Recensie

'Nieuwe' verhaalbundel Tonke Dragt bevat al haar grote thema's

null Beeld RV
Beeld RV

Deze bundel van 26 verhalen is een genot voor Dragtvorsers.

Tonke Dragt
Als de sterren zingen
Ill. Tonke Dragt Leopold; 432 blz.
€ 29,99. Vanaf tien jaar.

Tonke Dragt is met haar 87 jaar een van de laatste grote naoorlogse kinderboekenschrijvers. Gezien haar hoge leeftijd zit een nieuw boek er niet meer in, maar zo vaak als mogelijk komt uitgeverij Leopold met een toevoeging aan haar oeuvre. Zo verscheen onlangs ‘Als de sterren zingen’, een bundel van zesentwintig verhalen - een prachtige aanvulling. Het dikke boek is versierd met tekeningen van de schrijfster zelf. Bij een deel van de verhalen vertelt zij de ontstaansgeschiedenis.

Je kunt ‘Als de sterren zingen’, lezen als kennismaking met haar werk, waarin sprookjes, sagen, raadsels, sciencefiction en wetenschap een rode draad vormen. Interessanter nog is het voor de trouwe Dragt-fan, voor wie het een sport is om te zoeken naar dwarsverbanden. Zo kun je bijvoorbeeld ontdekken dat de verhalen ‘Het gevaarlijke venster’ (1970) en ‘Het koude huis’ (1979) misschien wel het ultieme Dragt-tweeluik vormen.

Alle grote thema’s uit haar boeken zitten erin: de hang naar avontuur en vreemde verten uit ‘De Blauwe Boekanier’; de hoofse ridderwereld uit ‘De brief voor de koning’, waarin trouw centraal staat; het ingewikkelde trappenhuis uit ‘De zevensprong’, symbool voor mysterie; het gedachtenlezen uit ‘Torenhoog en mijlen breed’; tot en met de parallelle werkelijkheden uit ‘Aan de andere kant van de deur’. Maar ook de driehoeksverhouding die in zoveel boeken een rol speelt. Ridder Marwen laat een boot bouwen, vaart uit en wordt op een ijskoud eiland smoorverliefd op Arda, een betoverende Circe-achtige verschijning. Op het beslissende moment besluit hij toch terug te keren naar zijn zwangere vrouw Iduna, maar helemaal goed komt het niet meer. Het leven na die grote liefde is zwaarmoedig en somber.

Verscheurdheid

Je kunt er een verwijzing in lezen naar Dragts eigen leven, maar ook naar de verscheurdheid die de schrijfster als Nederlands-Indisch kind heeft getekend. In 1946 bracht de boot haar uit Batavia naar Nederland, dat ze als koud en afstandelijk ervoer. Het verloren paradijs uit haar jeugd bleef terugkeren in verhalen en tekeningen; ze deed verwoede pogingen om die werelden met elkaar te verbinden.

De grens tussen schijn en werkelijkheid is, zoals altijd bij Tonke Dragt, bijzonder subjectief en onbelangrijk. Wat er werkelijk toe doet, is verbeelding.

Lees hier meer boekrecensies van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden