en voor de purperreiger moeten vogelaars bij de Zouweboezem bij Ameide of de Nieuwkoopse Plassen zijn. Daardoor is het boekje niet alleen een naslagwerk, maar ook een echte gids die naar nieuwe soorten leidt.

Bij de informatie staat een overzichtelijke tijdbalk die aangeeft in welk maanden de vogels in Nederland verblijven. Het boekje heeft een iets minder handzaam formaat dan de 'Nieuwe zakgids vogels', die langwerpig is, toch kan ook 'De Zakgids Vogels van Nederland' in de zak worden meegenomen. Prijs 16,95 euro.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden