Nieuwe verkiezingen Italië dichterbij

Politieke blokken willen nog altijd niet samenwerken Extra lastig: termijn president zit er bijna op

Een week na de verkiezingen is het nog steeds volkomen onduidelijk wie Italië kan gaan regeren. Geen enkele partij en geen enkel politiek blok haalde een meerderheid van zetels in zowel de Senaat als de Kamer van Afgevaardigden, waardoor het land in feite onbestuurbaar is. Het is nu zoeken naar een oplossing, maar dat is buitengewoon moeilijk en schiet niet op.

Pier Luigi Bersani, de leider van de Democratische Partij, vindt dat hij het meeste recht van spreken heeft. Hij wil regeren omdat zijn centrumlinkse coalitie immers de meeste zetels heeft veroverd.

Bersani is met een achtpuntenplan gekomen met daarin onder andere een anti-corruptiewet, het verminderen van het aantal parlementariërs, meer rechten voor homostellen en steun aan de noodlijdende bedrijven. Sommige punten komen regelrecht uit Beppe Grillo's programma. Bersani heeft om de steun van de Vijf Sterren Beweging van Grillo voor dit plan gevraagd - ook al maakt de ex-komiek hem uit voor 'een dode die spreekt'. En Bersani stelt een ultimatum: "Grillo moet zeggen wat hij wil doen. Anders gaan we allemaal naar huis, ook hij."

Maar Grillo herhaalt wat hij al jaren zegt: hij wil niets van de traditionele partijen weten, en vindt dat ze 'allemaal naar huis moeten gaan'. Het lijkt uitgesloten dat zijn 162 parlementariërs een minderheidsregering van centrumlinks gaan steunen.

Nieuwe verkiezingen komen daardoor dichterbij. Want een regering van Bersani's blok met het centrumrechtse blok van aartsvijand Silvio Berlusconi is ook geen optie. Bersani: "Het is niet realistisch om voor te stellen dat ik een akkoord zou kunnen sluiten met degenen die verandering altijd hebben tegen gehouden." De 'anti-politieke' partij van Grillo zou veel garen spinnen bij een akkoord tussen de twee politieke vijanden, want de meeste kiezers zouden daar niet achter staan. De Vijf Sterren Beweging zou bij volgende verkiezingen dan nóg groter kunnen worden.

In de Italiaanse media wemelt het nu van de grondwetkenners die hun licht laten schijnen over de ingewikkelde politieke situatie. Sommigen opperen een doorstart van Mario Monti's regering. Anderen zien als oplossing een tijdelijke minderheidsregering van Bersani, of een technische regering die wordt aangesteld om de kieswet te veranderen, waarop nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Die zouden in juni kunnen worden gehouden, stellen ze.

De zaken worden nog verder gecompliceerd doordat de termijn van Giorgio Napolitano er bijna opzit. Uiterlijk 15 mei moet het parlement een nieuwe president kiezen. De Senaat en Kamer van Afgevaardigden komen volgende week voor het eerst bijeen. Dan kunnen de formele coalitiebesprekingen beginnen.

Mochten die op niets uitdraaien, dan kan Napolitano het parlement echter niet ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijven omdat hij daartoe niet meer gemachtigd is. Dat kan alleen de volgende president doen. Maar het duurt dus nog even voor die er is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden